Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση του Γιάννη Ίβρου για την εκμίσθωση των δημοτικών γηπέδων 5X5, του Καρπενησίου

Στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου του Δ.Σ. Δήμου Καρπενησίου σε θέμα ημερήσιας διάταξης η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την εκμίσθωση των δημοτικών γηπέδων 5X5 του Καρπενησίου (Αγίων Ευρυτάνων και Προφήτη Ηλία). Παρόλο που είχε αρνητική απόφαση κατά πλειοψηφία από το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καρπενησίου. Όμως η Δημοτική Αρχή πέρασε πλειοψηφικά την απόφαση για εκμίσθωση των γηπέδων στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρπενησίου (δεσμευόμενος της πλειοψηφικής απόφασης του Συμβουλίου του) καταψήφισαν την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.
 Επειδή όμως γίνομαι δέκτης πολλών μηνυμάτων ότι εγώ «επέβαλα» την μίσθωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, και αφού δεν καλύπτει το «ραδιόφωνο της πόλης» τα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε να ενημερώνετε όποιος δημότης θέλει και δεν έχει ή δεν ξέρει να χειρίζεται το διαδίκτυο (το «ραδιόφωνο της πόλης» καλύπτει μόνο καμπάνιες για την ανακύκλωση όταν το χρηματοδοτεί η Δημοτική Αρχή με 10.000 ευρώ.). Οπότε μπορεί ο καθένας εύκολα να διαδίδει ότι θέλει και όπως το θέλει. Γι' αυτό είμαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω και να παρουσιάσω την θέση μου, καθώς και τη θέση των συναδέλφων μου της μειοψηφίας  και να βγάλω τη «λάσπη» που με μεγάλη ευκολία έριξαν πάνω μου.
  Η Δημοτική Αρχή στο τελευταίο Συμβούλιο έφερε πρόταση για να δώσει τα δημοτικά γήπεδα 5Χ5 του Καρπενησίου σε ιδιώτη, έναντι αμοιβής από τους δημότες που θα κάνουν χρήση, και θα αναλάβει την «συντήρηση» και την φύλαξή τους από τους δημότες που παρουσιάζονται σαν ομάδα χούλιγκανς που προκαλούν φθορές και που ο Δήμος δεν μπορεί να ελέγξει και να αναλάβει το κόστος συντήρησης των φθορών  αυτών. (Ο ιδιώτης σαφώς δεν θα έχει τέτοια διλήμματα, δεν θα τα συντηρεί καθόλου). Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το κόστος κατασκευής και βελτίωσης για τα 2  γήπεδα 5Χ5 ξεπέρασε τα 70.000 ευρώ για το καθένα. Και στο νέο τεχνικό Πρόγραμμα του 2014 θα προστεθούν επίσης: α) για το γήπεδο στους Αγίους  Ευρυτάνες, κόστος ηλεκτροφωτισμού  6.000 ευρώ, και β) για το γήπεδο στον Προφήτη Ηλία, κόστος περίφραξης (για τον φράχτη που είδη υπάρχει) 7.000 ευρώ. Αυτή η φιλοσοφία της δημοτικής αρχής βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε απόλυτη ταύτιση με την ιδιωτική οικονομία, και συγκεκριμένα με τις βασικές αρχές των πολυεθνικών εταιρειών σε σχέση με την εκμετάλλευση ακινήτων.
