Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Τα σχόλια της εβδομάδας

*Συνταξιοδοτήθηκε  ο κ. Τσίγκας  Παναγιώτης  μέχρι πρότινος  προϊστάμενος στην Διεύθυνση  Περιφέρειας στην Ευρυτανία.  Από  τα χέρια του περνούσαν όλες οι αποφάσεις των Δημάρχων και  των Δημοτικών Συμβουλίων   ως  προς την  νομιμότητα  τους.
Πιστός  στο καθήκον του, δίκαια και αμερόληπτα, φρόντιζε να ερμηνεύει  τον νόμο, έτσι ώστε σε πολλές περιπτώσεις, παρότι ήξερε ότι μπορεί και να πικράνει  τους αιρετούς μα,  στην ουσία τους προστάτευε από περαιτέρω μπλεξίματα με την δικαιοσύνη και τις δευτεροβάθμιες  επιτροπές.   Μπορεί και εμείς στα πλαίσια της δημοσιογραφικής μας κριτικής  να τον στεναχωρήσαμε , σε καμία περίπτωση όμως ηθελημένα και κακόβουλα, όμως  περασμένα ξεχασμένα.  Θα θέλαμε να του ευχηθούμε  να είναι πάντα καλά  και  να χαρεί  την οικογένεια του και ότι άλλο ποθεί, μιας και τα προβλήματα της  Περιφέρειας,  έφυγαν από το κεφάλι του.
        
*Χαμός  έγινε την προηγούμενη Τετάρτη στο Κερασοχώρι,  όπου  ο Δήμος Αγράφων  χρησιμοποιεί τυπικά ως έδρα  του.  Ο Δήμαρχος  μάλλον  κατάλαβε  ότι δύσκολα θα περνούσε κάποιες αποφάσεις και ειδικά εκείνες που αφορούσαν την έγκριση πρακτικών  της 5ης έως και 8ης συνεδρίασης των Δημοτικών Συνεδριάσεων του 2012; Tα συμβούλια αυτά είχαν γίνει τηλεφωνικά - άρα παράνομα; - και αρκετός σάλος είχε προκληθεί μέχρι σήμερα τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από αρκετούς  της συμπολίτευσης. Η δικαιολογία της κατάληψης  από τους ειδικούς συνεργάτες δεν  έπεισε  ούτε τους  πιο φανατικούς  φίλους του Δημάρχου.
     
*Ο χαμός  συνεχίστηκε  την Κυριακή  στην συνεδρίαση του αναβληθέντος  συμβούλιου. Η πρώτη ήττα  σε ψηφοφορία  Δημοτικού Συμβουλίου  στα 14  χρόνια  Δημαρχίας του κ. Τάτση επέφερε  σοβαρά πλήγματα  μια και τα βέλη και οι μαχαιριές εκτοξευόταν  τόσο γρήγορα που κανείς δεν  ήξερε από πού να προφυλαχτεί.  Όλοι εναντίον όλων  και μάταια οΔήμαρχος και ο  κ. Δημητρόπουλος  προσπαθούσαν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα. Τελικά  τα πρακτικά  καταψήφισαν  εκτός της αντιπολίτευση και 6 σύμβουλοι του κ. Τάτση  μεταξύ αυτών και 2 Αντιδήμαρχοι.   
            
