Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Περιφέρειες: Σκορ 7-6 (ή και 8-5) για το ΠΑΣΟΚ πιθανό αποτέλεσμα για τις περιφέρειες. Το 3-0 υπέρ ΝΔ ή υπέρ ΠΑΣΟΚ σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη

Με σκορ 7-6 υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες και 3-0 είτε υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είτε υπέρ του ΠΑΣΟΚ στους δήμους βλέπουν οι δημοσκόποι να ολοκληρώνεται το αυριανό δεύτερο ημίχρονο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αν και όλοι επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να βγουν απολύτως ασφαλή συμπεράσματα λόγω του ότι κανείς δεν γνωρίζει το ποσοστό της αποχής την Κυριακή, οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται τόσο από τα δύο μεγάλα κόμματα όσο και από εταιρείες οι οποίες συνεργάζονται με τηλεοπτικά κανάλια (και στο β’ γύρο δεν θα υπάρχουν exit poll) καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα [...]


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Υπό την αίρεση του «φαινόμενου αποχή», το ΠΑΣΟΚ κερδίζει σίγουρα:
- Τη Στερεά Ελλάδα, όπου η διαφορά των σχεδόν τεσσάρων μονάδων στον α’ γύρο (39 έναντι 35,2%) υπέρ του Κλέαρχου Περγαντά παραμένει και σε μία δημοσκόπηση που διεξήχθη την εβδομάδα που πέρασε. Φαίνεται δε αυτό οφείλεται και στο ότι οι περίπου 26 χιλ. ψηφοφόροι (ποσοστό 7,96%) του Νίκου Παπανδρέου (ΛΑΟΣ) στον οποίο έλπιζε ο Θανάσης Χειμάρας, μοιράζονται σχεδόν εξίσου ανάμεσα στους δύο ανθυποψηφίους του β’ γύρου.

- Τη Δυτική Ελλάδα όπου ο Απόστολος Κατσιφάρας χρειάζεται λίγο λιγότερο από 7 ποσοστιαίες μονάδες για να κάνει το 43,3% του α’ γύρου 50%+1, ενώ η διαφορά του από τον Γιώργο Παπαναστασίου που πλησιάζει τις 17 μονάδες δεν επιτρέπει στον υποψήφιο τη ΝΔ να ελπίζει.

- Την Αττική, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά μεταξύ του Γιάννη Σγουρού και του Βασίλη Κικίλια από 4 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες και τίποτε δεν δείχνει ότι μπορεί να ανατραπεί. Να υπενθυμίσουμε ότι στον α΄ γύρο η διαφορά 3,6% (24,05 έναντι 20,45%).

- Τα Ιόνια Νησιά, όπου αν και ο Ηλίας Μπεριάτος υπολείπεται στον α’ γύρο πέντε μονάδες (25,5 έναντι 30,4% του Σπύρου Σπύρου) και ο «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καλούδης έριξε σύνθημα για αποχή στους περίπου 22 χιλ ψηφοφόρους του (19,7%), πολλά στελέχη του συνδυασμού του φαίνεται ότι θα προτιμήσουν τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, και τουλάχιστον μία δημοσκόπηση που έγινε την τελευταία εβδομάδα δείχνει προβάδισμα τριών ποσοστιαίων μονάδων στον κ. Μπεριάτο.

Επίσης, σύμφωνα με τους δημοσκόπους το ΠΑΣΟΚ έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει:
- Την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη οπού παρότι η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων (Άρη Γιαννακίδη του ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Παυλίδη της ΝΔ) στον α΄ γύρο είναι ελάχιστη (0,7%) οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυξάνεται στο β’ γύρο στο 2%. Ωστόσο, μια τέτοια διαφορά, όπως επισημαίνουν οι δημοσκόποι, δείχνει απλώς μια τάση και δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους.

