Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝ.ΕΛ Θύμα ανεξήγητων κωλυσιεργιών η μη δημοπράτηση συντήρησης, αποκατάστασης της ΣΩΤΗΡΑΣ, Ανατ. Φραγκίστας

Μετά από περιοδεία  στις 13&14 Ιουλίου των Βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  Επικρατείας Τέρενς Νικόλαου Κουίκ, της βουλευτού Κοζάνης Ραχήλ Μακρή και του Πολιτευτή του Νομού Ευρυτανίας και μέλους του Εθνικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνου Ι Μπακόλα
και μετά από επιτόπια διερεύνηση και αναφορικά με τις απίστευτες καταγγελίες για πρωτοφανείς δικαιολογίες με σκοπό και στόχο την κωλυσιεργία των εργασιών συντήρησης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου του ιστορικού Βυζαντινού Ναού του 16ου αιώνος, κατατέθηκε σχετική Ερώτηση στους αρμόδιους Υπουργούς και η απάντηση δημιουργεί προβληματισμό για τον χειρισμό του θέματος από την Περιφέρεια.

Η απάντηση του Υφυπουργού κου Ανδριανού είναι πραγματικά αποστομωτική.
Το έργο αποκατάστασης δεν προχώρησε γιατί έλειπε η άδεια οικοδομής, όπως ελέγετο, αλλά γιατί δεν έγιναν  συγκεκριμένες κινήσεις από τους αρμοδίους, όπως:
•Η Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας και η αρμόδια διεύθυνση της Π.Ε. Ευρυτανίας μέχρι και σήμερα  δεν έχει καταθέσει πρόταση τοποθέτησης μεταλλικών ελκυστήρων ως όφειλε αλλά ούτε και ζήτησε την άδεια για την διενέργεια διερευνητικών τομών στις ξυλοδεσιές των τετρατοσφαιρίων των χορών του ναού Του Σωτήρος (Σωτήρα).
•Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΦΕΚ 153/Α/28.6.2002) ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ!!!
•Αναφορικά με την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Πίνδος η αρμόδια 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων μετά την ερώτηση μας ενημερώθηκε για την ύπαρξη του προγράμματος καθώς όπως αναφέρουν δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
•Η 24η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζητά συμπληρωματική πρόταση για την τοποθέτηση ελκυστήρων, να ακολουθήσει νέα υποβολή πρότασης υλοποίησης του έργου της αρμοδίας Υπηρεσίας της Περιφ. Στερ. Ελλάδος στην οποία θα εμφανίζεται τόσο το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που έχει ενταχθεί όσο και να υπάρξει υπουργική απόφαση για τον φορέα υλοποίησης του έργου και να υπογραφεί η σύμβαση αυτού και του υπουργείου Πολιτισμού.

•Εκπρόσωπος της Περιφέρειας πήγε στο Υπουργείο κατόπιν της Ερώτησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων γι ανταλλαγή απόψεων, ενώ με κατάπτυστες δικαιολογίες ένα χρόνο τώρα κωλυσιεργούσαν απέναντι στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο
•Το Υπουργείο Πολιτισμού&Αθλητισμού δηλώνει έτοιμο αν δεν επαρκέσει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Πίνδος να μπει στην νέα προγραμματική Περίοδο 2014-2020(Σ.Ε.Σ.).
Μετά την επερώτηση η 24η Εφορεία προτείνει με έγγραφο της προς την Γενική Διεύθυνση αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς να δημιουργηθεί πολιτιστικός άξονας Επισκοπή - Ανατολική Φραγκίστα - Λίμνη Κρεμαστών στο πλαίσιο του πολιτιστικού/Θρησκευτικού Τουρισμού διασώζοντας και αναδεικνύοντας τόσο το Ναό Του Σωτήρος Χριστού όσο και του μουσείου Γεώργιος Καφαντάρης αλλά και νεωτέρων μνημείων όπως γεφύρια κτίρια βιοτεχνικής παραγωγής όπως είναι ο Νερόμυλος και επιτεύγματα της σύγχρονης μηχανικής υπόδειγμα της οποίας είναι η ΛΙΜΝΗ ΚΡΕΜΑΣΤΩΝ με τον όρο και την προϋπόθεση η περιφέρεια Στερεάς και η αρμόδια Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας, να ενεργοποιηθούν ώστε να εντάξουμε αυτά τα έργα στο σχέδιο δράσης ΔΑΒΜΜ στο πλαίσιο του ΣΕΣ 2014-2020.
Το Υπουργείο δηλώνει πρόθυμο και έτοιμο και έχει εισηγηθεί σχετικώς και όπως δηλώνει και ο Υφυπουργός η
πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.
Δυστυχώς και παρότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να δημοπρατηθεί το έργο αυτό, που ήταν ώριμο και για το οποίο είχε εξασφαλιστεί το ανάλογο ποσό από το ΠΙΝΔΟΣ, ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικότερα Μνημεία της Ευρυτανίας κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η Ιερά Μητρόπολις Καρπενησίου και το Εκκλ. Συμβούλιο έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια το έργο να δημοπρατηθεί.
Ωστόσο όμως δεν έγιναν τα προβλεπόμενα και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ελπίδα μας, έστω και την τελευταία στιγμή να γίνουν τα πρέποντα, για να διασωθεί το Μνημείο.