Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΕΠΑΜ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ - ΜΕΤΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΤΟ... ΦΑΤΟΥΡΟ

Τις τελευταίες ημέρες η κυβερνητική προπαγάνδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο παραληρώντας για τη μεγάλη επιτυχία του PSI. Αυτό που δε λένε είναι ότι η εγχείρηση (PSI) μπορεί να πέτυχε αλλά ο ασθενής (οικονομία) παραμένει ημιθανής.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 105 δις ευρώ αλλά είναι όντως έτσι; Ως συνήθως αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι, με τη νέα δανειακή σύμβαση, αναλαμβάνουμε ένα νέο δάνειο 130 δις από τα οποία περίπου 50 δις θα πάνε στις τράπεζες για να αναπληρωθούν οι απώλειες που θα υποστούν εξαιτίας του «κουρέματος». Η πραγματικότητα λοιπόν είναι ότι το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται σε επίπεδα που το καθιστούν σαφώς μη βιώσιμο.
Τα Ασφαλιστικά Ταμεία, των οποίων τα αποθεματικά είτε καταναγκαστικά είτε εν αγνοία τους ήταν επενδεδυμένα σε ομόλογα, δεν θα έχουν βέβαια τη μεταχείριση των τραπεζών.  Οι απώλειες τους από το «κούρεμα» θα φτάσουν ίσως και τα 15 δις χωρίς καμμία ανακεφαλαιοποίηση. Και το «κούρεμα», επειδή κατέστη υποχρεωτικό, θα το υποστούν όλα, και αυτά που αποφάσισαν την «εθελοντική» συμμετοχή τους και αυτά που, προς τιμήν τους, αρνήθηκαν. Έχουμε λοιπόν μια νέα μεγάλη ληστεία των Ασφαλιστικών Ταμείων που θα τους δώσει τη χαριστική βολή, αποτελειώνοντας τις συντάξεις και το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης.
Ανάλογη τύχη θα έχουν και οι μικροεπενδυτές. Χιλιάδες συμπολίτες μας που είχαν τοποθετήσει τις οικονομίες τους σε ομόλογα «με την εγγύηση του δημοσίου» θα τις δουν να εξανεμίζονται υπό τους ήχους των αόριστων υποσχέσεων του Υπ. Οικονομικών.
Αλλωστε, με το PSI επισημοποιήθηκε και η πτώχευση της χώρας. Η «εθελοντική» συμμετοχή ιδιωτών κατόχων ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο έφθασε σε κάτι παραπάνω από 80%. Για να ανέβει τελικά η συμμετοχή στο απαιτούμενο 95%+, ενεργοποιήθηκαν οι λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), που κατέστησαν υποχρεωτικό το κούρεμα σε όλους τους ιδιώτες ομολογιούχους, ανεξάρτητα από τη βούληση τους. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Swaps και παραγώγων (ISDA) ως «πιστωτικό γεγονός», πράγμα που θα ενεργοποιήσει την πληρωμή των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου). Αυτόματα η χώρα θα περιέλθει από τους οίκους αξιολόγησης σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» με την ολοκληρωτική να έπεται σε λίγους μήνες.
Γιατί, παρά τους πανηγυρισμούς και τα ευχολόγια, οι αριθμοί παραμένουν αμείλικτοι: Το έλλειμμα του 2011 έκλεισε υψηλότερα από εκείνο του 2010! Τόσες περικοπές μισθών, περικοπές  κοινωνικών και ασφαλιστικών δαπανών, τόσα φορομπηχτικά μέτρα κι όμως δεν έκαναν ΤΙΠΟΤΑ.
Πανηγυρίζουν λοιπόν οι εκτελεστές της συγκυβέρνησης ενώ παράλληλα ακονίζουν τα μαχαίρια για τα νέα μέτρα που θα μετατρέψουν την πατρίδα μας σε ένα απέραντο νεκροταφείο χαμένων ελπίδων. Κι εμείς; Τι κάνουμε εμείς; Εχουμε επιλογές; Ποιες είναι αυτές;
Ολα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε την Κυριακή 18 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο μετά την ομιλία του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γ. Κασιμάτη. Το σίγουρο είναι ότι:
«έρχεται ο καιρός για ν’ αποφασίσεις
με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις»