Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ποικίλες αντιδράσεις για τα “60 λεπτά στα Άγραφα” Δυσφήμησε αντί να διαφημίσει το Δήμο ο Μάνεσης

Βάσω Φεγγούλη Αντιδήμαρχος Αγράφων: “Παραποιήθηκε η αλήθεια”

Άλλα περιμέναμε και άλλα είδαμε στην πρόσφατη εκπομπή του κ. Μάνεση για τον Δήμο μας. Και ενώ οι κάμερες της εκπομπής, κάλυψαν την καλή πλευρά του τόπου μας και των ξωμάχων κατοίκων της, δυστυχώς κατά την παρουσίαση της εκπομπής είδαμε άλλα και πέσαμε από τα σύννεφα.
Γιατί κ. Μάνεση δεν προβάλατε τα 30 παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου της Κρέντης και την εκδήλωση με την συμμετοχή μουσικών - θρύλων της τοπικής μας παραδοσιακής μουσικής. Γιατί δεν προβλήθηκαν οι δηλώσεις μου για τα τεκταινόμενα στον Δήμο; Γιατί δεν προβλήθηκε το βίντεο με τις δηλώσεις του Προέδρου του Ιδρύματος Γ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ, κ. Κ. Κωστόπουλου, για τον πάλαι ποτέ Πρωθυπουργό της Ελλάδος και την γενέτειρά του Ανατ. Φραγκίστα; Γιατί δεν προβλήθηκε η ιστορικότητα των Αγράφων αλλά και η έδρα της Κυβέρνησης του Βουνού Βίνιανη με το ιστορικό Μουσείο της; Γιατί δεν αφιερώθηκε ούτε ένα λεπτό τηλεοπτικού χρόνου στην Γρανίτσα αλλά και σε τόσα άλλα στοιχεία αυτού του τόπου; Δεν ξέρω αν θα πάρω απάντηση στα ερωτήματα αυτά, γνωρίζω όμως ότι κάποιοι όταν θέλουν και έχουν τα μέσα μπορούν εύκολα να κάνουν το μαύρο άσπρο και στην περίπτωση μας το άσπρο μαύρο.


Παρέμβαση Λάμπρου Τσιτσάνη για την εκπομπή του κ. Μάνεση 60΄ Ελλάδα

Καρπενήσι 17/02/2014                                                                                   Προς                                                                                                       Τηλεοπτικό σταθμό ALPHA
Θέμα: Ρεπορτάζ κ. Μάνεση
για την εκπομπή  60΄ Ελλάδα

Κύριε Μάνεση ο απόηχος της εκπομπής σας 60΄Ελλάδα που προβάλλατε στις 12/02/2014 με αναφορά στη Δυτική Ευρυτανία, ήταν κατά κοινή ομολογία αρνητικός. Δυστυχώς παρουσιάσατε την αρνητική εικόνα της Ευρυτανίας. Αυτά που παρουσιάσατε ήταν μεν πραγματικότητα αλλά ήταν η μισή αλήθεια και όπως πολύ καλά γνωρίζετε η μισή αλήθεια είναι ολόκληρο ψέμα.
Αν και περάσατε από όμορφες διαδρομές και ωραία τοπία, γάργαρα και καθαρά νερά, πυκνά δάση, ψηλά βουνά, δεν δείξατε ούτε ένα πλάνο.
Η Αγραφιώτικη αυτή Γη με τον βασανισμένο αλλά περήφανο λαό της γέννησε και ανέθρεψε σπουδαίες μορφές όπως τον θρυλικό προεπαναστάτη ήρωα Αντώνη Μακρυγιάννη ως γνωστό Κατσαντώνη κι όμως περάσατε δίπλα από τη γενέτειρά του το Μάραθο, δίπλα από τη Σπηλιά που τραυματίστηκε και τον πιάσανε, Σίχνικο-Φούρκα-Μοναστηράκι, στο Λημέρι όπου λημέριαζε παρ’όλα αυτά καμία αναφορά δεν έγινε.
Κύριε Μάνεση αυτή η "υποβαθμισμένη" για σας περιοχή για μας τους Ευρυτάνες έχει ιστορία και πολιτισμό.
Περάσατε στη Γρανίτσα τη γενέτειρα του Ζαχαρία Παπαντωνίου και καμία αναφορά σε αυτόν και κανένα πλάνο από τα "Ψηλά Βουνά" . Ουδεμία επίσης αναφορά στο γνωστό συγγραφέα με  "τα άγρια και τα ήμερα του Βουνού και του Λόγγου" , το Στέφανο Γρανίτσα.
Τερματίσατε στο Ραπτόπουλο ενώ λίγο πιο πέρα υπάρχει η Πρασιά με το ιστορικό Κυπαρίσσι του Πατροκοσμά, αλλά δυστυχώς για σας δεν "πουλάει" αυτό ενώ για μας κ. Μάνεση είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας που συμπληρώνετε με το "αγριομελίσσι " επίσης του Στέφανου Γρανίτσα που βρίσκεται στο Διάσελο-Κέδρα όπου απαξιώσατε να πάτε.
Τέλος κ. Μάνεση, ίσως χωρίς να το θέλατε με το ρεπορτάζ που δείξατε, αδικήσατε τους Ευρυτάνες, την Ευρυτανία αλλά και τον εαυτό σας. Ωστόσο όμως οι απαράμιλλες αυτές ομορφιές της Ευρυτανίας με τους φιλόξενους κατοίκους  σας περιμένουν ξανά να τις αναδείξετε.
                                                                                                                   
Με εκτίμηση                                                                                                              
Λάμπρος Χ. Τσιτσάνης
Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρυτανίας



Η Δυτ. Ευρυτανία δεν είναι τριτοκοσμικός τόπος, είναι η Ελλάδα με τα προβλήματά της

