Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Διατήρηση του αυτοδιοίκητου του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων (γνωστού ως Γηροκομείου) Ν. Ευρυτανίας


ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 17- 4ος ΟΡΟΦΟΣ   Αθήνα,  1 Νοεμβρίου. 2012
      10552  ΑΘΗΝΑ                                           Αριθ. Πρωτ.  110
ΤΗΛ.: 2103240001 - 2106920004                

Ψ  Η  Φ  Ι  Σ  Μ  Α

ΘΕΜΑ:  Διατήρηση του αυτοδιοίκητου του Θεραπευτηρίου
Χρονίων Παθήσεων (γνωστού ως Γηροκομείου) Ν. Ευρυτανίας


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ιστορικής Πανευρυτανικής Ένωσης  σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 31 Οκτωβρίου 2012, μόλις πληροφορήθηκε από τον τοπικό τύπο  τις προτάσεις που αφορούν  στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων του Νομού Ευρυτανίας (Γηροκομείο)  στα πλαίσια της διαβούλευσης για τη συγχώνευσή του  με άλλες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας σε συνιστώμενα ανά Περιφέρεια Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ε κ φ ρ ά ζ ε ι  ο μ ό φ ω ν α  την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή κατάργησης του αυτοδιοίκητου του παραπάνω Θεραπευτηρίου, καθότι:

α.- Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας (γνωστό ως Γηροκομείο Καρπενησίου) με
τη σημερινή μορφή διοίκησης λειτουργεί, κατά κοινή ομολογία,  εύρυθμα και υποδειγματικά.  Κάθε μορφή συγχώνευσής του με άλλες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σίγουρα θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του.

β.-  Το παραπάνω Θεραπευτήριο  αποτελεί δημιούργημα, κυρίως,  της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.   Ήταν ένα όνειρο των Ευρυτάνων όπου γης από τις αρχές της  δεκαετίας  του 1960,  οπότε και έγιναν σχετικές ενέργειες από τον, τότε Πρόεδρο  της  ιστορικής Πανευρυτανικής Ένωσης, αείμνηστο Ανδρέα Πουρνάρα. Οι εργασίες του, τελικά,  ξεκίνησαν κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1980 με ενέργειες του  Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Καρπενησίου και  σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Καρπενησίου. Το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της Πανευρυτανικής Ένωσης, σε αγαστή συνεργασία με το παραπάνω Σωματείο,  συμμετείχε ενεργά και  έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο για την  ίδρυση και λειτουργία του «Γηροκομείου Καρπενησίου», ενώ η συνεισφορά  της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ», καθώς και άλλων Ευρυτάνων της διασποράς, υπήρξε λίαν  καθοριστική.

γ.- Σημειώνεται, ιδιαίτερα, ότι και σήμερα ακόμη η συνεισφορά των  απανταχού Ευρυτάνων για την   εύρυθμη και υποδειγματική λειτουργία του Ιδρύματος αυτού συνεχίζεται,  και το ενδιαφέρον τους για τους ογδόντα (80) και πλέον συμπατριώτες μας  τροφίμους του  εξακολουθεί να είναι αμείωτο.

δ.- Τέλος, εκφράζουμε  την πεποίθηση ότι η Πολιτεία τελικά δεν θα καταργήσει  το αυτοδιοίκητο του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων της Ευρυτανίας, το γνωστό  «Γηροκομείο μας»,   σε αντίθετη όμως  περίπτωση οι κοινές, με άλλους φορείς, αντιδράσεις  μας θα είναι δυναμικές.

                                                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος             Ο Γεν. Γραμματέας

    ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ               ΗΛΙΑΣ Γ. ΛΙΑΣΚΟΣ