Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Ποτέ η ελληνική κοινωνία δεν είχε περιέλθει σε τέτοια αποσύνθεση. Ο πολιτικοηθικός τυφώνας σαρώνει τη χώρα. Θεσμοί καταρρακώνονται, αξιώματα απαξιώνονται, φραγμοί στοιχειώδους ευπρέπειας πέφτουν, ταγοί εξισώνονται με τους εγκληματίες. Τα ευγενικά αισθήματα νεκρώνονται, οι πηγές της αρετής ξηραίνονται και τα μαζικά μέσα επικοινωνίας ρίχνονται στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού και της σκοπιμότητας.
Αν θέλουμε όχι απλά να επιζήσουμε, αλλά να παίξουμε και κάποιο ρόλο στο μεγαλειώδη και σκληρά ανταγωνιστικό κόσμο που έρχεται, οφείλουμε να επιδοτήσουμε την αξία και την εργατικότητα και όχι τη μετριότητα και τη ραστώνη. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα κοινωνία υπευθύνων, δημοκρατικών, εργατικών πολιτών, με έναν προγραμματισμό που θα αξιοποιεί τα προτερήματά μας, την παράδοσή μας, την ορθοδοξία μας, το αιώνιο ελληνικό πνεύμα.
Μήπως η ανάπτυξη μόνο και η σύγκλιση της οικονομίας, για την οποία κόπτονται οι υπεύθυνοι και μας πιέζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, θα λύσουν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας; Είναι σωστό να δεχόμαστε σαν υπνωτισμένοι το μύθο της «ανάπτυξης» ως το μόνο τρόπο να ευτυχήσουμε; Δε βλέπουμε ότι όσο εξελίσσεται οικονομικά η ευρωπαϊκή κοινωνία τόσο αυξάνουν τα συμπτώματα της υπογεννητικότητας, η εξάρτηση από τα ναρκωτικά, οι ψυχασθένειες, η διάλυση κοινωνικών θεσμών, η δυστυχία;
Επί πολλά χρόνια οι πολιτικοί μας, με ασθμαίνοντα τον ελληνικό λαό, κυνηγούν την ανάπτυξη, τη σύγκλιση της οικονομίας, την υλική ευημερία, την εξόντωση του πληθωρισμού. Τρέχουμε πίσω από την τεχνική και υλική πρόοδο αγνοώντας την πνευματική μας υπόσταση. Ξεπουλάμε όλα τα πνευματικά μας συστατικά τρέχοντας πίσω από την ανάπτυξη της Ευρώπης. Επιδιώκουμε την υπερκατανάλωση με απληστία, χωρίς να σκεφτούμε την ολιγάρκεια και την απλή φυσική ζωή. Υιοθετούμε την ευρωπαϊκή κουλτούρα και απορρίπτουμε τη γνήσια ελληνική παράδοση, την ορθοδοξία μας, τα κλασικά μας γράμματα και την εθνική μας τέχνη.
Είναι καιρός οι Έλληνες, μπροστά στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της ιστορίας τους, να βάλουν κάποια δικά τους παραδοσιακά ιδανικά σα στόχο της προόδου και της ανάπτυξης.
kostasmitsios@yahoo.gr