Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Προσωρινή ανάσα για τους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων


η επιχορήγηση των 349.938,00 ευρώ (220.742,00 για τον Δήμο Καρπενησίου και 129,196,00 ευρώ για τον Δήμο Αγράφων) για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών





Ανάσα έστω και προσωρινή είναι για τους 2 Δήμους της Ευρυτανίας η επιχορήγηση του Αυγούστου που μπήκε στα ταμεία τους και αναμένεται να δώσει λύσεις σε τρέχοντα οικονομικά κυρίως προβλήματα. Με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάσταση όλων των Δήμων, όπως και των δικών μας των οποίων έχουν στερέψει τα όποια αποθεματικά υπήρχαν, το ποσό των 350.000,00 ευρώ, που δόθηκε στους Δήμους από το λογαριασμό του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τον τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων για κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών», είναι μια πραγματική πνοή στην παρούσα τουλάχιστον χρονική συγκυρία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα ποσά που μπήκαν στα ταμεία των δύο δήμων της Ευρυτανίας είναι 129.196 για τον δήμο Αγράφων και 220.742 για τον δήμο Καρπενησίου.
Σίγουρα η 4η αυτή δόση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που ανακοίνωσε το υπουργείο, δεν φτάνει για να καλύψει όλες τις τρέχουσες ανάγκες των Δήμων, ωστόσο όμως δίνει την δυνατότητα στους Δήμους να καλύψουν την μισθοδοσία των υπαλλήλων μέχρι νεοτέρας και να αντιμετωπίσουν τις πολύ απαραίτητες λειτουργικές τους ανάγκες.
Ωστόσο το πρόβλημα στους Δήμους είναι πολύ μεγάλο και όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τσιαντής, που έχει επεξεργαστεί τα σχετικά στοιχεία, τον Οκτώβριο περίπου οι μισοί δήμοι της χώρας θα έχουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει εκ μέρους τους στάση πληρωμών.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, περίπου100 Δήμοι στην Ελλάδα  είναι έτοιμοι να κηρύξουν «default», όμως σε αυτή την τόσο τραγική κατάσταση δεν έχουν περιέλθει ακόμη οι δυο Δήμοι της Ευρυτανίας, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κατάσταση προς το παρόν αντιμετωπίζετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν δεν λειτουργήσει ενισχυτικά προς τους Δήμους ο κρατικός κορβανάς, θα μπορέσουν να αντέξουν για πάρα πολύ ακόμη.    Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, πρόβλημα φαίνεται να έχουν ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου και ο Δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου.
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Επίσης από τα 20.000.000,00 ευρώ που κατανεμήθηκαν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2012, σε όλους τους Δήμους της Χώρας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων τους, στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου δόθηκαν ακόμη 23.534,37 και 41.201,67 ευρώ, αντίστοιχα.