  Η δική μου θέση όπως και σύσσωμης της αντιπολίτευσης ήταν και είναι: Στα γήπεδα να έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλοι οι δημότες. Και η ερώτησή μου ως προς τον Δήμαρχο και τους Συμβούλους του ήταν: Αφού ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει το κόστος να παίζουν και να αθλούνται δωρεάν οι δημότες και τα παιδιά τους, πως μπορεί να καλύπτει από την αρχή της θητείας του σαν Δημοτική Αρχή το κόστος λειτουργίας ακαδημιών (Μπάσκετ και ποδοσφαίρου) που εισπράττουν μηνιαίες συνδρομές από τα μέλη τους και χρησιμοποιούν τα δημοτικά γήπεδα; Δεσμεύοντας τα χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα συμβολικό ποσό για τα έξοδα συντήρησης των γηπέδων που τα πληρώνει όλα ο Δήμος. Δηλαδή για να παίξουν δωρεάν οι δημότες η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα, όταν όμως πληρώνουν οι δημότες τον ιδιώτη καλύπτει το 100% των εξόδων; Αυτό ίσως είναι που ακούγετε ολοένα και συχνότερα και στον τόπο μας: «ότι το κράτος είναι κακός επενδυτής» άλλα ποιος ευθύνεται για αυτό ; Βέβαια σε ορισμένες περιπτώσεις είναι οφθαλμοφανές ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των ακαδημιών έχουν στενές σχέσεις με τη δημοτική ομάδα του Δημάρχου. Ο Δήμαρχος μόλις άκουσε την ερώτησή μου αντί  να μου απαντήσει  πως έδειξε αυτή την ανοχή τόσα χρόνια, «πέταξε τη σκούφια» του από την φορολαγνεία που τον διακατέχει να μου πει ότι και αυτοί θα πληρώσουν, απλά ξεκινάμε από τα γήπεδα 5Χ5. Ελπίζω οι αναγνώστες να έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν ότι το νόημα της ερώτησης μου δεν ήταν αυτό που δεν μπόρεσε ο Δήμαρχος να ερμηνεύσει.
  Μπορεί κάποιοι να οραματίζονται τον μικρό μας Δήμο σαν μια απέραντη off-shore εταιρία που θα βολεύονται εταίροι και ημέτεροι εκμεταλλευόμενοι δημόσια περιουσία. Άλλωστε σύντομα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για την παραχώρηση ή το ξεπούλημα του αθλητικού κέντρου σε ιδιώτη που τόσο καταχειροκροτήθηκε ως «μοχλός» ανάπτυξης σε όποια λαϊκή συνέλευση το ανέφερε η Δημοτική Αρχή, μόνο που ο κόσμος δεν σκέφτηκε πριν χειροκροτήσει ότι θα δώσουμε κάτι που φτιάχτηκε με δημόσια χρήματα και δεν έχει πρόβλημα βιωσιμότητας, για να γίνει μοχλός ανάπτυξης της «τσέπης» ενός ιδιώτη που θα βρίσκετε εκτός Ευρυτανίας, που και εντός να ήταν δεν θα άλλαζε κάτι στη στάση μας . Εμάς να μας επιτρέψουν να έχουμε άλλη άποψη και να μην διαδίδεται από το περιβάλλον παραπληροφόρησης που έχει στηθεί στο Καρπενήσι ότι είμαστε ομοϊδεάτες τους και εκφραστές των  νέο-φιλελεύθερων ιδεών τους. Εμείς θέλουμε οι δημότες να έχουν δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση στις δημοτικές εγκαταστάσεις όπου αυτό είναι δυνατόν, άλλα και η λειτουργία των συλλόγων που είναι κερδοσκοπικοί και εκμεταλλεύονται δημοτικές εγκαταστάσεις να έχει και συνέπειες και υποχρεώσεις ως προς τον Δήμο και τους δημότες. Όταν όμως δεν είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα τα σωματεία/σύλλογοι και επιτρέπουν στους δημότες να μετέχουν δωρεάν σε αυτά, ευχαρίστως να τους παραχωρεί και ο Δήμος  δωρεάν τις εγκαταστάσεις  του. Και κλείνοντας να προτείνω στον Δήμαρχο αφού δεν μπορεί να απασχολήσει κάποιον υπάλληλο να επιβλέπει τα γήπεδα  5Χ5 ,μπορεί να βάλει κάποιον από την περίφημη «εθελοντική» του ομάδα που δουλεύει νυχθημερόν και άμισθη  για το καλό του τόπου, από καλοθελητές και εθελοντές άλλωστε έχει περίσσευμα η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Γιάννης Ίβρος
Δημοτικός σύμβουλος
(επικεφαλής της δημοτικής ομάδας Βαγγέλη Καρφή στην τελευταία συνεδρίαση της 16/10/2013, απόντος του Αρχηγού)