Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 θα συμβεί μερική έκλειψη ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα.


Άρτεμις – Σύλλογος Φίλων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας
Σας γνωρίζουμε ότι την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 θα συμβεί μερική έκλειψη ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα.
Τα χαρακτηριστικά της σε προσέγγιση για το Καρπενήσι θα είναι:
Έναρξη στις 8:20 πμ, το μέγιστό της θα είναι στις 10:25 πμ με 65% ποσοστό απόκρυψης του ηλιακού δίσκου και τέλος στις 12:00 το μεσημέρι.
Η παρατήρηση του φαινομένου δεν είναι ευχερής με γυμνό οφθαλμό λόγω της φωτεινότητας του ήλιου, τυχόν παρατήρηση απευθείας με κιάλια απαγορεύεται φυσικά διότι τα κιάλια ενισχύουν παραπάνω από 10 φορές το ηλιακό φως και υπάρχει κίνδυνος για τα μάτια μας. Η παρατήρηση πρέπει να γίνεται με κιάλια με ειδικά για αυτό το σκοπό φίλτρα.
Ο Σύλλογος Φίλων Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ευρυτανίας με αυτή την ευκαιρία, και εφόσον το επιτρέψει ο καιρός, οργανώνει παρατήρηση στο χώρο του Γηπέδου Καρπενησίου στον Κάτω Ξηριά, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011, από τις 9:00 πμ έως και τις 11:30 πμ για όποιον θέλει, οιασδήποτε ηλικίας, ελεύθερα, να παρακολουθήσει το φαινόμενο.
Σημειώνεται ότι η παρούσα Σελήνη ήδη έδωσε μία ολική έκλειψη Σελήνης στις 21 Δεκεμβρίου 2010, μη ορατή από την Ελλάδα, που συνέπεσε ακριβώς με το χειμερινό ηλιοστάσιο. Γεγονός που συνέβη για τελευταία φορά πριν από 372 χρόνια.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια και με παράλληλη γνωριμία αστερισμών με γυμνό οφθαλμό την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011, βράδυ 8 μμ.
Τόπος: Προπονητικό Κέντρο (μεταξύ Καρπενησίου και Αγίου Νικολάου).
Όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει, οποιασδήποτε ηλικίας, ελεύθερα και φυσικά δωρεάν.
Όσοι έρθουν να αποφεύγουν την άσκοπη και παρατεταμένη χρήση φώτων του αυτοκινήτου τους, και να είναι ντυμένοι πολύ καλά και με σκούφο.
Σε περίπτωση που δεν το επιτρέπει ο καιρός (δριμύ ψύχος κάτω των 0 ⁰C ή νεφοκάλυψη) δεν θα γίνει η παρατήρηση.

Από τις 28 Δεκεμβρίου έως και τις 13 Ιανουαρίου, υπάρχει η βροχή διαττόντων «Βοωτίδες». Το μέγιστό τους αναμένεται να είναι στις 3 Ιανουαρίου 2011, με 120 μετέωρα ανά ώρα, αλλά είναι ορατές μετά τα μεσάνυχτα από τις 4 πμ και μετά, στον Ανατολικό ουρανό. Για την παρατήρηση των «πεφταστεριών» αρκεί ο γυμνός οφθαλμός, και χρειάζεται αντοχή, υπομονή, τύχη και φυσικά ενδιαφέρον.

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να του αποστέλλει ο Σύλλογος e-mail, με τις δράσεις και τις αστροπαρατηρήσεις που οργανώνει, παρακαλούμε να μας αποσταλεί e-mail, με ονοματεπώνυμο και ηλεκτρονική διεύθυνση, στο artemisastronomy@gmail.com


Παρακαλούμε, εάν έχετε την ευχέρεια και θέληση να ανακοινωθεί το παραπάνω.
Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε Καλές Γιορτές και Ευτυχές το Νέο Έτος.


Εκ μέρους του ΔΣ