Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Στο έλεος των σκουπιδιών χωριά του Δήμου Αγράφων - Εικόνες ντροπής στα περισσότερα κοιμητήρια


Εικόνες με βουνά σκουπιδιών  θα αντικρίσει κανείς σε πολλά χωριά του Δήμου Αγράφων λόγω της αδυναμίας της Δημοτικής Αρχής να δώσει εδώ και καιρό λύση σε ένα τεράστιο ζήτημα, που αφορά την συλλογή και διακομιδή των απορριμμάτων η οποία γίνεται μετ’ εμποδίων. 


Στην έδρα του Δήμου και σε πολλά άλλα χωριά, όπως σε Παλαιοκατούνα, Τσούκα, Ανατ. Φραγκίστα, Δυτ. Φραγκίστα, Μαυρομάτα και σε άλλα του πρ. Δήμου Αγράφων, οι κάδοι των σκουπιδιών έχουν ξεχειλίσει και η δυσωδία είναι ανυπόφορη. Η απειλή της υγείας των κατοίκων των χωριών αυτών δεν έχει τελειωμό καθώς το τελευταίο διάστημα, η μοναδική σκουπιδιάρα που ακόμη λειτουργεί, καθότι οι άλλες είναι παροπλισμένες λόγω μηχανικών και άλλων προβλημάτων,  δεν μπορεί μετακινηθεί επειδή κανένας πλέον Πρατηριούχος δεν πιστώνει καύσιμα στο Δήμο.
Η Δημοτική Αρχή είναι μπροστά στην τεράστια ευθύνη της για την αδράνειά της ή τουλάχιστον στην αναποτελεσματικότητά της να λύσει με μόνιμο τρόπο το μεγάλο αυτό θέμα. Το γεγονός μάλιστα ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήλθε με την μορφή του ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ το μέγα αυτό ζήτημα προς συζήτηση, γιατί μόνο ως κατεπείγον μπορούσε να περάσει, δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η όλη κατάσταση.
Δυστυχώς όμως η Δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε όπως θα έπρεπε με το μεγάλο αυτό θέμα που έπρεπε να δώσει την μέγιστη βαρύτητά της. Κάποια άλλα θέματα, που δεν αφορούν τον Δήμο και τους Δημότες θα μπορούσαν να περιμένουν.
Σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη, η αποκομιδή των απορριμμάτων, θα πρέπει από τους αρμοδίους φορείς να γίνεται άμεσα προκειμένου να προστατευτεί η Δημόσια Υγεία. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, προβλέπονται πρόστιμα και ποινές φυλάκισης έως τρεις μήνες ενώ οι παραβάτες αντιμετωπίζουν ακόμη και το ενδεχόμενο του αυτόφωρου.
Η ίδια διάταξη αναφέρει επίσης ότι «τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, να διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος» και «σε περίπτωση σώρευσης απορριμμάτων να διενεργείται επιτόπου ελεγχόμενη απολύμανση, χωρίς τη δημιουργία επικίνδυνων καταλοίπων, προκειμένου να επιτευχθεί προσωρινή διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Η ελεγχόμενη απολύμανση δεν υποκαθιστά επ’ ουδενί την ορθολογική αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων».
Για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι ο Προϊστάμενος Καθαριότητας του Δήμου Αγράφων κ. Νίκος Μαρούλης ενημέρωσε με επιστολή του τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Ζαχαράκη, γνωστοποιώντας του με πλήρη και αναλυτική αναφορά το μεγάλο αυτό πρόβλημα και τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει, ζητώντας του να παρέμβει άμεσα.
Χαμός και στα περισσότερα κοιμητήρια με  τα χορτάρια που έχουν σκεπάσει τους τάφους
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα χωριά του Δήμου Αγράφων είναι και τα κοιμητήρια, στα οποία τα χορτάρια έχουν ξεπεράσει το ένα μέτρο. Δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή η Δημοτική Αρχή, παρότι προσπάθησε να περάσει στον Προϋπολογισμό ένα εξωφρενικό ποσό, που αγγίζει τις 123.000,00 ευρώ, ναι κυρίες και κύριοι, 123.000,00 ευρώ για τον καθαρισμό των 30 περίπου κοιμητηρίων, τα χόρτα παραμένουν εκεί, δημιουργώντας μια αρνητική εικόνα αλλά και κίνδυνο για πυρκαγιά. Όπως φαίνεται στις φωτό, σε αρκετά κοιμητήρια οι τάφοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί και η Δημοτική Αρχή αρνείται να δώσει λύση σε ένα ζήτημα που κοστίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες λιγότερα ευρώ.
Πέραν αυτού τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και με τους κλειστούς δρόμους, καθότι τα μηχανήματα του Δήμου, λόγω έλλειψης καυσίμων αδυνατούν να δώσουν λύση. Γενικά στο Δήμο Αγράφων, παρατηρείται μια σαφή εικόνα διάλυσης με πολλαπλές παρενέργειες τόσο στην λειτουργία του Δήμου, όσο και στην καθημερινότητα των Δημοτών. Ωστόσο το θέμα με τα σκουπίδια και αυτό με τις επικίνδυνες παιδικές χαρές δημιουργοί τεράστια ανησυχία γιατί εδώ τίθεται ζήτημα υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών μας.