Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Ναυπάκτου και η Επισκοπή Ευρυτανίας


Τι κοινό μπορεί να έχουν το Μοναστήρι του Σωτήρος στην Ναύπακτο και η Επισκοπή Ευρυτανίας; Όπως θα διαβάσετε στην συνέχεια αυτού του μικρού αφιερώματος, το Μοναστήρι του Μεταμορφωθέντος Χριστού και το χωριό της Επισκοπής τα «συνδέει» ένας καλόγερος, ένας σπουδαίος Μοναχός, που ανήκει στην Kοινοβιακή Aδελφότητα των Mοναχών του Μοναστηριού της Μεταμόρφωσης που δεσπόζει στην κορυφή της Ναυπάκτου. Πρόκειται για τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Βασιλόπουλο που κατάγεται από την πάλαι ποτέ ιστορική Επισκοπή, ένα χωριό που διετέλεσε έδρα της διαλαμψάσης Μητρόπολης Λιτζάς και Αγράφων. Ο π. Δαμασκηνός, πέραν της ιερατικής του διακονίας, ενασχολείται επιμελώς και με την συγγραφή βιβλίων. Είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για το πλούσιο συγγραφικό του έργο, εκ του οποίου 4 σπουδαία βιβλία, αναφέρονται στον Βυζαντινό Ναό της Επισκοπής, ένα μοναδικό Μνημείο σε όλη την Ελλάδα, που εδώ και 45 χρόνια βρίσκεται στο βυθό της λίμνης Κρεμαστών. Στα 4 αυτά βιβλία του ο π. Δαμασκηνός, με μοναδικό τρόπο και με σπάνια έγγραφα ντοκουμέντα και φωτογραφίες, κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ιστορία του Βυζαντινού Ναού της Παναγίας της Επισκοπιώτισσας, στις σπάνιες τοιχογραφίες του, έργα του 8ου, 9ου, 11ου και 13ου αιώνα, που σήμερα κοσμούν τις αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών και φυσικά στην Επισκοπή, που ήταν ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ευρυτανίας.
Γνωρίζοντες καλά την δυναμική αλλά και τον αδαμάντινο χαρακτήρα του π. Δαμασκηνού, θα του ευχηθούμε μέσα από τούτες τις λιγοστές αράδες, να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του ως άξιος εργάτης του Ευαγγελίου αλλά και ως ένα σπουδαίος σκαπανέας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Πέραν του π. Δαμασκηνού όμως, πρόσφατα που επισκεφτήκαμε ως προσκυνητές το Μοναστήρι στην Ναύπακτο, διαπιστώσαμε ότι σύμπασα η Αδελφότητα και πρωτίστως ο Γέροντας Καθηγούμενος π. Σπυρίδων Λογοθέτης, είναι σπουδαίοι και ευλογημένοι Μοναχοί, που έχουν πλήρη επίγνωση της μεγάλης αποστολή και του έργου τους.

Λίγα λόγια για το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, ως μικρό αντίδωρο για την Αβραμιαία φιλοξενία που δεχτήκαμε από τους πατέρες της Μονής.

Η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, είναι ένα σύγχρονο μοναστήρι που στηρίχτηκε κυρίως σε εθελοντικές προσφορές και οικονομική συμπαράσταση ιδιωτών, καθώς και στην εργασία των μοναχών και ιερομονάχων, μελών της μοναστικής αδελφότητος. Ιδρύθηκε με βάση τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα στην Ελλάδα Δημόσια και Εκκλησιαστική Νομοθεσία, ως αυτοδιοίκητο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Διοικείται από την μοναστική Αδελφότητα, βάσει εσωτερικού Κανονισμού και τελεί υπό την πνευματική εποπτεία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου. Θεμελιώθηκε το 1977, στο Δημοτικό Διαμέρισμα (τότε κοινότητας) Σκάλας, σήμερα Δήμος Ναυπάκτου. Ιδρυτής, ευεργέτης και πρώτος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Λογοθέτης. Οι διαδικασίες ίδρυσης, νομιμοποίησης, απόκτησης οικοπέδου, θεμελίωσης, ανέγερσης κλπ. έγιναν επί Μητροπολίτη Ναυπάκτου Δαμασκηνού Κοτζιά. Πρόκειται για ένα σύγχρονο μοναστήρι με συνεδριακό κέντρο, δικό του ραδιοφωνικό σταθμό, αγιογραφείο, μουσείο ελληνορθόδοξης παράδοσης, μουσείο Ναυμαχίας της Ναυπάκτου αλλά και μια υπερσύγχρονη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας για τις ανάγκες της μονής. Η Αδελφότητα του Μοναστηριού αποτελείται από νέους και καταρτισμένους Μοναχούς, πτυχιούχους Ανωτάτων - Πανεπιστημιακών Σχολών, ενώ, σήμερα απαρτίζεται από είκοσι ένα μέλη. Ειδικά αν πρόκειται να έλθει ομάδα εκδρομέων, ή σχολείων, συνιστάται, πριν ξεκινήσει για την επίσκεψη, να τηλεφωνήσει στη Μονή, για καλύτερη οργάνωση, υποδοχής και ξενάγησης, και ταυτοχρόνως, σωστής λειτουργίας του προγράμματος του Μοναστηριού. (τηλ. 26340 - 22324 & 22731, από 9-1π.μ. και 6-7.30μ.μ. φαξ 26340 22466 και e mail: metamorf77@yahoo.com )
π. Ε.Φ.