- Την Πελοπόννησο όπου το «μάζεμα» των τελευταίων ημερών στην Κορινθία φαίνεται ότι διευρύνει τη διαφορά του 0,8% στον α’ γύρο μεταξύ του Πέτρου Τατούλη και του Δημήτρη Δράκου, στο περίπου 2%. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση μια τέτοια διαφορά, όπως επισημαίνουν οι δημοσκόποι, δείχνει απλώς μια τάση και δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ από τον α' γύρο έχει ήδη δύο κερδισμένες περιφέρειες, το Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Σύμφωνα με τις έρευνες η ΝΔ κερδίζει σίγουρα:
- Την Κεντρική Μακεδονία όπου η διαφορά των 13 μονάδων του α’ γύρου δεν επιτρέπει στον Μάρκο Μπόλαρη να ελπίζει μια ανατροπή στο β’ γύρο έναντι του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Αν και η διαφορά του β’ γύρου αναμένεται να μειωθεί δεν αποκλείεται να παραμείνει σε διψήφιο αριθμό.

- Τη Δυτική Μακεδονία, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν τη διαφορά των οκτώ μονάδων του α’ γύρου (46,3 έναντι 38,4%) ανάμεσα στον Γιώργο Δακή και τον Γιάννη Παπαϊορδανίδη αλλά δεν φτάνει σε καμία περίπτωση μέχρι την ανατροπή.

Παράλληλα φαίνεται να κερδίζει:
- Την Ήπειρο, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ναι μεν μειώνεται η διαφορά των έξι μονάδων (44,7 – 38,7%) υπέρ του Αλέκου Καχριμάνη, ωστόσο δεν δείχνουν ανατροπή του αποτελέσματος από τον Βαγγέλη Αργύρη.

- Στη Θεσσαλία όπου ο Κώστας Αγοραστός εξακολουθεί να διατηρεί διαφορά (αν και στα όρια του στατιστικού λάθους) 2 μονάδων στο β’ γύρο έναντι του Απόστολου Παπατόλια. Να σημειωθεί ότι στον α΄ γύρο ο υποψήφιος της ΝΔ ήταν μπροστά 3,7%

- Στο Βόρειο Αιγαίο όπου ο Παύλος Βογιατζής φαίνεται να διατηρεί τη διαφορά των δύο μονάδων του α’ γύρου (38,3 – 36,3%) από τον Νάσο Γιακαλή. Πάντως, και σε αυτή την περίπτωση η διαφορά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.


ΔΗΜΟΙ
Στα όρια του στατιστικού λάθους είναι οι διαφορές και στους τρεις μεγάλους δήμους με αποτέλεσμα οι δημοσκόποι να υποστηρίζουν ότι το τελικό σκορ μπορεί να είναι ακόμη και 3-0 είτε υπέρ του ενός είτε υπέρ του άλλου κόμματος.
Συγκεκριμένα:
- Στο Δήμο Αθηναίων οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ναι μεν ο Νικήτας Κακλαμάνης προηγείται, ωστόσο ο Γιώργος Καμίνης κλείνει την «ψαλίδα» των εφτά ποσοστιαίων μονάδων του α’ γύρου ακόμη και στο 1% με αποτέλεσμα κάθε πρόβλεψη να είναι επισφαλής
- Στο Δήμο Θεσσαλονίκης η διαφορά των σχεδόν 4,5 μονάδων του α’ γύρου που κατέγραψε Κώστας Γκιουλέκας έναντι του Γιάννη Μπουτάρη μειώνεται στις 2 με 3 μονάδες, κάτι που επίσης κάνει την πρόβλεψη επισφαλή
- Στο Δήμο Πειραιά οι έρευνες δείχνουν επίσης οριακό προβάδισμα (περίπου 2 με 3%) του Γιάννη Μίχα έναντι του Βασίλη Μιχαλολιάκου. Να υπενθυμίσουμε ότι στον α’ γύρο ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κατέγραψε διαφορά 6,5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του.

aftodioikisi.gr