Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ελπίδα της παγκόσμιας κοινότητας είναι η Ορθοδοξία - Γράφει ο Κώστας Ηλ. Μήτσιος

Σε μια κοινωνία, η οποία έχει αφεθεί στις ανεξέλεγκτες ορμές και στα ωστικά κύματα του ατομισμού, του καταναλωτισμού και της πολυδύναμης αλλοτρίωσης, οι Έλληνες, οι Ευρωπαίοι πολίτες
πελαγοδρομούν και βασανίζονται μέσα στα κύματα του υλισμού και της ασυδοσίας. Χτίζουν τη ζωή τους στην αβεβαιότητα και πνίγονται στα καυσαέρια των λαθών και των παθών τους. Τρέμουν, τρέχουν, παραλογίζονται, φθείρονται, αγωνιούν, πάσχουν και μαρτυρούν μέσα στα παφλάζοντα κύματα του προσωπικού παραλογισμού.
Αυτόν τον καιρό η Ορθοδοξία αποτελεί την ελπίδα και τη μεγάλη ανάγκη του ανθρώπου, σε αυτήν την οριακή στιγμή έρχεται η Ορθοδοξία να ελευθερώσει τον άνθρωπο από τη δυναστεία της φθοροποιού αγωνίας. Κάνει τη σιωπηλή παρέμβασή της και αναμένει την ελεύθερη απάντηση του ανθρώπου. Ήρθε η ώρα της Ορθοδοξίας.  Σήμανε το σήμαντρο της μεγάλης ελπίδας για τους Ορθοδόξους. Για το ραγισμένο κόσμο της Ευρώπης.
Η Ορθοδοξία είναι πλέον η ελπίδα μας, η μοναδική επιλογή του νεοέλληνα, του Ευρωπαίου πολίτη. Ιδού γιατί αντιστέκεται ο ορθόδοξος Έλληνας και επιθυμεί την ενότητα των ορθοδόξων, που είναι σήμερα το μεγάλο ζητούμενο. Ιδιαίτερα καθώς η παγκόσμια κοινότητα στρέφει το βλέμμα της προς την Ορθοδοξία και προσδοκά λόγο καινούργιο και διαφορετικό, μαρτυρία και έμπρακτη συμβολή στην αντιμετώπιση της προκλητικής σύγχρονης πραγματικότητας.
Η Ορθοδοξία είναι η ελπίδα μας και σώζει την ελληνικότητα στα υψηλότερα επιτεύγματά της, ως φιλαλήθεια, φιλοκαλία, φιλανθρωπία. Ο αποξενωμένος από αυτήν την παράδοση Γραικύλος δεν έχει τίποτα να δώσει στην Ενωμένη Ευρώπη, αλλά θα θέλει μόνο να πάρει, αρκούμενος στα «ψιχία τα πίπτοντα από της τραπέζης» των πλουσίων εταίρων μας. Ενώ ο Ελληνορθόδοξος θα είναι ο αληθινός πολίτης μιας χριστιανικής Ευρώπης και η μόνη ελπίδα της.
Οδοδείκτης σε αυτήν την πορεία, στην αναζήτηση, θα γίνει η σημερινή ελληνική ορθόδοξη γενιά του 21ου αιώνα, έξω και πέρα από οποιουσδήποτε πολιτικούς προγραμματισμούς, εξαγγελίες και συμφωνημένες διαδικασίες. Ο δισχιλιετής ορθόδοξος πολιτισμός, η υψηλότερη έκφραση ποιότητας ζωής, μπορεί να δοθεί ως αντίδοτο στην απανθρωπιά των πολιτικών και οικονομικών ολοκληρωτισμών που γέννησε η Ευρώπη, στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από το συνάνθρωπο, στην εγωιστική εκμετάλλευση και του ίδιου του φυσικού περιβάλλοντος από τη βουλιμία του κέρδους, και στην αλλοτρίωση, που χρησιμοποιεί την επιστημονική γνώση για την καταστροφή του πλανήτη μας.