Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Άρης Τασιός υποψ. Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας: “Στόχος μας είναι η Ευρυτανία να αποτελεί τον απόλυτο τουριστικό προορισμό”

Τις προτάσεις και λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της Ευρυτανίας, καταθέτει στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας. Ακόμη ο Άρης Τασιός αναφέρεται στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Τουρισμός και φυσικά στην αναβάθμιση και βελτίωση του οδικού δικτύου.
 Ποια κατά την γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός και μπορούν να λυθούν στα πλαίσια πάντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα κυριότερα προβλήματα που μαστίζουν την Ευρυτανία φυσικά είναι η ανεργία, η ασθενική επιχειρηματικότητα και η μεταποιητική δραστηριότητα, η χαμηλή αγροτική ανάπτυξη, η έλλειψη εξωστρέφειας του επιχειρηματικού κόσμου, η απομάκρυνση του ενεργού πληθυσμού από τις εστίες του, η προσβασιμότητα αλλά και η σύνδεσή της με τους όμορους Νομούς, το εσωτερικό δίκτυο του νομού που λόγου της ορεινότητας της περιοχής και του ανάγλυφου του τοπίου χρήζει πολλών βελτιώσεων, οι ανεπαρκείς πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες, η δυσκολία στη μεταφορά των μαθητών. Ζητήματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδίως της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας. Το πλήρες κοστολογημένο πρόγραμμα του συνδυασμού μας, δίνει λύσεις και απαντήσεις στο πώς θα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα. Συγκεκριμένα με:
•Δημιουργία δομών που θα μπορέσουν να ενισχύσουν τις δράσεις της επιχειρηματικότητας (Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας Στερεάς Ελλάδας), την προσέλκυση επενδύσεων (Invest in Continental Greece) ώστε δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
•Με χωρικές παρεμβάσεις (Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων) με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
•Με τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής συνοχής προστατεύοντας με κατάλληλες δράσεις τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται οικονομικά.
•Με το νοικοκύρεμα των υπηρεσιών ιδιαίτερα αυτών που έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό του εσωτερικού οδικού δικτύου, προωθώντας έτσι την βελτίωση του οδικού δικτύου σε πολλά σημεία του Νομού.
•Άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ για άμεση χρηματοδότηση πολλών δράσεων.
•Βελτίωση της προσβασιμότητας με τους όμορους Νομούς.

 Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Ευρυτανία είναι ο τουρισμός. Είναι γνωστό  ότι η Ευρυτανία ενδείκνυται για τουρισμό «τεσσάρων εποχών». Με ποιες ενέργειες θα το πετύχετε αυτό; 
Στόχος μας είναι ο τουρισμός 365 ημερών. Στόχος μας είναι η Ευρυτανία να αποτελεί τον απόλυτο τουριστικό προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό, για συνεδριακό τουρισμό, για εναλλακτικό τουρισμό, για χειμερινό τουρισμό αλλά και αθλητικό τουρισμό. Έχουμε τις δυνατότητες να πετύχουμε σε όλους αυτούς τους τομείς. Για να το πετύχουμε όμως αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα βασικά έργα υποδομής μας. Η διασύνδεση με τις γειτονικές περιφέρειες Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας θα πετύχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον,  η ορθολογική  αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών με παρεμβάσεις όπως: η βελτίωση προσβασιμότητας προς την Λίμνη, η κατασκευή δύο προβλητών και παραλίμνιων θέσεων αναψυχής, η τουριστική αξιοποίηση της και η διασύνδεση της με άλλες μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται στο νομό και η ανάπτυξη ιχθυοκαλλιέργειας, αποτελούν για την περιοχή «άσσο στο μανίκι». Σε αυτή την κατεύθυνση, θα προχωρήσουμε με την αναβάθμιση των υποδομών και του Χιονοδρομικού μας Κέντρου. Επιπλέον, διαθέτουμε από τα καλύτερα Συνεδριακά Κέντρα στη Στερεά Ελλάδα. Με σωστή συνεργασία με τον Δήμο μπορεί το Καρπενήσι να είναι η κοιτίδα των συνεδρίων της Στερεάς Ελλάδας. Επιπλέον, αναμφισβήτητα διαθέτουμε ένα αθλητικό κέντρο στολίδι και το μοναδικό λειτουργικό κλειστό Κολυμβητήριο στη Στερεά Ελλάδα. Η αξιοποίηση τους και η ορθολογική τους χρήση μπορεί να μας οδηγήσει να αποτελούμε το ιδανικό σημείο για τις προετοιμασίες των αθλητών. Σχεδιάζουμε ακόμη, την ανάδειξη της Ιεράς Μονής Προυσού σε Πολιτιστικό Τοπίο διεθνούς ενδιαφέροντος (UNESCO WORD HERITAGE). Σημαντικό κομμάτι για εμάς θα αποτελέσει και η τουριστική προβολή του Νομού. Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας θα πρέπει να συζητήσουμε με τους επαγγελματίες του χώρου και να συμφωνήσουμε σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε, να χαράξουμε το πλάνο της τουριστικής μας προβολής και να κινηθούμε σύμφωνα με αυτό, σε βάθος 5ετίας.