Η Δυτ. Ευρυτανία δεν είναι τόπος τριτοκοσμικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι να δείχνουν μέσα από κανάλια και να εκμεταλλεύονται τον υπερήφανο λαό της Δυτικής Ευρυτανίας για λόγους και σκοπούς που δεν γνωρίζω.
Με μεγάλη μου έκπληξη παρακολουθώντας την εκπομπή 60 Λεπτά Ελλάδα στον ALPHA, στο τέλος του ρεπορτάζ που μας έδειξαν, διαπίστωσα ότι ανήκουμε σε τριτοκοσμική χώρα, με μόνο χωματόδρομους, ζώα εξαθλιωμένα, όπως βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ από την Ουγκάντα, μαντριά με μπαλέτες, νάιλον λες και δεν υπήρξαν ποτέ επιδοτήσεις με σχολεία να μπάζουν νερά και να είναι ετοιμόρροπα, νέοι μέσα στην απογοήτευση, χωρίς καμία ελπίδα για το μέλλον σε αυτό τον τόπο. Η μόνη πινελιά αισιοδοξίας υπήρξε μόνο από το χωριό Κρέντη και αυτό σε πολύ μέτρια επίπεδα.   Δεν γνωρίζω ποιος ενημέρωσε την εκπομπή και ποιος καθοδήγησε τους ρεπόρτερ, αλλά είναι άδικο σε ένα πανέμορφο τόπο με παρθένα δάση, απίστευτους ορεινούς όγκους, τη Λίμνη, αναρίθμητα γεφύρια και εναλλακτικό τουρισμό να δείχνει μόνο την προβληματική πλευρά, που όντως υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτή.
Είναι γνωστά σε όλους μας τα εξής:
Η Δυτική Ευρυτανία έχει τρία πανέμορφα ποτάμια όπου γίνονται ράφτινγκ, κανό, ραπέλ. Έχει ένα ατέλειωτο ορεινό όγκο, όπου ευδοκιμούν σπάνια βότανα, υπάρχουν αναρίθμητα μονοπάτια και από εκεί περνάει και το Ε4 στα βουνά μας, συρρέουν κάθε χρόνο επισκέπτες για ξενάγηση, κυνήγι ή να μαζέψουν ρίγανη ή τσάι.  Υπάρχουν σπήλαια και καταρράχτες που δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχει πατήσει ανθρώπινο πόδι.
Έχει την πανέμορφη λίμνη των Κρεμαστών που είναι τελείως ανεκμετάλλευτη με τις πανέμορφες γέφυρες Τατάρνας και Επισκοπής.
Η γέφυρα Τατάρνας έχει πάρει τέσσερα παγκόσμια βραβεία για την κατασκευή της, γι’ αυτό κάθε χρόνο έρχονται από το Πανεπιστήμιο Πατρών το Τμήμα Μηχανικών και κάνουν επί τόπου μάθημα.
Στη Τατάρνα υπάρχει το Περιβόλι της Παναγίας που έχει περάσει τα πάνδεινα με πνιγμούς, σειδμούς και αντέχει στο χρόνο με τη βοήθειά Της, με εκατοντάδες επισκέπτες το χρόνο το μοναστήρι εντάσσεται στα κορυφαία σε επισκεψιμότητα.
Δεκάδες τα πέτρινα γεφύρια με τις αξιοζήλευτες καμάρες να αντέχουν στο πέρας του χρόνου. Ενδεικτικά σας αναφέρω το Γεφύρι Μανώλη, Γεφύρι Βίνιανης, Γεφύρι Τέμπλας.
Παραδοσιακοί μύλοι που λειτουργούν άψογα, οι νεροτριβές, υπερσύχρονοι στάβλοι που δείχνουν που πήγαν τα λεφτά των επιδοτήσεων. Λειτουργεί τυροκομείο με ξακουστά τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα, που έχουν κατακτήσεις και τις ευρωπαϊκές αγορές.
Εδώ στη Δυτική Ευρυτανία είναι η γενέτειρα του Πρωθυπουργού Γεώργιου Καφαντάρη με το ομώνυμο Μουσείο στην Ανατολική Φραγκίστα, τις Κατασκηνώσεις της ΔΕΗ στη Σωτήρα.
Ακριβώς απέναντι η Δυτική Φραγκίστα, ένα από τα πιο ζωντανά χωριά του Δήμου Αγράφων, που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι κάτοικοί του ξεπερνούν τους 800.
Στο δρόμο προς το Αγρίνιο συναντάμε τα χωριά που είναι οι βεράντες της Λίμνης Κρεμαστών που σε αφήνουν άφωνο με τη μαγική ομορφιά τους.
Και φυσικά να μην ξεχάσουμε την Παλαιά Βίνιανη και το Ιστορικό Μουσείο της Βίνιανης.
Το 1821 ονομαστήκαμε Άγραφα γιατί δεν υπήρχαμε στα κιτάπια των Τούρκων με τον ήρωα Κατσαντώνη να αντιστέκεται στο Τουρκικό ζυγό και να δείχνει το δρόμο της Ελευθερίας. Έτσι κι εμείς μπορεί να μην υπάρχουμε στα κιτάπια κάποιων κυβερνήσεων ή τοπικών αυτοδιοικήσεων, αλλά η Δυτική Ευρυτανία Ζει και Υπάρχει.
Η Δυτ. Ευρυτανία δεν είναι μόνο προβλήματα. Υπάρχουν κι αυτά, αλλά δεν είναι μόνο αυτά.
Τέλος, Κύριε Μάνεση, να σας ενημερώσω ότι είμαι φανατικός οπαδός της εκπομπή σας. Δεν έχω χάσει επεισόδιο, αναγνωρίζω ότι σας ενδιαφέρει όπου πάτε να δείξετε τα ήθη και τα έθιμα και την καθημερινότητα του Έλληνα νησιώτη, του Έλληνα που φυλάει τα σύνορά μας, του Έλληνα που δίνει κάθε μέρα μάχη για την επιβίωση και το μέλλον των παιδιών του.  Έχω αντιληφθεί την ευαισθησία που πλησιάζετε και θέλετε να προβάλετε κάθε τόπο με τις ιδιομορφίες του και τις δυσκολίες που έχει. Ευχαριστώ που ταξιδεύετε σε όλη την Ελλάδα μέσα από την εκπομπής σας νιώθοντας σίγουρος ότι έτσι είναι η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών τους.
Για να μην σας κουράζω κύριε Μάνεση, σας έχω ανοικτή πρόσκληση όποτε θέλετε να έρθετε να σας ξεναγήσω και να σας δείξω όλα τα παραπάνω και δεσμεύομαι να σας φέρω σε επαφή και με άλλους προέδρους τοπικών κοινοτήτων για να αναδείξουμε την ιστορία, τον πλούτο, τη μοναδικότητα και την προσφορά στο ελληνισμό της δυτικής Ευρυτανίας.





