Ψηφίστηκε του Χωροταξικό του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ με 25 αλλαγές σε έδρες και ονομασίες
Παράθυρο να μπορεί να αλλάξει η έδρα ενός Δήμου με απόφαση των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου
Οι έδρες των δήμων «δεν αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά αυτής της αρχιτεκτονικής γιατί μπορούν να αλλάξουν με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων τους» (σ.σ. με πλειοψηφία 2/3).
Τροποποιήσεις και σε ασυμβίβαστο (άνω των 25.000), αποκομιδή και μετατάξεις
Οι έδρες των δήμων «δεν αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά αυτής της αρχιτεκτονικής γιατί μπορούν να αλλάξουν με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων τους» (σ.σ. με πλειοψηφία 2/3).
Χωρίς αλλαγές στο χωροταξικό και με τροποποιήσεις στο ασυμβίβαστο, την αποκομιδή απορριμμάτων, τις μετατάξεις και τις ονομασίες και τις έδρες ορισμένων δήμων, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία (υπέρ οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τα κόμματα της αντιπολίτευσης) αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη».
Όπως άφησε σαφώς να εννοηθεί στην ομιλία του υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή στο χωροταξικό, παρά μόνο σε κάποιες νέες τροποποιήσεις εδρών και ονομασιών δήμων, εφόσον υπάρξει ομόφωνο αίτημα των βουλευτών του νομού. «Η πρόταση για το χωροταξικό είναι διαμορφωμένη μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Άρα έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Δεν είναι το τέλειο αλλά είναι η καλύτερη δυνατή πρόταση, είναι η χρυσή τομή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης. Πρόσθεσε δε ότι οι ονομασίες και οι έδρες των δήμων «δεν αποτελούν δομικά χαρακτηριστικά αυτής της αρχιτεκτονικής γιατί μπορούν να αλλάξουν με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων τους» (σ.σ. με πλειοψηφία 2/3).
«Καλλικράτης»: Σε 25 δήμους οι αλλαγές σε έδρες, ονομασίες
Σε αλλαγές εδρών και ονομασιών 25 δήμων σε 19 νομούς προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Όλες οι αλλαγές ανά νομό είναι οι εξής:
ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Ο δήμος Λεωνιδίου μετονομάζεται δήμος Νότιας Κυνουρίας και χαρακτηρίζεται ορεινός
ΑΡΤΑΣ: Στο δήμο Γ. Καραισκάκης ορίζεται ιστορική έδρα οι Πηγές Τετραφυλίας
ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Ο δήμος Διστόμου και Αράχωβας μετονομάζεται σε δήμο Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας και χαρακτηρίζεται ορεινός
ΕΥΒΟΙΑΣ: Ο δήμος Μαντουδίου - Λίμνης μετονομάζεται σε δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας
ΗΛΕΙΑΣ: Ο δήμος Ανδριτσαινας μετονομάζεται σε δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων. Ο δήμος Ανδραβίδας μετονομάζεται σε δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης. Ο δήμος Αμαλιάδας μετονομάζεται σε δήμο Ίλιδος.
ΗΜΑΘΙΑΣ: Στο δήμο Βέροιας ορίζεται ιστορική έδρα η Βεργίνα
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Στο δήμο Ηρακλείου ορίζεται ως ιστορική έδρα η Νέα Αλικαρνασσός. Στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων προστίθενται ως ιστορική έδρα οι Αρχάνες. Στο δήμο Μίνωα Πεδιάδας καταργείται ως δεύτερη ιστορική έδρα το Αρκαλοχώρι και παραμένει το Καστέλλι
ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Στο δήμος Λαγκαδά ορίζεται ως ιστορική έδρα ο Λαχανάς
ΚΟΖΑΝΗΣ: Στο δήμος Βοίων η έδρα μεταφέρεται από τη Νέαπολη (μετατρέπεται σε ιστορική έδρα) στη Σιάτιστα. Ο δήμος Σερβίων μετονομάζεται σε δήμο Σερβίων – Βελβεντού
ΚΥΚΛΑΔΩΝ: Στο δήμο Τήνου ορίζεται ιστορική έδρα ο Πάνορμος
ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Στο δήμο Σπάρτης ορίζεται ιστορική έδρα ο Μυστράς
ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Ο δήμος Μιραμπέλου μετονομάζεται σε δήμος Αγίου Νικολαου
ΠΕΛΛΑΣ: Ο δήμος Αρχαίας Πέλλας μετονομάζεται σε δήμος Πέλλας
ΠΙΕΡΙΑΣ: Ο δήμος Πύδνας μετονομάζεται σε δήμο Πύδνας - Κολινδρού
ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Στο δήμο Πάργας ορίζεται ως ιστορική έδρα η Πάργα
ΣΑΜΟΥ: Στο δήμο Σάμου έδρα ορίζεται η Σάμος
ΦΩΚΙΔΑΣ: Στο δήμο Δωρίδας η έδρα μεταφέρεται από το Ευπάλιο (παραμένει ιστορική έδρα) στο Λιδωρίκι (ήταν αρχικά ιστορική έδρα)
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: Ο δήμος Καλλικράτειας – Μουδανιών μετονομάζεται σε δήμος Νέας Προποντίδας
ΧΑΝΙΩΝ: Ο δήμος Καντάνου - Σελίνου χαρακτηρίζεται ορεινός.
