Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Οι άρχοντες της Τ.Α. στο δρόμο της ανανέωσης

Αέρας ανανέωσης θα πνεύσει στις αίθουσες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων από το νέο έτος. Θα αποτελέσει το παρελθόν οδηγό, με κάποιες αλλαγές ή θα επέλθει ριζική ανατροπή των πάντων; Στον ανάντη δρόμο και των δύο περιπτώσεων θα δημιουργηθεί αντίδραση και θα απαιτηθεί δυναμισμός και επιμονή.
Υπάρχει μια αρχή στην οικονομία και στη διοίκηση των επιχειρήσεων, που τελευταίως δείχνει να κυριαρχεί καθολικά ανάμεσα σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις. Η λεγόμενη «δημιουργική ανατροπή» ορίζει πως από τις στάχτες της κατάρρευσης του παλιού αναδεικνύεται ο δυναμισμός της δημιουργίας του καινούργιου.
Το πρόβλημα, βέβαια, επικεντρώνεται στη σωστή διοίκηση και στα συστήματα μάρκετινγκ, αλλά και στην αντίδραση κάποιων ακραίων «πολεμιστών» των κομμάτων που δεν μπορούν να απευθυνθούν πια στον κόσμο της Τ.Α. Γι’ αυτό και συχνά αποτελούν πρόβλημα και στην ίδια την ομάδα τους.
Έτσι έχουμε στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια εσωτερικές αντιθέσεις και αντιδράσεις περισσότερες παρά συγκρούσεις ανάμεσα στις ομάδες της μειοψηφίας και πλειοψηφίας των συμβουλίων.
Η υλοποίηση, βέβαια, ριζοσπαστικών αλλαγών στους δύο βαθμούς της Τ.Α. είναι εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Γι’ αυτό όταν κάποιοι καταλαβαίνουν την ανάγκη για αλλαγές, ο κακοφορμισμός που προκύπτει και οι αντιδράσεις που προκαλούνται οδηγούν τις ηγεσίες πίσω στη σιγουριά των παλιών δοκιμασμένων συμπεριφορών και πρακτικών.
Για εμάς τους Έλληνες υπάρχει ο δοκιμασμένος δρόμος του μέτρου. Είναι ελληνικό φαινόμενο, που αναδύεται μέσα από τα αποφθέγματα και τις συμβουλές των σοφών προγόνων μας. Όποιος ξεπερνά το μέτρο προκαλεί τη μοίρα του. Η υπερβολή είναι βλαβερή και στην περίπτωση ανθρώπων με πολιτικές φιλοδοξίες είναι ολέθρια.
kostasmitsios@yahoo.gr