Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Στις Κορυσχάδες για τα 66 χρόνια από την πρώτη Εθνοσυνέλευση ο Απ. Κακλαμάνης


Κεντρικός ομιλητής στην ετήσια εκδήλωση μνήμης για τη πρώτη Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 1944 στο ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων, θα είναι ο Πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής, Απόστολος Κακλαμάνης, την Κυριακή 23 Μαίου ο πρώην. Ο κ. Κακλαμάνης είναι προσκεκλημένος του Δήμου Καρπενησίου, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αριστείδης Μπουρδάρας.

14 Μάη 1944, 66 ολόκληρα χρόνια πίσω. Ιστορική μέρα.

Κορυσχάδες, 14 Μάη 1944, ώρα 2 μ.μ. Η αίθουσα του Εθνικού Συμβουλίου κατάμεστη. Στις πόρτες και στους διαδρόμους το πλήθος στριμώχνεται. Έξω από την αίθουσα, στην αυλή του σχολείου, η μπάντα των μουσικών της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ παίζει τον εθνικό ύμνο και αποδίδει τιμές. Η ιστορική συνεδρίαση αρχίζει. Ένα προσωρινό προεδρείο αναλαμβάνει να διευθύνει το πρώτο στάδιο των εργασιών. Κατόπιν γίνεται δοξολογία, στην οποία χοροστατεί ο ΕΑΜίτης Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ και στη συνέχεια οι Εθνοσύμβουλοι δίνουν τον όρκο.

Ο ΟΡΚΟΣ

“Ορκίζομαι ότι θα εχτελώ πιστά τα καθήκοντά μου, σαν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας μου και του Ελληνικού Λαού. Ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία, για την απελευθέρωση της χώρας μου απ΄τον ζυγό των καταχτητών, ότι θα υπερασπιστώ παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και για τα κυριαρχικά του δικαιώματα”.