Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Υπεγράφη η σύμβαση για το τοπικό πρόγραμμα Leader της Τριχωνίδας ΑΕ



Η κατανομή της περιοχής στο Νομό Ευρυτανίας έχει ως εξής:3 Δήμοι και 28 Δημοτικά Διαμερίσματα. Συγκεκριμένα: Δήμοι Καρπενησίου (εκτός του σχεδίου πόλης του Δ.Δ Καρπενησίου), Κτημενίων και Ποταμιάς.

Υπογράφηκε την περασμένη Παρσκευή (15/10/2010) από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη και από το Δήμαρχο Αγρινίου και Πρόεδρο της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ κ. Παύλο Μοσχολιό, η Σύμβαση για την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος «Εφαρμογή της Προσέγγισης Leader» στα πλαίσια του Άξονα 4 του ΠΑΑ 2007-2013 Αλ. Μπαλτατζής.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε περιοχές τριών Νομών Αιτωλ/νίας, Ευρυτανίας και Λευκάδας.
Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του Τοπικού Προγράμματος ανέρχεται σε 6.250.000€ και το συνολικό κόστος σε 10.000.000€. Το Τοπικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις Αγροτουρισμού (ιδρύσεις – εκσυγχρονισμούς Τουριστικών Μονάδων, αγροκτημάτων, χώρων εστίασης και αναψυχής, Μονάδων Εναλλακτικού Τουρισμού, κλπ), δράσεις μεταποίησης και τυποποίησης της πρωτογενούς ζωικής και φυτικής παραγωγής, βιοτεχνικές μονάδες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, επιχειρήσεις τυποποίησης ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση καθώς επίσης και δράσεις δημοσίου χαρακτήρα για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής.
Ο Πρόεδρος της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ και Δήμαρχος Αγρινίου Κος. Παύλος Μοσχολιός με την ευκαιρία υπογραφής της Σύμβασης δήλωσε τα εξής: «Το Τοπικό Πρόγραμμα «Προσέγγιση Leader» διαθέτει όραμα και στρατηγική για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της οικονομίας του αγροτικού χώρου της περιοχής των τριών (3) νομών Αιτωλ/νίας, Ευρυτανίας και Λευκάδας. Το νέο αυτό πρόγραμμα για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί και σε πεδινές περιοχές που πλήττονται από τη Νέα ΚΑΠ και έτσι μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης τα περισσότερα Δημοτικά Διαμερίσματα του νέου διευρυμένου «Καλλικρατικού» Δήμου Αγρινίου καθώς επίσης και σε μια σειρά άλλων Δήμων των τριών νομών.
Πιστεύουμε ότι με την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος θα αναδειχθεί ο αγροτουρισμός, η επιχειρηματικότητα, η τοπική ανάπτυξη και θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής».
Η περιοχή εφαρμογής του Τοπικού Προγράμματος πλήττεται από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στο μεγαλύτερο τμήμα της (έκταση 63,12% και πληθυσμός 78,12%). Περιλαμβάνει συνολικά 17 Δήμους, 1 Κοινότητα και 89 Δημοτικά Διαμερίσματα των Νομών Αιτωλ/νίας, Ευρυτανίας και Λευκάδος.
Η κατανομή της περιοχής ανά Νομό έχει ως εξής:
Αιτωλ/νία: 13 Δήμοι και 56 Δημοτικά Διαμερίσματα. Συγκεκριμένα: Δήμοι Αγγελοκάστρου, Αγρινίου(εκτός του Δ.Δ Αγρινίου και του σχεδίου πόλης του Δ.Δ Αγ. Κων/νου), Αιτωλικού (εκτός του Δ.Δ Αιτωλικού), Αρακύνθου, Θεστιέων, Μακρυνείας, Μενιδίου (εκτός του Δ.Δ Φλωριάδας), Νεάπολης, και Στράτου (εκτός του Δ.Δ Καστρακίου) καθώς και στους Δήμους Παραβόλας ( τα Δ.Δ. Παραβόλας, Παντάνασσας και Νερομάνας), Θέρμου ( τα Δ.Δ. Αγ. Σοφίας, Μυρτιάς, Πετροχωρίου, Παμφίου, Σιταραλώνων και Καλουδίου), Παναιτωλικού (το Δ.Δ. Αγ. Κερασέας), Ανακτορίου ( το Δ.Δ Βόνιτσας).
Ευρυτανία: 3 Δήμοι και 28 Δημοτικά Διαμερίσματα. Συγκεκριμένα: Δήμοι Καρπενησίου (εκτός του σχεδίου πόλης του Δ.Δ Καρπενησίου), Κτημενίων και Ποταμιάς.
Λευκάδα: 1 Δήμος, 1 Κοινότητα και 4 Δημοτικά Διαμερίσματα. Συγκεκριμένα: Δήμος Μεγανησίου και Κοινότητα Καστού.
Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσει η πρώτη (1η) προκήρυξη για την ένταξη ιδιωτικών επενδύσεων στο Τοπικό Πρόγραμμα καθώς επίσης και η σχετική δημοσιοποίηση των δράσεων και των προϋποθέσεων του Προγράμματος.