Αλλαγές σε ασυμβίβαστο, αποκομιδή, μετατάξεις
Επιπλέον ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΚΕ να μην ισχύει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δήμους κάτω των 25.000 κατοίκων, μόνο, όμως, για την περίοδο 2011 - 2014 (δηλαδή, μόνο για τις εκλογές του Νοεμβρίου). Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό όριο που έθετε το νομοσχέδιο ήταν για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων (δηλαδή, για το σύνολο, σχεδόν, των νέων δήμων της χώρας), ενώ ΚΕΔΚΕ ζητούσε να καταργηθεί πλήρως η συγκεκριμένη διάταξη. Όπως εξήγησε ο υπουργός παρότι πιστεύει ακράδαντα ότι «είναι απαραίτητο οι δήμαρχοι να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης το υπουργείο προβληματίστηκε με τους μη αστικούς δήμους, καθώς εκεί δεν υπάρχει απεριόριστος πλούτος αυτοδιοικητικού δυναμικού που να μπορεί να πάρει στις πλάτες του την μεταρρύθμιση». Για το λόγο αυτό κατέληξε στην συγκεκριμένη μεταβατικού χαρακτήρα ρύθμιση. Πάντως ο κ. Ραγκούσης διευκρίνισε ότι το ασυμβίβαστο του δημάρχου δεν έχει καμία σχέση με αυτό του βουλευτή, γιατί ο δήμαρχος είναι εκτελεστική εξουσία (όπως, κατ’ αναλογία, ο υπουργός, που έχει ασυμβίβαστο) και όχι νομοθετική, όπως είναι ο βουλευτής ή, κατ’ αναλογία, ο δημοτικός σύμβουλος.
Επίσης, έγινε αποδεκτό ένα ακόμη αίτημα των δημάρχων για παράταση της προθεσμίας που αφορά την ανάθεση αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες μέχρι τις 31/12/2010. Για το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα πολλοί, κυρίως, μικρομεσαίοι δήμοι που, λόγω έλλειψης προσωπικού, έχουν αναθέσει την καθαριότητα σε ιδιώτες, ωστόσο οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν εγκρίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Υπάρχουν εκατοντάδες δήμοι σε όλη την χώρα που δεν εχουν οραγνωμένη υπηρεσία καθαριότητας. Τους είχε δοθεί μία διορία μέχρι 31.12.2009. Τώρα όμως με τις συνενώσεις είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Δεν πρόκειται να τους δοθεί καμία άλλη δυνατότητα μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2010», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Ραγκούσης, με βάση τις παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων - τους οποίους ακροάστηκε η Επιτροπή (Τζανακούλης - αντιπρόεδρος ΚΕΔΚΕ, Σπ. Παπασπύρου - ΑΔΕΔΥ, Θ. Μπαλασόπουλος - ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Πετράκος - ΠΟΣΥΠ, Χρ. Ντάης, Ιω. Σωτηρίου - ΟΚΕ) προχώρησε και σε άλλες αλλαγές που αφορούν: Την δυνατότητα μετάταξης των υπαλλήλων των υπό κατάργηση νομαρχιών όχι μόνο στους δήμους των πρωτευουσών των νομών όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο αλλά και στο αντίστοιχο δήμο όπου λειτουργούσε η αποκεντρωμένη νομαρχιακή υπηρεσία, Την δυνατότητα των δήμων μπορούν να πληρώνουν τα μισθώματα για την στέγαση των πυροσβεστικών κλιμακίων κλπ
Επιπλέον, στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών εξήρε το έργο της Επιτροπής κατά την τριήμερη επεξεργασία του «Καλλικράτη» και των βουλευτών των κομμάτων για τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις τους, λέγοντας μάλιστα ότι αν παρουσιάσει και η Ολομέλεια αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά θα είναι πολύ καλή στιγμή του Κοινοβουλίου. «Το ερώτημα που μένει είναι γιατί μας αφήνετε να πάμε μόνοι μας;», κατέληξε, θέτοντας το ερώτημα ο κ. Ραγκούσης.
Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια την Τρίτη και η συζήτησή του αναμένεται να ολοκληρωθεί σε πέντε ή έξι συνεδριάσεις