Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Δύο Δήμοι στην Ευρυτανία 333 σε όλη τη χώρα


Σύμφωνα με τον Καλλικράτη στο νομό Ευρυτανίας δημιουργούνται δύο Δήμοι.
Ο Δήμος Καρπενησίου με έδρα το Καρπενήσι αποτελούμενος από τους δήμους α.Καρπενησίου β. Φουρνά γ. Προυσσού δ. Ποταμιάς ε. Δομνίστας και στ. Κτημενίων οι οποίοι καταργούνται και ο Δήμος Αγράφων με έδρα τη Δυτική Φραγκίστα αποτελούμενος από τους δήμους α.Φραγκίστας β. Βίνιανης γ. Ασπροποτάμου δ. Απεραντίων και ε. Αγράφων, οι οποίοι καταργούνται. Ο Δήμος Αγράφων χαρακτηρίζεται ως ορεινός.
Αύριο θα ξεκινήσει η περιβόητη διαβούλευση και μέχρι αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες μας λένε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και μάλιστα πολλές.
Οι αυριανές συνεδριάσεις Δημάρχων και ΤΕΔΚ θεωρούνται πολύ σημαντικές.
Οι 1023 δήμοι και κοινότητες της χώρας περιορίζονται δραστικά σε 333-343, σε 13 αιρετές περιφέρειες ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις Ευρωεκλογές.
Για “νέα σελίδα στην αυτοδιοίκηση που συνιστά αφετηρία για ένα καλό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη” μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης παρουσιάζοντας το σχέδιο «Καλλικράτης» στο υπουργικό συμβούλιο.
Τόνισε ότι πρόκειται για «υλοποίηση μιας από τις πιο βαθιές τομές, με τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι «στη συγκυρία που διανύουμε το πρόγραμμα έχει αποκτήσει μια ακόμη διάσταση, καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος σταθερότητας”.
Η εφαρμογή των κριτηρίων για τους νέους Δήμους έγινε με βάση την απογραφή του 2001 πλην των νησιωτικών και των ορεινών περιοχών, όπως στην δική μας περίπτωση ο Δήμος Αγράφων, δεν υπάρχει δήμος με πληθυσμό κάτω από 10.000 για αυτούς που συνενώνονται και 12.000 για αυτούς που παραμένουν αυτόνομοι.
- Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη το πληθυσμιακό αυτό όριο ανεβαίνει στις 25.000 κατοίκους.
- Τα μεγάλα αστικά κέντρα συνενώνονται με όμορους δήμους που αποτελούν στην ουσία συνέχεια τους ανεξαρτήτως πληθυσμού.
Σε ό, τι αφορά τη δανειοδότηση των νέων ΟΤΑ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 5% των τακτικών εσόδων τους.
Μείωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης
Οι πενήντα επτά σημερινές νομαρχίες και τα δεκαεννιά επαρχεία αντικαθίστανται από 13 αιρετές περιφέρειες, ενώ οι σημερινές 13 περιφέρειες αντικαθίστανται από επτά κεντρικές διοικήσεις.
Οι 16.150 δημοτικοί σύμβουλοι όλης της χώρας συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από μισούς περίπου αντιπεριφερειάρχες. Επίσης από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Υπολογίζεται ότι οι σημερινές 50.000 θέσεις πολιτικού προσωπικού θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό, εξοικονομώντας ποσοστό έως και 60% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
«Απλούστευση της γραφειοκρατίας»
«Αναπτυξιακή επανεκκίνηση» χαρακτήρισε τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δήμοι θα «απελευθερώσουν την αναπτυξιακή δυναμική τους, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων του ελληνικού λαού».
Έκανε επίσης λόγο για «απλούστευση της γραφειοκρατίας» και τόνισε ότι ο «Καλλικράτης» θα δημιουργήσει το πλαίσιο για τον οικονομικό έλεγχο και την εποπτεία της Αυτοδιοίκησης.