Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ


Είναι γεγονός ότι η Ευρυτανία, είναι ένας πανέμορφος τόπος με μοναδικές φυσικές ομορφιές και σπάνια τοπία. Αρκετά από αυτά έχουν κάνει την Ευρυτανία γνωστή στα πέρατα του κόσμου, όπως είναι το πασίγνωστο Φαράγγι «Πάντα Βρέχει», το Βελούχι,  η Νιάλα, κ.α. Οι περισσότεροι όμως αγνοούμε την ύπαρξη κι άλλων όμορφων τέτοιων τοπίων, που είναι καλά κρυμμένα στην αγκαλιά της ευρυτανικής φύσης.



Μια ομάδα τριών ανδρών λοιπόν από τη Δυτική Φραγκίστα, με κοινό στοιχείο την αγάπη τους για την Ευρυτανία, αλλά και για τις ομορφιές της φύσης, αποφάσισαν πριν λίγες ημέρες να εξερευνήσουν τις βουνοκορφές και τα λαγκάδια του χωριού τους, στοχεύοντας στην καταγραφή και ανάδειξή τους.
Μετά από πολύ κόπο και αρκετό περπάτημα, τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής ήταν εντυπωσιακά. Η ομάδα στην περιήγηση της ανακάλυψε μια σπηλιά, καλά κρυμμένη στο γνωστό σε όλους «Μπλόρεμα» ή Ρέμα της Καρυάς, κοντά στην Δυτική Φραγκίστα με ιδιαίτερο εξερευνητικό ενδιαφέρον.
Οι τρεις φίλοι, Κώστας, ο Θύμιος και Κώστας, μετά την πρώτη αναγνωριστική προσπάθεια, επανήλθαν πιο οργανωμένοι και με σύμμαχό τους τον καλό καιρό και με την διάθεση στα ύψη, αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσουν στην εξερεύνησή της, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Έχοντας τον κατάλληλο γι΄ αυτές τις περιπτώσεις εξοπλισμό, ξεκίνησαν την «επιχείρηση», ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ, κατεβαίνοντας το ρέμα. Μετά από κάμποσο περπάτημα η ομάδα έφτασε στην πηγή «Κεφαλόβρυσο» - για την οποία τόσες ιστορίες έχουν διηγηθεί οι παλιότεροι στους νεότερους της περιοχής– κι όσο οι τρεις φίλοι προχωρούσαν το ρέμα άρχισε να στενεύει. Αφού έγινε ο απαραίτητος έλεγχος στον εξοπλισμό, για πολλοστή φορά, συνέχισαν την κατάβαση μέσα από μικρούς καταρράκτες και μετά από μία ώρα περίπου, βρέθηκαν μπροστά στον πρώτο μεγάλο καταρράκτη. Συνεχίζοντας την πορεία τους, έφτασαν στη δέση για το νερό της ποταμιάς, όπου εκεί ήταν εμφανή τα σημάδια από την ανθρώπινη παρέμβαση, και μετά από λίγο βρέθηκαν στην πηγή «Παπλάκη».
Με μέτρια ψυχολογία οι τρεις εξερευνητές, καθώς δεν έβρισκαν τον «κρυμμένο θησαυρό» τους, σταμάτησαν στην πηγή να ξαποστάσουν για 5 λεπτά. Παίρνοντας πάλι στους ώμους τα σακίδια τους, συνέχισαν και μετά από μισή ώρα περίπου περπάτημα βρήκαν έναν μικρό καταρράκτη, τον οποίο αφού κατέβηκαν διαπίστωσαν ότι μπροστά τους υπήρχε ένα σύμπλεγμα από καταρράκτες και ο ένας ακολουθούσε τον άλλον. Συνολικά, κατέβηκαν οχτώ (8) καταρράχτες, διαφορετικού μεγέθους και σπάνιας ομορφιάς, με διάφορα πετρώματα ο καθένας. Ενώ βάδιζαν πλέον εντυπωσιασμένοι με τα νέα δεδομένα, ξαφνικά είδαν μπροστά τους ένα μεγάλο - πανέμορφο καταρράκτη και στη δεξιά πλευρά του μια σπηλιά. Με τον ενθουσιασμό μικρών παιδιών, που ανακάλυψαν τελικά το «Άγνωστο σπήλαιο», πολύ προσεκτικά, κατέβηκε πρώτος τον καταρράκτη ο πιο έμπειρος της παρέας και μετά ακολούθησαν οι άλλοι δύο. Αυτό που αντίκρισαν δεν μπορούσαν να το περιγράψουν. Ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς, ένα καταπληκτικό σπήλαιο, από το οποίο ανάβλυζε παντού νερό. Παρασυρμένοι από την μαγευτική αυτή ομορφιά, φωτογράφισαν το σπήλαιο και «βάπτισαν» το σπάνια αυτό σπήλαιο, «Η Σπηλιά της Βροχής».
Παρέμειναν για αρκετή ώρα στο σημείο και στη συνέχεια ακολούθησαν τη ροή του ρέματος. Κατεβαίνοντας κι άλλους μικρούς καταρράκτες, έφτασαν στον κεντρικό δρόμο, όπου τους περίμενε αυτοκίνητο για την επιστροφή στο χωριό.
Το βράδυ της ίδιας μέρας στο καφενείο του χωριού, το θέμα συζήτησης που κυριαρχούσε ήταν η ανακάλυψη του καταρράκτη και της «Σπηλιάς της Βροχής» που έφεραν στο φως, οι τρεις καμπαλέρος. Όσοι είδαν τις φωτογραφίες και είναι γνώστες τέτοιων φυσικών τοπίων, έμειναν κυριολεκτικά άφωνοι.
Ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς βρίσκεται καλά κρυμμένο στη βουνοκορφή της Δυτικής Φραγκίστας προς τον Άγιο Γεώργιο, στη θέση Ρέμα της Καρυάς ή «Μπλόρεμα». Είναι σίγουρο ότι στην πανέμορφη Ευρυτανία μας έχουμε κι άλλους «θησαυρούς», τους οποίους δεν ξέρουμε, γιατί δεν τους αναζητήσαμε.
Το ενδιαφέρον του Κώστα Κακκαβά, του Θύμιου Κολοκύθα και του Κώστα Ζαροδήμου, που τους οδήγησε σ’ αυτή την υπέροχη ανακάλυψη, θα πρέπει να κινητοποιήσει τους ιθύνοντες, έτσι ώστε να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες  για την αξιοποίηση της σπηλιάς και όλου αυτού του σπάνιου μαγευτικού τοπίου.
Τέλος να σημειώσουμε ότι όποιος αποφασίσει να επισκεφτεί το φαράγγι και το σπήλαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι η όλη διαδρομή είναι επικύνδυνη και απαιτείται κατάλληλος εξοπλισμός.
Μπράβο παιδιά!