Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Αντικαιάδας αγάπης

Σήμερα μπορεί να έχουμε βαθιά γεράματα, όχι όμως και καλά. Η Πολιτεία βιαιοπραγεί κατά των γερόντων και η οικογένεια αδρανεί ή ασεβεί, με αποτέλεσμα όλοι να αγνοούν την προτροπή που σφυρηλάτησε την ελληνοχριστιανική μας υπόσταση, «τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου». Είναι αποτέλεσμα και συνέπεια του γιγαντισμού των πόλεων και της ρήξης των κοινωνικών και οικογενειακών δεσμών ή αμυδρά σκέψη αναβίωσης του Καιάδα;
Είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση και οι συχνές διαμαρτυρίες των σημερινών συνταξιούχων, που βαστούν μαζί με τους λοιπούς μισθοσυντήρητους δυσανάλογα προς τις δυνάμεις τους φορολογικά βάρη και εύλογο το παράπονό τους προς τους συνομήλικους… ιθύνοντες «μη απορρίψεις με εις καιρόν γήρως». Επίδειξη δύναμης ή νοοτροπία προχριστιανική με απόρριψη των καχεκτικών και ανήμπορων στο στόμα του Καιάδα;
Είναι όνειδος για την κοινωνία μας και καταστροφικό για την ευνομούμενη Πολιτεία η ύπαρξη ολιγωρίας προς τη νεότητα, στα παιδιά που αποτελούν το μέλλον, αλλά και η επίδειξη αγνωμοσύνης στην προσφορά της τρίτης ηλικίας, στους γέροντες που έδωσαν το πνεύμα και το αίμα τους στο βωμό των ιδανικών της πατρίδας.
Ευελπιστούμε ότι θα ευαισθητοποιηθούν οι συνέλληνες και ιδιαίτερα οι πολιτικοί μας ταγοί, να επιδείξουμε σεβασμό και θαυμασμό στην τρίτη ηλικία, να τείνουμε «ευήκοον ους» στα προβλήματα των απομάχων της ζωής και να αντικαταστήσουμε τον αρχαίο Καιάδα με τον Αντικαιάδα της αγάπης, της στοργής και της τιμής, για να εισακουστεί και στο Θεό η προσευχή μας «το γήρας περικράτησον». Προπάντων να προσεχθεί η επάνδρωση των ήδη λειτουργούντων γηροκομείων με το κατάλληλο υπηρετικό και διοικητικό προσωπικό, με ανθρώπους αγάπης και προσφοράς.
Ένα τέτοιο γηροκομείο, έναν Αντικαιάδα αγάπης με πρόεδρο τον Γιώργο Αθανασιά, τον άνθρωπο της προσφοράς, συναντήσαμε στο Καρπενήσι. Στίβος πνευματικών ανατάσεων, εφαρμοσμένου χριστιανισμού, πηγή εμπνεύσεως και συγκινήσεως, σκάμμα ψυχικών αγωνισμάτων. Ας γίνουν τα γηροκομεία της πατρίδας μας Αντικαιάδες αγάπης, η ταυτότητά μας που θα δείχνει το θρήσκευμα και την ανθρωπιά μας.
kostasmitsios@yahoo.gr