Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

AΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΡΑΓΓΙΑΝΙΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ ΑΓΙΩΝ



Το μήνυμα, ιδιαίτερα λυτρωτικό για την εποχή μας από τον βίο και το έργο (ανθρωπιστικό, συγγραφικό και κυρίως παιδευτικό) του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού είναι πως μόνο με παιδεία που βασίζεται σε ανθρωπιστικές αρχές με αρετή, με διαρκή επίμονη και επίπονη διακονία του χώρου που κάποιος υπηρετεί, ιδιαίτερα στο χώρο των γραμμάτων ο άνθρωπος και η κοινωνία προοδεύουν ουσιαστικά και στέρεα.

Αυτό το μήνυμα πήραν οι Ευρυτάνες της Αθήνας από την θρησκευτική και πνευματική εκδήλωση προς τιμήν των Ευρυτάνων Αγίων, που πραγματοποιήθηκε εφέτος την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010, στον θαυμάσιο καθ’ όλα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καματερού, ο οποίος είχε κατακλυσθεί από πολλούς συμπατριώτες μας αλλά και αρκετούς ενορίτες και στον οποίον υπάρχει σε περίοπτη θέση ολόσωμη αγιογραφία του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού.
Το πρόγραμμα, κατά το πρώτο μέρος του, περιλάμβανε την παρακολούθηση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε και αρτοκλασία. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν έξι (6) ιερείς, μεταξύ των οποίων και ο π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος, προϊστάμενος του περικαλλούς Ιερού Ναού των Ευρυτάνων Αγίων Καρπενησίου (ο μοναδικός στην ελλαδική εκκλησία), ο οποίος ανταποκρίθηκε ευχαρίστως στην πρόσκληση των οργανωτών, (ΦΩΤΟ ΠΑΝΩ) καθώς και ο π. Κωνσταντίνος Καρακάσης, συνταξιούχος ιερέας από τα Αλέστια Ευρυτανίας.
Μετά τη Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία όλοι οι συμπατριώτες μας κατευθύνθηκαν σε παρακείμενη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου, όπου πραγματοποιήθηκε το β΄ μέρος του προγράμματος. Η αίθουσα, όπου προσφέρθηκαν καφέδες, αναψυκτικά και άλλα εδέσματα ήταν θαυμάσια. Το πρόγραμμα άρχισε με καλωσόρισμα από τον οικοδεσπότη π. Δημήτριο Καλύβα και εν συνεχεία με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους από τον εσπερινό του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού, οι οποίοι αποδόθηκαν υπέροχα από τη χορωδία του ναού, υπό τον χοράρχη κ. Γεώργιο Καζάνη. Ακολούθησε μικρή εισήγηση από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και ανέφερε τη δωδεκάριθμη χορεία των Ευρυτάνων Νεομαρτύρων, ανακοίνωσε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την αγιοποίηση και του δέκατου τρίτου Ευρυτάνα Αγίου, του Οσίου Παρθενίου του Σκούρτου του εκ Φουρνά των Αγράφων, για τον οποίον κυκλοφόρησε πρόσφατα και το βιβλίο του Μοναχού Παταπίου Καυσοκαλυβίτου «Ο Όσιος Παρθένιος ο Σκούρτος ο εκ Φουρνά των Αγράφων, Ο βίος και το ζωγραφικό του έργο» (Έκδ. Πανευρυτανικής Ένωσης και Συλλόγου Φουρνιωτών «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»).
Στη συνέχεια απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βραγγιανιτών «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ» κ. Κωνσταντίνος Τσιώλης, του οποίου η ρηξικέλευθη πρόταση για την ονομασία της Βιβλιοθήκης του Ναού και της αίθουσας εκδηλώσεων, σε Βιβλιοθήκη και αίθουσα «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», αντίστοιχα, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Προϊστάμενο του ναού π. Δημήτριο Καλύβα και όλους τους παρευρισκομένους.
Ακολούθησε η εμπεριστατωμένη εισήγηση της θεολόγου, φιλολόγου, παιδαγωγού, διδάκτορα της Παιδαγωγικής και συγγραφέα κ. Μαρίας Μαμασούλα, με θέμα: «Η ζωή και το έργο του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού». Η κ. Μαμασούλα ανέπτυξε άριστα το θέμα της με γλαφυρότητα και σαφήνεια, εντυπωσιάζοντας το πολυπληθές ακροατήριο. Μετά την εισήγηση της κ. Μαρίας Μαμασούλα απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Πρωτοπρεσβύτερος και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού των Ευρυτάνων Αγίων Καρπενησίου π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος, ο βουλευτής του Νομού μας κ. Ηλίας Καρανίκας, η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, και οι δήμαρχοι Αγίων Αναργύρων και Καματερού κ.κ. Νικόλαος Σαράντης και Νικήτας Καμαρινόπουλος, αντίστοιχα.
Τέλος μετά τις ευχαριστίες του Προέδρου της Πανευρυτανικής κ. Κ. Παπαδοπούλου, εκ μέρους των συνδιοργανωτών, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους θαυμάσιους χώρους του πνευματικού κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καματερού από τον λίαν δραστήριο πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Καλύβα (από Γουριά Μεσολογγίου), προϊστάμενο του παραπάνω Ναού, έργο που φέρει και την προσωπική σφραγίδα του.
Στην πολύ ποιοτικά πετυχημένη αυτή εκδήλωση, εκτός των παραπάνω που απηύθυναν και χαιρετισμό, ήταν ακόμη παρόντες και η κ. Όλγα Οικονόμου, διοικητής του Σισμανογλείου Νοσοκομείου, ο κ. Βασίλειος Πριόβολος (Καπετάν Ερμής), πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του νομού μας κ.ά.