Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΜΑΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ

Είναι γνωστός σε όλους ο αγώνας που δίνουν όλοι οι ενεργοί πολίτες της Ευρυτανίας εδώ και 10 χρόνια με μοναδικό τους σκοπό την προστασία του μοναδικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Ευρυτανίας μας, του φυσικού της κάλλους.
Είναι επίσης γνωστό ότι αυτό το κράτος της κρίσης προ ετών χαρακτήρισε όλο το νομό Ευρυτανίας ως Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας μαζί με άλλους 5 νομούς, λες και σ’ αυτούς μόνο φυσάει αέρας στην Ελλάδα.


Και ενώ μέχρι κάποιο σημείο προσπαθούσαν οι υπεύθυνοι να καλύψουν έστω τη βρώμικη δουλειά που σκοπεύουν να κάνουν, τοποθετώντας βιομηχανικές εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών πάνω στις ομορφότερες κορυφογραμμές των βουνών μας  και αλλοιώνοντας τις κοίτες των ποταμών μας, εδώ και λίγο καιρό από τη βουλή των μνημονίων και της υποτέλειας ψηφίστηκαν διαδικασίες ταχύτατης αδειοδότησης σε τέτοιων έργων, στο όνομα της «ανάπτυξης».
Έτσι στο τέλος του 2013 και αρχές του 2014 η αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας (βλ. κα Γερακούδη) παρακάμπτοντας εντελώς και την περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας στη Λαμία  και το Δήμο Καρπενησίου εξέδωσε τρείς αποφάσεις εγκατάστασης τεσσάρων αιολικών πάρκων από το Πικροβούνι Τυμφρηστού στα Κοκκάλια Κρικέλλου και σε όλη την κορυφογραμμή έως τους Στάβλους, την Άμπλιανη και το Γαρδίκι, για εγκατάσταση πάνω από 60 ανεμογεννητριών, για διάνοιξη στην κορυφογραμμή δρόμων πάνω από 30 χιλιομέτρων, την απόθεση πάνω από 50 χιλιάδων κυβικών μπετόν για τις βάσεις των Α/Γ, την κατασκευή στα Κοκκάλια υποσταθμού ανύψωσης της τάσης έκτασης 16.000 τ.μ. (ας σημειωθεί ότι δεν επετράπη προ 5ετίας η ανέγερση ναϊδίου στο χώρο του μνημείου στα Κοκκάλια), την ανέγερση κτιρίου στα Κοκκάλια δίπλα στον υποσταθμό επιφάνειας πάνω από 250 τ.μ. και την διάνοιξη μέσα στο δάσος των ελάτων ζώνης διέλευσης των γραμμών μεταφοράς έως τη Ράχη Τυμφρηστού που θα συμβεί με 12 πυλώνες πολύ υψηλής τάσης.
Και είναι αυτές οι αποφάσεις μόνο ο πρόδρομος πλείστων άλλων που θα ακολουθήσουν και θα αποτελέσουν το τέλος της Ευρυτανίας που ξέρουμε.
Η Κίνηση πολιτών για τη διάσωση της Ευρυτανίας  ενωμένη με εκπροσώπους από τοπικούς συλλόγους χωριών, φορέων, υπηρεσιών, κομμάτων και με ανθρώπους που έζησαν και αγνάντεψαν αυτά τα βουνά και ενδιαφέρονται που τώρα κινδυνεύουν, αποφάσισαν να είναι σε εγρήγορση για ότι απαιτείται αλλά κυρίως για ενημέρωση των Ευρυτάνων για την καταστροφή που επίκειται.
Ο Σύλλογος Κρικελλιωτών με το τοπικό συμβούλιο Κρικέλλου μαζί με την Κίνηση Πολιτών Καρπενησίου από την έκδοση των αδειών κινήθηκαν και με μπροστάρη τον Δήμο Καρπενησίου και τον ίδιο τον κ. Μπακογιάννη προχώρησαν σε έγκαιρη προσφυγή κατά των αποφάσεων αυτών ως πρώτη αναγκαία ενέργεια. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου της 10ης Φεβρουαρίου στο οποίο κυριάρχησε τόσο στην πλευρά της δημοτικής παράταξης του δημάρχου όσο και στην ελάσσονα αλλά και μερικώς στην μείζονα αντιπολίτευση ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ στα έργα αυτά αλλά και σε κάθε άλλο παρόμοιο που ήδη βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης, αφού πλέον είναι αντιληπτό από όλους ότι θα καταστρέψουν  οριστικά και αμετάκλητα τα βουνά μας.
Συμπολίτευση και αντιπολίτευση δήλωσαν μάλιστα ότι εάν η νομική οδός δεν αποδώσει θα είναι οι ίδιοι μπροστά στα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ που επιχειρεί να ιδιοποιηθεί εντελώς δωρεάν πάνω από 8 χιλιάδες στρέμματα δημόσιας αλλά και ιδιωτικής γης και μάλιστα της πανέμορφης αλπικής κορυφογραμμής της Σαράνταινας.
Αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Νικόλαο ο οποίος δήλωσε ότι και η εκκλησία είναι στο πλευρό μας ενάντια σε εκείνους «που δεν θέλουν να αφήσουν τίποτα όρθιο και απαιτούν να κατεβάσουν ακόμα και τα βουνά μας».
Κοινή αντίληψη όλων μας ήταν και παραμένει ότι ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ Η ΙΣΧΥΣ και εάν αυτή η ένωση αφορά Ευρυτάνες αγωνιστές είναι σίγουρο ότι θα δώσει και τα ποθητά αποτελέσματα.
Καλούμε όλους που θέλουν να παραδώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους τη φύση που εκείνοι παρέλαβαν ως δανεική από τους προγόνους τους να είναι μαζί μας σε κάθε κάλεσμα που θα αποφασιστεί.
Άλλωστε το σύνταγμά μας το ίδιο που επιβάλλει την απαγόρευση αλλαγής χρήσης της δασικής έκτασης και του δάσους, αφήνει στην «φιλοπατρία των Ελλήνων» την εφαρμογή του.
Ας αποδείξουμε λοιπόν τη φιλοπατρία μας κι ας πούμε και πάλι όπως οι μακρινοί  μας πρόγονοι στα Κοκκάλια το 279 π.Χ. ένα ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ στους νεο-Γαλάτες και Κέλτες που εισβάλλουν έντεχνα και καμουφλαρισμένα στη ρίζα που μας γέννησε.
Κίνηση Πολιτών για τη προστασία
του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος