Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας για την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και τις οφειλές των δεδουλευμένων σε ωρομίσθιους και Σχεδιαστές - Αξιολογητές.

Την τελική κατάργησή και την παραπομπή της ΠΔΣ στις καλένδες από φέτος, αποφάσισε και επίσημα η υπουργός Παιδείας Διαμαντοπούλου ύστερα από τη συνεχή υποβάθμιση της .

Η ΠΔΣ υπήρξε σημαντική και αποκλειστική βοήθεια για πολλούς μαθητές των οικογενειών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ευρυτανία που ο θεσμός αυτός ήταν η μοναδική διέξοδος για πολλές οικογένειες που αδυνατούσαν και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος της παραπαιδείας. Το πρόγραμμα της ΠΔΣ αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο αφού δεκάδες μαθητές από το νομό μας το παρακολούθησαν τα περασμένα χρόνια με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και το υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις εξετάσεις των μαθητών του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου που εκτός της σπουδαίας δουλειάς των συναδέλφων στο σχολείο το πρωί, αποφασιστικά συνέβαλε και το πρόγραμμα της ΠΔΣ δεδομένου ότι συμμετείχαν πάνω από 60 μαθητές. Το ίδιο συνέβη και στα περιφερειακά σχολεία αφού εκεί οι ανάγκες ήταν και είναι πιο μεγάλες.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όμως την υποβάθμιζαν συνεχώς:

1. Την υποβάθμιζαν με την καθυστερημένη έναρξη των μαθημάτων κατά το μήνα Νοέμβρη ή στην καλύτερη περίπτωση τέλη Οκτώβρη.
2. Την υποβάθμισαν με τη συνεχή υποχρηματοδότηση και τη μείωση της ωριαίας αντιμισθίας που έφτασε τελικά τα 11 ευρώ μεικτά (περίπου 7,50 καθαρά) .
3. Την υποβάθμιζαν με τα λιγοστά μόρια που έδινε στους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.
4. Την υποβάθμιζαν με το όριο των 10 ωρών που μπορούσε να διδάσκει ένας εκπαιδευτικός και την απαγόρευση να εργαστεί ταυτόχρονα και σε φροντιστήριο για να συμπληρώσει το εισόδημά του.
5. Την υποβάθμισαν όταν αποφάσισαν πως μόνο με τα μόρια δεν έχεις δικαίωμα διορισμού όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά βασική προϋπόθεση είναι η επιτυχία στον ΑΣΕΠ.
6. Και τέλος την υποβάθμισαν αφήνοντας απλήρωτους τα τελευταία χρόνια Σχεδιαστές και Αξιολογητές του προγράμματος από τους οποίους ζήτησαν να δουλέψουν υπερωριακά και να στηρίξουν το πρόγραμμα χωρίς να τους δώσουν ούτε ένα Ευρώ.
Ώσπου την κατήργησαν και ησύχασαν.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας αφού συζήτησε το θέμα κατέληξε στα εξής:

1. Ζητάμε την επαναλειτουργία του προγράμματος της ΠΔΣ με την άμεση και ουσιαστική χρηματοδότησή του από το Υπουργείο Παιδείας.
2. Έναρξη των μαθημάτων της ΠΔΣ ταυτόχρονα με την έναρξη των μαθημάτων του σχολείου στην αρχή της σχολικής χρονιάς.
3. Αύξηση της ωριαίας αντιμισθίας, τουλάχιστον 18 Ευρώ μεικτά (όσο περίπου του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού)
4. Την μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των ωρομισθίων που εργάζονται στο πρόγραμμα και την αναγνώρισή της σαν πρόσθετη προϋπόθεση για το διορισμό τους στο δημόσιο σχολείο.
5. Να πληρωθούν χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση οι ωρομίσθιοι και μόνιμοι εκπαιδευτικοί ( Σχεδιαστές – Αξιολογητές ) τα περσινά και προπέρσινα δεδουλευμένα τους στην ΠΔΣ.

Καλούμε
Όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας (Μαθητές, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Εκπαιδευτικούς)
Όλους τους φορείς της τοπικής κοινωνίας (Υπηρεσιακούς Παράγοντες - Αυτοδιοικητικούς – Βουλευτή του νομού)
να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του θέματος και τον αντίκτυπο που έχει στους μαθητές και τις οικογένειές τους στο νομό και να συντονίσουν τις παρεμβάσεις τους μαζί μας ώστε το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης στην Ευρυτανία όχι μόνο να ξαναλειτουργήσει αλλά και να ενισχυθεί ανάλογα. Το χρωστάμε στα παιδιά του τόπου και ιδιαίτερα σε εκείνα που δίνουν τη μάχη της μόρφωσης χωρίς τα απαραίτητα οικονομικά εφόδια και χωρίς την βοήθεια κανενός. Το χρωστάμε στα παιδιά που αγωνίζονται να κατακτήσουν ένα καλύτερο αύριο χωρίς να έχουν την άνεση και την ευχέρεια που έχουν κάποιοι άλλοι συμμαθητές τους που έχουν την τύχη να προέρχονται από πλούσιες και εύπορες οικογένειες. Το χρωστάμε στα παιδιά του Ραπτοπούλου, της Γρανίτσας, της Φραγκίστας, του Κερασοχωρίου και του Φουρνά που η ΠΔΣ είναι η μοναδική και αναντικατάστατη βοήθεια προς τις Πανελλαδικές. Το χρωστάμε στην φτωχή λαϊκή οικογένεια και στους ανθρώπους της βιοπάλης που προσπαθούν να «τα φέρουν βόλτα» και ιδιαίτερα μέσα στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος
Μαστροκώστας Κώστας

Η Γ. Γραμματέας
Πανοπούλου Φωτεινή