Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ορκίστηκε ο 1ος αιρετός Περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας


Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία όλων των αρχών της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στις 11,30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας, στην οδό Αινιάνων, στη Λαμία η τελετή ορκωμοσίας του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά, των Αντιπεριφερειαρχών και των Μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώπιον των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Φθιώτιδας κ.κ. Νικόλαου, Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, Φωκίδας κ.κ. Αθηναγόρα και Θηβών κ.κ. Γεωργίου.
Κατά την διάρκεια της τελετής ορκίστηκαν και οι εκπρόσωποι της Ευρυτανίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ταξιάρχης Σκλαπάνης, Λάμπρος Τσιτσάνης και Κώστας Κοντογεώργος. Ακόμη στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ κ. Βέτα Καρφή, ο Δήμαρχος Φραγκίστας Θωμάς Μπόνιας, ο πρώην Δήμαρχος Αγράφων και Δ.Σ Βαγγέλης Κατσιφός, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Καρβέλης, ο υποψ. Δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο Δ.Σ. Ποταμιάς Νίκος Τραστέλης καθώς και άλλα πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Περγαντάς σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέλυσε τους στόχους και τις προτεραιότητες του πρώτου αιρετού περιφερειακού συμβουλίου, κάνοντας λόγο για μεγάλη ευθύνη έναντι της κοινωνίας.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του νέου περιφερειάρχη Κλ. Περγαντά
Σεβασμιώτατοι, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των θεσμικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, αγαπητές φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την τιμή που μας κάνετε, να βρίσκεστε μαζί μας σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας του πρώτου εκλεγμένου Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας.
Αυτή τη σημαντική μέρα, που είναι ο επίσημος προπομπός της έναρξης λειτουργίας της αιρετής Περιφέρειας από την 1η Ιανουαρίου του 2011, θέλω να συγχαρώ τους Αντιπεριφερειάρχες, τους εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους, αλλά και όλους τους υποψήφιους που συμμετείχαν με όλες τις παρατάξεις στην εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητα από την έκβαση του αποτελέσματος.

Σε λίγες μέρες ξεκινά η υλοποίηση μιας ιστορικής μεταρρύθμισης στην Αυτοδιοίκηση. Ξεκινά η μεγάλη αλλαγή του Καλλικράτη, που έχει δυο κυρίαρχες αναφορές.

Η πρώτη σχετίζεται με το τέλος του κρατικού συγκεντρωτισμού. Γίνεται πλέον ουσιαστική αποκέντρωση, που σημαίνει ότι ως χώρα επενδύουμε στην Περιφέρεια.
Η Περιφέρεια οργανώνεται σε μια σύγχρονη δομή, με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, ικανή να πρωταγωνιστήσει στην τοπική ανάπτυξη και κατ΄ επέκταση στην ανάπτυξη της Ελλάδας, με κεντρική αρχή της εγγύτητας στον πολίτη.

Η δεύτερη βασική αναφορά της αλλαγής του Καλλικράτη, έχει να κάνει με το νέο μοντέλο περιφερειακής διακυβέρνησης.
Ένα μοντέλο δημοκρατικά νομιμοποιημένο, που έχει την εντολή της κοινωνίας των πολιτών.
Με το νέο μας βήμα στην αιρετή Περιφέρεια αποκτούμε την κυριότητα των τοπικών μας υποθέσεων. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε εμείς οι ίδιοι το δικό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας.
Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο λειτουργεί για πρώτη φορά με εκλεγμένους εκπροσώπους και είναι η πραγματική και άμεσα δημοκρατική έκφραση των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Ο νέος μας ρόλος, ως Περιφερειακή Αρχή της Στερεάς Ελλάδας, μας φέρνει σε θέση ευθύνης έναντι της κοινωνίας.
Επωμιζόμαστε κι αποδεχόμαστε την υποχρέωση να δουλέψουμε αποτελεσματικά, συλλογικά, συνθετικά, με διαφάνεια, αξιοκρατία, καθαρό λόγο και σεβασμό στους Στερεοελλαδίτες.
Θέλουμε γόνιμη συμμετοχή, θέλουμε αντιπολίτευση με ουσιαστικό ρόλο, θέλουμε κριτική εποικοδομητική και καλόπιστη.
Θέλουμε όλο το Περιφερειακό Συμβούλιο να συγκλίνει στον κοινό μας στόχο για την ανάπτυξη και την ευημερία της Στερεάς Ελλάδας.
Ας μην ξεχάσουμε, ούτε για μια στιγμή, ότι το αποτέλεσμα θα χρεωθεί σε όλους.

Στη νέα μας λειτουργία πρέπει να βάλουμε, ως οριζόντια λογική μια νέα φιλοσοφία. Να δουλέψουμε με συνολική περιφερειακή συνείδηση.
Να αντιλαμβανόμαστε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως ενιαίο πλαίσιο, με ιεράρχιση αναγκών και προτεραιοτήτων μιας χωρικής ενότητας που μας αφορά όλους.
Βασική μας επιδίωξη είναι να μεγιστοποιήσουμε το παραγόμενο έργο, να εξαντλήσουμε τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και να τις μετατρέψουμε σε αναπτυξιακές υποδομές, έργα και ευκαιρίες απασχόλησης.
Επιδιώκουμε τη βελτίωση της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, αφού παρά τις καλές της πλευρές, παρουσιάζει μια υστέρηση στην αποκέντρωση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξάμηνη συγκράτηση στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
Πιστεύουμε ότι αυτή η κορυφαία αρμοδιότητα θα πρέπει να αποδοθεί στην αιρετή Περιφέρεια το συντομότερο δυνατό.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,
Είναι γνωστό ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι το κέντρο βάρους της χώρας, είναι τόπος πολύμορφος, ιστορικός, παραγωγικός με τεράστιες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Είναι εξίσου γνωστό ότι η Στερεά Ελλάδα έχει πολλές ενδοπεριφερειακές ανισότητες και ιδιαιτερότητες.
Θα εργαστούμε έτσι ώστε να αμβλύνουμε τις ανισότητες και να επιτύχουμε τη συνοχή της Περιφέρειας.
Θα προχωρήσουμε για να μετατρέψουμε τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας σε πλεονέκτημα και ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους τους παραγωγικούς τομείς : πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή.
Δεν παραγνωρίζουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης, που ασκεί πιέσεις στην κοινωνία.
Επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να απαντήσουμε στις προκλήσεις της εποχής :
- Με την αξιοποίηση και την διεκδίκηση πόρων από κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα : ΕΣΠΑ, Ταμείο Συνοχής, LEADER – Μπαλτατζής και Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα.
- Με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, διασφαλίζοντας και παράγοντας θέσεις εργασίας.

Στόχος μας είναι να δουλέψουμε δομικά, συγκροτημένα, και να λειτουργήσουμε έξω από μικροπολιτικές λογικές, παραγοντισμούς και σκοπιμότητες.
Στόχος μας είναι να δώσουμε στη Στερεά Ελλάδα οντότητα και δυνατότητες στους ανθρώπους της.
Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τη Στερεά Ελλάδα σε Περιφέρεια – πρότυπο κι αυτό αποτελεί για μας διαρκή στόχο.
Αυτή η νέα λειτουργία της αιρετής Περιφέρειας που ξεκινά σε λίγες μέρες πρέπει να είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο μας και για τους πολίτες”.