Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκές Προοπτικές Ανάπτυξης στην Κοιλάδα του Αχελώου Στήριξη Σουλτς στην Ελλάδα, στην Ημερίδα που έγινε την Κυριακή στο Περδικάκι παρουσία και του Δημάρχου Αγράφων Δημ. Τάτση

«Οι Έλληνες έχουν καταβάλει τεράστιες προσπάθειες και θυσίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πιστεύω πως η κατάσταση θα ξεκινήσει να σταθεροποιείται και ο ελληνικός λαός που υποφέρει τόσο πολύ, μπορεί να ξεκινήσει να προσμένει την ανάταση. Θέλω να σας στείλω ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα για το κοινό μας μέλλον».


Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μέσω τηλεδιάσκεψης κατά την διάρκεια ημερίδας με θέμα: «Αγροτική και Περιφερειακή Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Εναλλακτικός Τουρισμός - Προοπτικές Ανάπτυξης της Κοιλάδας του Αχελώου», που οργάνωσε στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με τους Δήμους Αμφιλοχίας, Γεωργίου Καραΐσκάκη, Αγράφων και Αργιθέας και με τα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
«Τα τελευταία χρόνια, με την προηγούμενη ιδιότητά μου αλλά και τώρα ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχα την ευκαιρία να σας εκφράσω τη σταθερή μου υποστήριξη. Πιστεύω ακράδαντα πως η Ελλάδα, με τη μεγάλη Ιστορία της, με τις πανέμορφες περιοχές της, με τη φυσική της ομορφιά και τη γεωπολιτική της σημασία, είναι ένα πολύτιμο μέλος της Ε.Ε. που θα φτάσει ξανά στην οικονομική σταθερότητα. Ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει εξαιρετικές προκλήσεις. [...] Η Ευρώπη σας στηρίζει και με καλύτερη και πιο αποδοτική χρήση όλων των διαθέσιμων και νέων εργαλείων Συνοχής, με βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και έξυπνες συμμετοχικές πολιτικές, θα αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές μας προκλήσεις...», υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.
Από την πλευρά του, ο Ζοσέφ Ντολ, πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η Ευρώπη διαθέτει χρηματικά ποσά για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, την εγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εύχομαι πολύ σύντομα αυτό το πνεύμα του επιχειρείν να ξαναζωντανέψει στην Ελλάδα ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη». Και συνέχισε: «Γνωρίζω ότι η σημερινή σας συνάντηση γίνεται σε βαρύ κλίμα λόγω της κρίσης που πλήττει γενικά την Ευρώπη - όχι μόνο την Ελλάδα - αφού και άλλες χώρες διέρχονται κρίση και χρειάζεται να βρούμε λύσεις. Γνωρίζω ότι όσον αφορά την Ανάπτυξη της υπαίθρου και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, προχωρούμε στη μεταρρύθμιση, την οποία θα ψηφίσουμε τέλος Ιανουαρίου. Είμαι πεπεισμένος ότι και οι Έλληνες φίλοι μας εργάστηκαν επίσης σοβαρά σ΄αυτά τα θέματα και ότι η μεταρρύθμιση θα εξακολουθήσει να στηρίζει κυρίως τους Έλληνες αγρότες και την αγροτική πολιτική στην Ελλάδα. Στον τομέα της Ανάπτυξης της Υπαίθρου ισχύει ακριβώς το ίδιο. Πρέπει και εδώ να συνεχίσουμε το έργο μας. Αυτό που επίσης εύχομαι για την Ελλάδα είναι να επιστρέψει σύντομα το πνεύμα του επιχειρείν, διότι διαθέτουμε εδώ στην Ευρώπη χρηματικά ποσά που δεν μας τα ζητούν οι Έλληνες. Ζητούνται επιχορηγήσεις αλλά διαθέτουμε επίσης και χρηματικά ποσά για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου, την εγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εύχομαι πολύ σύντομα αυτό το πνεύμα του επιχειρείν να ξαναζωντανέψει στην Ελλάδα ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη».
«Να κάνουμε τους γεωργούς ποιο ικανούς και να ζήσουν ποιο εύκολα σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, να τους κάνουμε ποιο δυνατούς, ποιο ανταγωνιστικούς και να μειώσουμε την γραφειοκρατία στους ευρωπαϊκούς νόμους», επεσήμανε ο Πάολο Ντε Κάστρο, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Χάνες Σβόμποντα, πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Τρόικα είναι μία Καταστρόικα, αφού καταστρέφει στοιχεία του κοινωνικού ιστού. Ο κοινωνικός ιστός και η κοινωνική πολιτική αποτελούν στοιχεία της πολιτικής για την ανάπτυξη. Πρέπει στην Ελλάδα να έχουμε πολιτική όχι αντι-ανάπτυξης αλλά αποτελεσματικής ανάπτυξης».
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, υπογράμμισε ότι, «η Ελληνική γεωργία πρέπει να προσανατολισθεί προς τις αγορές και να τις αξιοποιήσει, προωθώντας ποιοτικά προϊόντα που διαφοροποιούνται από τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών της στις διεθνείς αγορές».
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπανικολάου τόνισε: «Η πρόσφατη απόφαση της ευρωομάδας για εκταμίευση της δόσης συνολικού ύψους 49,1 δις μέχρι τον Μάρτιο (34,3 δις την ερχόμενη εβδομάδα) αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, δίνει ανάσα και ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δυνατότητες επένδυσης στην ελληνική περιφέρεια. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για παροχή δανείων με ευνοϊκούς όρους ύψους 750 εκ. ευρώ προς μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και άλλα 650 εκ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό που αναμένονται μέχρι το 2015, δημιουργούνται προϋποθέσεις για στοχευμένες επενδύσεις σε τομείς, όπως ο πρωτογενής, όπου η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Παράγουμε τοπικά, σκεπτόμαστε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια αφού στόχος πρέπει να είναι οι εξαγωγές. Αυτό πρέπει να είναι το σύνθημα της περιφερειακής ανάπτυξης».
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκτός από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Παπανικολάου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, ο γ.γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχος Κορασίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας και ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Μανώλης Αγγελάκας καθώς και οι δήμαρχοι, Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, Αργιθέας, Χρήστος Καναβός, «Γ. Καραϊσκάκη», Δημήτρης Γαλλίκας και Αγράφων, Δημήτρης Τάτσης, που άνοιξαν την συζήτηση ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός.
Παρεμβάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης έκαναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα, ο πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ Ζοσέφ Ντόλ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πάολο Ντε Κάστρο και ο Κύπριος ευρωβουλευτής Σοφοκλής Σοφοκλέους.


