Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Αγαπητές/αγαπητοί συνάδελφοι,
Πολύ θα θέλαμε να ανταλλάξουμε ευχές, όπως κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη, για υγεία, δύναμη και δημιουργία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Δυστυχώς, οι συνθήκες είναι τόσο ακραίες και το κλίμα που διαμορφώνει η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης τόσο βαρύ, που ελάχιστα περιθώρια αφήνει για μια αισιόδοξη προοπτική.
Ας το πούμε απερίφραστα:
Η μόνη αισιόδοξη προοπτική δεν είναι άλλη από αυτή του ενωτικού, ανυποχώρητου αγώνα.
Δεχόμαστε, όλο αυτό το διάστημα, μια νέα, πολυμέτωπη επίθεση με συνέπειες καταλυτικές τόσο για την ίδια την εκπαίδευση όσο και για τον κλάδο μας. Συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση η ίδια μνημονιακή πολιτική του «σοκ και δέος», για να ισοπεδώσει τα όποια κοινωνικά δικαιώματα και κοινωνικές υπηρεσίες έχουν απομείνει ως σήμερα. Στην πυρά η οργανική θέση και το δικαίωμα στην εργασία, στην πυρά το δικαίωμα στην απεργία, στην πυρά και η ίδια η δημόσια εκπαίδευση ως καθολικό, δωρεάν παρεχόμενο κοινωνικό αγαθό.
Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν βαλθεί με τις μαζικές απολύσεις να συντρίψουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία και στη θέση της να στήσουν ένα καθεστώς ελαστικών μορφών εργασίας, σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ανεργίας και ανασφάλειας, που πρώτα απ’ όλα θα πλήττει τους νέους συναδέλφους, τη νέα γενιά. Παράλληλα, επιδιώκουν βήμα - βήμα να υποκαταστήσουν τη δημόσια, δωρεάν παρεχόμενη εκπαίδευση με ένα ακραία επιλεκτικό εκπαιδευτικό σύστημα, που θα υψώνει ανυπέρβλητα εμπόδια στα παιδιά των πολλών και θα τα εξωθεί στην ημιμάθεια, τη φτηνή κατάρτιση.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για το Λύκειο και την Επαγγελματική Εκπαίδευση, ιδίως στην τελευταία εκδοχή του, δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι η κεντρική επιλογή: μια εκπαίδευση ακόμα πιο συρρικνωμένη σε έκταση, σε παρεχόμενες γνώσεις και σε υποστηρικτικές δομές, που θα προετοιμάζει σύγχρονους είλωτες στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Οι αλλεπάλληλες εξεταστικές διαδικασίες θα εξασφαλίζουν το πέρασμα προς τα πανεπιστήμια σε ολοένα και λιγότερους, εκείνους που θα μπορούν να αντέξουν το σκληρό συναγωνισμό, στέλνοντας τους υπόλοιπους στην πρόωρη επαγγελματική κατάρτιση και στην εκμετάλλευση της μαθητείας των εργοδοτών.
Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχουν ούτε ατομικές ούτε αποσπασματικές λύσεις. Τα διλήμματα που

έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρα: Ή αυτοί, ή εμείς. Ή θα αποδεχτούμε μοιρολατρικά την πολιτική της εξαθλίωσης, της υποταγής και του ξεπουλήματος των πάντων, ή θα ορθώσουμε το ανάστημά μας και θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και τα κάθε είδους φερέφωνά της. Ο μαζικός, ενωτικός, ανυποχώρητος αγώνας είναι μονόδρομος για: να σταματήσουμε την επέλαση της απόλυτης φτώχειας με τις ομαδικές απολύσεις, να αχρηστέψουμε τα νέα μέτρα αποδόμησης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας ως εργαζόμενων.
Προχωράμε με όπλο μας τoν αγώνα διαρκείας  που αποφάσισε το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.
Το ξεκίνημα σχολικής χρονιάς πρέπει να μας βρει έτοιμους για μαζικούς αγώνες. Όλοι μαζί να αντισταθούμε στην διάλυση του δημόσιου σχολείου.
Την εβδομάδα που ανοίγουν τα σχολεία πρέπει να πλαισιώσουμε το σωματείο μας, να ενισχύσουμε τις συλλογικές μορφές δράσης και να πυκνώσουμε τις κινητοποιήσεις μας σε συντονισμό και με άλλους φορείς.
Ο σημερινός αγώνας είναι δύσκολος, αφορά το μέλλον και τη ζωή χιλιάδων συναδέλφων με τρόπο δραματικό, είναι αγώνας καθόλα ιστορικός.
• Αφορά όλους και όλες τους / τις εκπαιδευτικούς.
•Δεν  είναι αγώνας μιας δήθεν φωτισμένης πρωτοπορίας ούτε αγώνας ακτιβισμού.
•Είναι αγώνας συλλογικός που φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της ποιότητας του περιεχομένου του ελληνικού σχολείου.
•Είναι αγώνας συσπείρωσης στα συνδικαλιστικά μας όργανα.
•Είναι αγώνας πανεκπαιδευτικός.
•Είναι αγώνας για το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού μας επαγγέλματος.
Συνάδελφοι Σας καλούμε
να πραγματοποιήσετε συζητήσεις μέσα στους Συλλόγους Διδασκόντων στο διάστημα Δευτέρα 2-9 έως Τετάρτη 4-9-2013 πάνω στα παραπάνω θέματα. να συμμετάσχετε μαζικά στην Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας την Πέμπτη 5-9-2013 στις 17.00 μ. μ. Στην αίθουσα της Βασικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου.
Ο αγώνας μας είναι αγώνας διαρκείας -  Άρχισε και θα συνεχιστεί μέχρι τη νίκη
Καμιά απόλυση εκπαιδευτικού - Καμιά υποχρεωτική μετάταξη-διαθεσιμότητα
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους - Κανένας εκπαιδευτικός και κανένα σχολείο δεν περισσεύει - Τέρμα στη βάρβαρη πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ                                    

Ο Πρόεδρος                         Η  Γ. Γραμματέας
 Μαστροκώστας Κώστας       Πανοπούλου Φωτεινή