Είναι γεγονός ότι ο Νομός αντιμετωπίζει αρκετά θέματα προσβασιμότητας. Χρόνια τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Νομός μας είναι ο οδικός άξονας που μας συνδέει με την Λαμία αλλά και το Αγρίνιο. 
Η αλήθεια είναι αυτή. Για αυτό προτεραιότητα για την επόμενη περίοδο αποτελεί η άρση της απομόνωσης του Νομού. Σε αυτή τη πενταετία θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο. Στοχευμένες παρεμβάσεις σε συνδυασμό με την βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου θα οδηγήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα μιλάμε για την ολοκλήρωση του Ε65 η οποία θα δώσει στον επισκέπτη μια ‘’ανάσα’’ στην πρόσβαση του αφού θα έχει γλιτώσει έτσι πολλά χιλιόμετρα. Επίσης η ολοκλήρωση του έργου Παράκαμψη Μακρακώμης και οι παρεμβάσεις στις στροφές Τυμφρηστού θα βελτιώσουν κατά πολύ τον χρόνο προσέγγισης του επισκέπτη στο Νομό αλλά και τον βαθμό δυσκολίας του. Επιπλέον, η βελτίωση του οδικού άξονα Καρπενήσι – Προυσός – Όρια Νομού Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα στα σημεία μετά τον Γαύρο που χρειάζεται παρεμβάσεις όπως άρση καταπτώσεων και συγκράτηση πρανών. Η ολοκλήρωση των έργων για την σύνδεση του Νομού με την Καρδίτσα αλλά και με την Άρτα από την πλευρά της Δυτικής Ευρυτανίας θα δώσουν στον επισκέπτη περισσότερες επιλογές πρόσβασης αλλά και εναλλακτικών διαδρομών τουριστικής περιήγησης.

Το 40% της Ευρυτανίας αποτελείται από βοσκοτόπους Ποιες πρωτοβουλίες αγροτοκτηνοτροφικής ανάπτυξης θα υιοθετήσετε ώστε να συγκρατηθεί ο ενεργός πληθυσμός στον Νομό;
Η Ευρυτανία και κυρίως η Δυτική  λόγω της μορφολογίας της και του περιβάλλοντος ενδείκνυται για την ανάπτυξη αγροτοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει την νέα περίοδο να δοθούν κίνητρα στους νέους της περιοχής ώστε να αναβιώσουν τα επαγγέλματα που κληρονομήσαμε από τους πατεράδες μας και είμαστε καλοί σε αυτό. Έτσι προς αυτή την κατεύθυνση θα αναληφθούν οι ακόλουθες πρωτοβουλίες: η ίδρυση δομών όπως το Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας, η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδα, η Θεσμοθέτηση του «Καλαθιού Αγροτικών Προϊόντων» της Στερεάς Ελλάδας, η ενίσχυση της ανάπτυξης Ομάδων Παραγωγών και Αγροτικών Επιχειρήσεων, η ίδρυση σταθμών Αγροτικής Οικονομίας, η επιμόρφωση αγροτών, η συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες δημιουργίας εξωστρέφειας στα αγροτικά προϊόντα και η ενίσχυση των δραστηριοτήτων παραγωγής, μεταποίησης και προσφοράς ποιοτικών, τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων.

Ποια είναι η προοπτική της Ευρυτανίας στη επόμενη πενταετία; Όλοι λένε πως τα κονδύλια είναι λιγότερα και αυτά που μας αναλογούν περιορισμένα. Πώς θα διεκδικήσετε περισσότερα;
Βασικό εργαλείο χρηματοδότησης είναι το νέο ΕΣΠΑ. Εμείς λέμε ότι διεκδικούμε τουλάχιστον όσα κονδύλια είχε η Στερεά Ελλάδα και την προηγούμενη περίοδο, το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 1,4 δις ευρώ. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο αποτελείται από πολλά τομεακά προγράμματα τα οποία θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο χωρίς καμία καθυστέρηση ή περιθώρια λανθασμένης διαχείρισης. Για να επιτευχθεί όμως αυτό θα πρέπει να βελτιώσουμε την διαχειριστική μας επάρκεια όχι μόνο σαν Περιφέρεια αλλά και σαν συνεργαζόμενοι φορείς (Επιμελητήρια, Δήμοι, κλπ). Εδώ το πρόγραμμά μας έχει συγκεκριμένο τρόπο για το πώς θα γίνει αυτό.  Επίσης, χρηματοδοτικά εργαλεία όπως για παράδειγμα  το "COSME" , το "HORIZON 2020" ή το"SME Initiative" θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο για άντληση όσο περισσότερων κονδυλίων γίνεται. Επιπλέον σημαντική βαρύτητα θα δοθεί στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω της οποίας οι επενδύσεις που θα γίνουν μπορεί να ξεπεράσουν τα εκατό εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων μπορεί να διαθέσει στη Στερεά Ελλάδα περί τα εκατό εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε με την έγκαιρη και ορθή διαχείριση των συγκεκριμένων πόρων, αλλά και με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο συνδυασμός όλων των πηγών χρηματοδότησης και η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει καθοριστική σημασία για τη δημιουργία ενός υγιούς και σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος στη Στερεά Ελλάδα.