Δημήτρης Τάτσης Δήμαρχος Αγράφων:  “Αγροτοτουρισμός, κτηνοτροφία και αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών, οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης της κοιλάδας του Αχελώου αλλά & του Δήμου Αγράφων”

Ο Δήμαρχος Αγράφων αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, αλλά και στους 3 μοχλούς, πάνω στους οποίους μπορεί να κινηθεί ο Δήμος για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δημήτρης Τάτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κτηνοτροφία, στην γεωργία και τον τουρισμό, που θεωρούνται και είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης, τόσο για τον Δήμο Αγράφων, όσο και για την ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Αχελώου.
Όσον αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τους νέους αγρότες, με τις επιδοτήσεις να προκαταβάλλονται και να μην καθυστερούν να κατατεθούν 3 έως 5 χρόνια, να απαλλαχτούν οι στάβλοι από τα χαράτσια της ΔΕΗ και τα τέλη της ΕΡΤ. Ακόμη, ο δήμαρχος Αγράφων έκανε αναφορά στην Κοινοτική Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)  και συγκεκριμένα στη μειωμένη νέα ΚΑΠ να στραφεί στους νέους και αδύναμους αγρότες, ούτως ώστε να δοθεί κίνητρο στους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία.
Για τη ανάπτυξης της γεωργίας στην περιοχή του νέου δήμου Αγράφων, τόνισε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή, εάν γεωπόνοι και άλλοι αρμόδιοι υποδείξουν νέους τρόπους και νέες τεχνικές καλλιέργειάς τους.
Για τον τουρισμό και αγροτουρισμό, ο κ. Τάτσης πρότεινε τη δημιουργία καταλυμάτων και μονάδων σε διάφορα χωριά του Δήμου, αλλά και την ανάπτυξη της λίμνης των Κρεμαστών, η οποία μένει τουριστικά ανεκμετάλλευτη εδώ και χρόνια, με τη ΔΕΗ να παραμένει το μεγάλο εμπόδιο.
Επ΄ αυτού ο Δήμαρχος Αγράφων έθεσε και το μεγάλο ερώτημα για το τι μέλει γενέσθαι με τη λίμνη, μετά το πέρασμα των 100 χρόνων από τη δημιουργία της, καθότι μετά από 30 χρόνια περίπου, που θα ολοκληρωθεί η λειτουργία της, θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα. «Πρέπει από τώρα να τεθεί ένας σχεδιασμός», επισήμανε, ενώ δεν ξέχασε να αναφέρει και το χρέος της ΔΕΗ προς τους κατοίκους των περιοχών που πνίγηκαν από τα νερά της λίμνης και τα ανταποδοτικά οφέλη της Επιχείρησης προς αυτούς.
Ο κ. Τάτσης έκλεισε την ομιλία του, προτείνοντας η επόμενη ημερίδα επί του πολύ σημαντικού αυτού θέματος που αφορά την ανάπτυξη στην κοιλάδα ου Αχελώου,  να γίνει στο Δήμο Αγράφων.