Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία 
για τις 8 ανεμογεννήτριες στην Επισκοπή 


Θύελλα αντιδράσεων από τοπικούς φορείς των παραλίμνιων χωριών, έχει προκαλέσει η απόφαση εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στη θέση «Καρανικόλας» στην Επισκοπή της ΔΕ Φραγκίστας, ισχύος 16MW, με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση το έργο θα εγκατασταθεί εντός δημόσιας δασικής έκτασης, 0,49 χλμ μακριά από τον οικισμό «Ισώματα» που βρίσκεται στην περιοχή ΑΠΙΔΙΑ. Οι πύργοι των ανεμογεννητριών θα έχουν ύψος 78μ. και ακτίνα 41μ., ενώ στον αριθμό θα είναι οχτώ (8).
Η εταιρεία που θα αναλάβει την εγκατάσταση των αιολικών είναι η Αφροδίτη Ενεργειακή ΕΠΕ, ενώ με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας χορηγήθηκε και η άδεια ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΑ: 4ΑΡΩΙΔΞ-Β). 
Μετά την γνωστοποίηση του θέματος από τον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, φορείς και κάτοικοι της περιοχής, αντέδρασαν άμεσα και αναζήτησαν αρμοδίως διευκρινήσεις για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν και κυρίως γιατί δεν ήλθε ποτέ κανένας να τους μιλήσει για το συγκεκριμένο Αιολικό Πάρκο που μέχρι πρότινος ήταν εφτασφράγιστο μυστικό για λίγους.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμο Αγράφων, μας ανακοίνωσαν πως δεν έχουν λάβει ακόμη την σχετική εισήγηση και δεν γνωρίζουν τίποτα περισσότερο επί του θέματος, ενώ μας γνωστοποίησαν ότι ήδη έχουν αποστείλει έγγραφο στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (φωτο) όπου ζητούν να μην προχωρήσει η αρμόδια Διεύθυνση σε καμία έγκριση ΕΠΟ ή ΜΠΕ  χωρίς την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγράφων. Ωστόσο όμως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, παρακάμπτοντας τον Δήμο αλλά και τους κατοίκους της περιοχής, προχώρησε στην έγκριση της σχετικής μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το έργο ανέλαβε η Εταιρεία Αφροδίτη Ενεργειακή ΕΠΕ.

Μετά απ΄ όλα αυτά κάτοικοι της Επισκοπής και 10 επίσημοι φορείς των παραλίμνιων χωριών, έχουν ετοιμάσει επιστολή προς την αρμόδια Επιτροπή, από την οποία ζητούν να μην προχωρήσει η εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στην εν λόγω περιοχή, καθότι με την λειτουργία του, η ευρύτερη παραλίμνια περιοχή, που είναι μια περιοχή απείρου κάλους με θέα την λίμνη των Κρεμαστών, θα δεχτεί ένα καίριο πλήγμα, σε μια εποχή μάλιστα που η εκπόνηση σχετικής Μελέτης Ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης και Ανάδειξης της λίμνης βρίσκεται στο τελικό της στάδιο από την ανάδοχο εταιρεία ΤΟΜΗ Α.Ε.Μ.Ε.Υ-PLAS ΕΠΕ-ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΓΕΩΑΠΕΙΚΟΝΗΣΗ Α.Ε.Μ.ΓΕ-ΤΣΑΝΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ –ΒΡΑΔΥΣ ΧΡΟΣΤΟΦΟΡΟΣ-ΒΑΒΙΖΟΣ-ECO CONSULTANTS-ΚΟΤΣΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει δρομολογηθεί με έγκριση της Ναοδομίας η ανέγερση του πανομοιότυπου Βυζαντινού Ναού του 8ου αι. που βρίσκεται στο βυθό της λίμνης, τότε η αρμόδια Επιτροπή θα πρέπει να οδηγηθεί εκ των πραγμάτων στην απόρριψη αυτής της εγκατάστασης που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει σε μια περιοχή μάλιστα που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα εδώ και 46 χρόνια στην ενέργεια με την κατασκευή του Φράγματος των Κρεμαστών.
Με βάση όλα αυτά θεωρούμε ότι η αρμόδια Επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή θα αντιμετωπίσει το όλο θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα, προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις που δεν θα ωφελήσουν κανένα.