Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Νερό Αγίας Τριάδας: Νέο ξεκίνημα ελπίδα για ανάπτυξη

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου (1 Αυγούστου) έγινε στην τοπική ενότητα της Αγίας Τριάδας. Θέση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας Καρπενησίου εδώ και τουλάχιστον οκτώ χρόνια είναι ότι πρέπει κάποιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να πραγματοποιούνται στα χωριά μας.
Πρέπει όμως να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως να υπάρχει κατάλληλος χώρος, να γίνεται καταγραφή της συζήτησης ώστε να υπάρχει απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και το σημαντικότερο να υπάρχει ραδιοφωνική κάλυψη της συνεδρίασης, αν όχι απευθείας την επόμενη ημέρα ώστε για αυτά που λέγονται να είναι πλήρως ενημερωμένοι οι δημότες. Τα περιφερειακά συμβούλια είναι σημαντικά και δεν πρέπει να αποτελούν ευκαιρία για εντυπωσιασμούς αλλά για να έχουν ίδια αντίληψη της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου όλοι οι δημότες του δήμου μας.
Σχετικά με το θέμα του νερού εμφιάλωσης της Αγίας Τριάδας φθάσαμε στη συζήτηση αυτή αφού το έθεσαν επανειλημμένως και οι τρεις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης. Το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Το νερό της Αγίας Τριάδας και των άλλων πηγών του δήμου μας μαζί με το Χιονοδρομικό Κέντρο, το Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου και τους πεστροφογεννητικούς σταθμούς θα έπρεπε να είναι η βάση για ένα εύρωστο οικονομικά δήμο. Όμως αυτό δυστυχώς δεν ισχύει.
Στην περιοχή μας είχαμε μια αναπτυξιακή εταιρεία, την «Ευρυτανία ΑΕ» που τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ήταν πρότυπο για όλη την Ελλάδα και τώρα είναι διαλυμένη και μάλιστα ο Ευρυτάνας πολίτης πληρώνει δάνεια. Το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι απαξιωμένο.  Γι όλα αυτά δεν πρέπει να δώσουν λόγο οι υπεύθυνοι που τα διαχειρίζονταν τόσα χρόνια; Εμείς λέμε ναι!
Το νερό της Αγίας Τριάδας θα μπορούσε να είναι η πηγή για την ανάπτυξη της περιοχής όμως ποτέ δεν λειτούργησε όπως προβλέπονταν. Δεν θα απολογηθεί κανείς γι αυτό; Για το θέμα υπάρχει εισαγγελική έρευνα. Ο δήμος έχει γνώση της εξέλιξής της; Το είχαμε ζητήσει ως παράταξη από τις 15 Φεβρουαρίου.
Στο ογκωδέστατο φάκελο για το θέμα υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πλήθος παρατυπιών. Οφειλές και ρυθμίσεις που ποτέ δεν εξοφλήθηκαν, προθεσμίες που δεν τηρήθηκαν, υγειονομικές διατάξεις, χημικές αναλύσεις, ποσότητες που δεν συμφωνούσαν με αυτές που δήλωνε η εταιρεία κ.α.
Όλα αυτά τα πιστοποιούν επίσημα έγγραφα των υπηρεσιών του κράτους. Δυστυχώς η σημερινή Δημοτική αρχή, άφησε να περάσει 1,5 χρόνος χωρίς να προχωρήσει σε έλεγχο της κατάστασης και καταγγελία του επιχειρηματία στον οποίο είχε δοθεί η χρήση της πηγής.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια νέα αρχή ώστε οι πηγές της Αγίας Τριάδας να είναι η ελπίδα για ανάπτυξη. Αν η δημοτική αρχή πιστεύει ότι με τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων της πηγής από τον νυν ιδιοκτήτη σε άλλη εταιρεία είναι νέο ξεκίνημα που θα φέρει ανάπτυξη έχει την πλειοψηφία και μπορεί να προχωρήσει. Εμείς όμως θεωρούμε ότι η νέα αρχή πρέπει να γίνει με καταγγελία της σύμβασης αφού δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα και μετά να γίνει νέα ισχυρή σύμβαση που να προστατεύει τα συμφέροντα των πολιτών. Να γίνει διαγωνισμός όπου μπορεί να συμμετέχει οποιαδήποτε υγιής επιχείρηση.