Δυτ. Φραγκίστα 17/2/2014
Κολοκύθας Ευθύμιος
Πρόεδρος ΤΚ Δυτ. Φραγκίστας
Δήμου Αγράφων

Κ. Κωστόπουλος 
Πρόεδρος Ιδρύματος Γ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ: 
“Η Δυτ. Ευρυτανία δεν είναι μόνο αυτό που δείξανε οι κύριοι του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA”

Με αφορμή το προχθεσινό ντοκιμαντέρ για την Δυτική Ευρυτανία θα ‘θελα να σας παραθέσω τα εξής:
Η εκπομπή αυτή μόνο θλίψη μπορεί να μας φέρει. Πως – περήφανοι άνθρωποι, αξιοπρεπείς Ευρυτάνες στερούνται εκτός των άλλων και τα στοιχειώδη ως προς την προστασία της υγείας τους.
Η Δυτική Ευρυτανία δεν είναι μόνο αυτό που δείξανε οι κύριοι του τηλεοπτικού σταθμού «ΆΛΦΑ» που πιθανόν να ήταν και εσκεμμένο.
Η Δυτική Ευρυτανία δεν είναι τα (4) μαντριά στο Τροβάτο και τα δύο σπίτια στο Μοναστηράκι.
Η Δυτική Ευρυτανία έχει όμορφα μέρη, έχει ιστορία έχει κουλτούρα, αλλά δυστυχώς είχε ανάξιους τοπικούς άρχοντες. Χωριά όπως η Βίνιανη, το Κεράσοβο, το Λημέρι, η Γρανίτσα και φυσικά οι Φραγκίστες, που ανέδειξαν έναν Παπαντωνίου, έναν Στεφ. Γρανίτσα, έναν Θοδ. Σκουρλή έναν Τυμφρηστό και τον πρωθυπουργό Γεωρ. Καφαντάρη έχουν και τουριστικά αξιοθέατα και ιστορία και υποδομή και άριστη φιλοξενία, όσων καλοπροαίρετα ενδιαφέρονται να την γνωρίσουν.
Για μεγαλύτερη αξιοποίηση και περισσότερη ανάπτυξη της περιοχής μας, εναπόκειται στους κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας μια μεγάλη ευθύνη.
Η ευθύνη για τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο τόπος μας χρειάζεται άξιους ηγέτες με έντονο αίσθημα ευθύνης και με ανάλογο όραμα για το μέλλον, καταδικάζοντας όλους αυτούς που έδωσαν το δικαίωμα να υπάρχουν ακόμη τέτοιες εικόνες, που έδωσαν το δικαίωμα σε ορισμένους να λοιδορούν το πιο όμορφο, ζωντανό, και παραγωγικό κομμάτι της Ευρυτανίας. 

Κώστας Κωστόπουλος 
Ανατ. Φραγκίστα 
Ευρυτανίας 
14/2/2014