*Με  μεγάλη μου έκπληξη  διαπίστωσα ότι ο διαμαρτυρόμενος,  δια των επιστολών Αντιδήμαρχος, και αφού καλώς καταψήφισε την πρόταση του προεδρείου  και του Δημάρχου, ήταν  εισηγητής αρκετών θεμάτων. Συνήθως οι εισηγητές  χαίρουν της εμπιστοσύνης  του αρχηγού. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι ύστερα  από  όλα αυτά ο   Δήμαρχος συνετίστηκε  και οι λόγοι ανυπαρξίας του δεν υφίσταντο πλέον,  οπότε θα  πρέπει να του πούμε  και συγχαρητήρια, γιατί με τις πράξεις του κατάφερε να ξαναλειτουργήσει ο Δήμος  Αγράφων;  Να υποθέσουμε ότι για την εισήγηση αυτών των θεμάτων δεν υπήρχε καταλληλότερος και άρα ο Δήμαρχος  αναγκάστηκε  να τον θέσει εισηγητή μη έχοντας εναλλακτική λύση; Να υποθέσουμε ότι η διαμάχη μεταξύ Δημάρχου και Αντιδημάρχου έλαβε τέλος; Και εάν ναι  έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις ,υποχώρησε ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος; Να υποθέσουμε  ότι  η συνύπαρξη  είναι αναγκαστική μέχρι τέλος  Δεκεμβρίου;
Ότι  και να υποθέσουμε  ένα  είναι σίγουρο. Οι δημότες του Δήμου  υποφέρουν από την ανυπαρξία τους και αυτοί σκαρώνουν στρατηγικά σχέδια  ανάπτυξης. Ανοίξτε  κανένα αγροτικό δρόμο πρώτα,  ώστε  να μπορούν οι άνθρωποι να φτάσουν στα  χωράφια και τα ζώα τους, μαζέψτε τα σκουπίδια  από τα χωριά , φροντίστε έστω για τα απλά καθημερινά και αφήστε προς στιγμήν τα οράματα και τα στρατηγικά σχέδια.

*Δεν  προλάβαμε να γράψουμε για παραιτήσεις στο Δήμο Αγράφων,  και ο κ. Χαλιμούρδας  παραιτήθηκε από γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίο , διαφωνώντας  με την συνολική λειτουργία του Δήμου.  Πάντως όλοι θα λένε φεύγω , «δεν μου κάνει ο Δήμαρχος με τον τρόπο που λειτουργεί». Πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν πριν δυο χρόνια  αυτοί που φωνάζουν και παραιτούνται σήμερα έκαναν τη σωστή επιλογή και δεν οδηγούσαν  την κατάσταση  στα γνωστά σημερινά δεδομένα.  Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαν;
  
*Στα χνάρια του κ. Κοντογεώργου   βαδίζει ο συνυποψήφιος του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.  Χρήστος Δημητρόπουλος. Αφού αποδέχτηκε το πρόγραμμα της Ν.Δ.  που μιλούσε για  ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ στο δημοτικό συμβούλιο, ψήφισε κατά της ιδιωτικοποίησης  των ΕΛΤΑ. Αγαπητέ Χρήστο, άντε και σε ανώτερα  και  μην ξεχνάς,  αφού θα ψηφίσεις  τα καταστροφικά  νομοσχέδια, μετά να κάνεις  δυναμικές  παρεμβάσεις και  επερωτήσεις  διαμαρτυρίας ώστε να εξαιρείται  η  Ευρυτανία. Τρέμουν τώρα όλοι στην κυβέρνηση γιατί φοβούνται  εκτός  από τον Βουλευτή και  ο επιλαχών, ακολουθεί  σκληρή  γραμμή  και προτάσσει  τα στήθη του  στις αδικίες  από την εφαρμογή του μνημονίου,  που ούτως ή άλλως θα ψήφιζε.
*Κάπως  μπερδεμένα  μας  τα λέει και ο Δήμαρχος Καρπενησίου. Την μία τάσσεται αλληλέγγυος  στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά από την άλλη εάν έπρεπε θα έστελνε λίστα με ονόματα προς διαθεσιμότητα-απόλυση των εργαζομένων στο Δήμο του. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δεν μπορεί να εφαρμόζουμε τους νόμους αλά καρτ. Όποτε μας συμφέρει  να τον εφαρμόζουμε και όποτε δεν μας συμφέρει όχι. Λογικό μου ακούγεται. Αλλά  μήπως και η υποστήριξη των εργαζομένων  δεν πρέπει να είναι αλά καρτ.  Τι θα γίνει  με το δεύτερο  κύμα των 25.000 απολύσεων,  τότε που σίγουρα θα είναι και από τον Δήμο Καρπενησίου. Θα είσαστε με τους εργαζόμενους που θα  σας ζητάνε να μην στείλετε λίστες  στο Υπουργείο  ή με τον νόμο;