Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Σημαντική αλλά και ουσιαστική θεωρείτε η κίνηση της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Καρπενησίου, να καταθέσει πρόταση στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου για την καθιέρωση διαφορετικού τιμολογίου στο πετρέλαιο θέρμανσης για το Νομό Ευρυτανίας με όποιον τρόπο επιλεγεί τελικά, στο ύψος της τιμής ανά λίστρο των 80 λεπτών για οικογενειακό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ετησίως και 90 λεπτών/λίτρο  για οικογενειακό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για μια πολύ θετική πρωτοβουλία που αναμένεται να υποστηριχτεί αρμοδίως.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Έχει τεθεί κατ΄επανάληψη στο Δημοτικό μας Συμβούλιο και ελήφθησαν αποφάσεις ψηφίσματα, τόσο το 2010 όσο και το 2011 τα οποία απευθύνθηκαν στον Βουλευτή του Νομού, στα Κόμματα αλλά και στην Βουλή των Ελλήνων σχετικά με την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά μέχρι σήμερα υπήρξε αδιαφορία. Με το παρόν ψήφισμα μας απευθύνουμε εκ νέου (με την έννοια της συνέχειας της διοίκησης) αίτημα, που αφορά σε ένα ζήτημα που έχει να κάνει κυριολεκτικά με την επιβίωση των κατοίκων της ορεινής Ευρυτανίας κατά την διάρκεια του Χειμώνα. 
Η αποφασισμένη για το έτος 2012 αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης  στο ύψος της τιμής του πετρελαίου κίνησης ανά λίτρο, θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής μας και εκφράζουμε με την παρούσα απόφασή μας, αφενός μεν την κραυγή αγωνίας των Ευρυτάνων, αφετέρου την παράκλησή μας για το δικαίωμα της επιβίωσής μας και μόνο.
Ο Νομός Ευρυτανίας, όπως και κάποιοι άλλοι Νομοί, είναι από τις πλέον ορεινές και δύσβατες περιοχές της χώρας και τους χειμερινούς μήνες επικρατούν πολικές καιρικές συνθήκες αφού για δεκάδες συνεχόμενες ημέρες και νύχτες η θερμοκρασία κατεβαίνει πολύ κάτω του μηδενός. Εξαιτίας αυτών των ακραίων καιρικών συνθηκών η ανάγκη για θέρμανση των νοικοκυριών στην περιοχή μας αφορά σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον οκτώ (8) μήνες και σε κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά νοικοκυριό κατά μέσο όρο από 3,5 έως 5,5 τόνους ετήσια, όταν η αντίστοιχη κατανάλωση στα διαμερίσματα της Αθήνας είναι περίπου 500 λίτρα ανά νοικοκυριό και εναλλακτικά στις πεδινές περιοχές υπάρχει η δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου για θέρμανση. Κατά συνέπεια εάν η νέα τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για το 2012 και σύμφωνα με ποιο συντηρητικές μας προβλέψεις, διαμορφωθεί στο ύψος του 1,30 ευρώ/λίτρο, η επιβάρυνση που θα προκύψει ετήσια για κάθε οικογένεια από την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και μόνο, θα είναι της τάξεως από (3,5t χ 1.300) 4.550 ευρώ έως (5,5t χ 1.300) 7.150 ευρώ. Αν λάβουμε υπόψη μας και τις λοιπές συνθήκες που ιδιαίτερα φέτος έχουν επηρεάσει αρνητικά το εισόδημα των Ελλήνων, όπως η αλματώδη αύξηση της ανεργίας, η σημαντική μείωση των εισοδημάτων και η αυξημένη φορολόγησή τους, το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΤΗΔΕ), οι αυξήσεις των λογαριασμών ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ., τότε οι μόνιμοι κάτοικοι της Ευρυτανίας στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δεν έχουν ελπίδα βιολογικής επιβίωσης.
Χρόνια τώρα παρακολουθούμε τις αρχές να απασχολούνται με ζητήματα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου καυσίμων δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και λεγόμενοι μεγαλοαστοί των βορείων προαστίων επιδίδονταν στο αγαπημένο τους χόμπι τροφοδοτώντας τις τεράστιες πισίνες τους με φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης παράνομα, χωρίς η πολιτεία να έχει μπορεί να αντιδράσει.  
Αυτές λοιπόν οι ελλείψεις του Κράτους διαχρονικά, εν όψει οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας είναι άδικο να μετατραπούν σε επιβάρυνση για τους πολίτες της Ευρυτανίας και κάποιων άλλων ορεινών περιοχών που αντικειμενικά διαθέτουν το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και αντιμετωπίζουν τις δυσκολότερες συνθήκες το Χειμώνα με πολικές θερμοκρασίες. 
Θεωρούμε ότι η νέα Κυβέρνηση γνωρίζει το ζήτημα  και γνωρίζει επίσης ότι η αποφασισμένη αύξηση της τιμής ανά λίτρο του πετρελαίου θέρμανσης αν δεν συνοδευτεί από ισοδύναμα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων στις ορεινές περιοχές θα εξοντώσει οικονομικά και βιολογικά τους κατοίκους των περιοχών αυτών. 
Με  σεβασμό στην Κυβέρνηση αλλά και σεβασμό στους πολίτες μας, ζητάμε  την συνδρομή του Κράτους στο μείζον ζήτημα και την καθιέρωση διαφορετικού τιμολογίου στο πετρέλαιο θέρμανσης για το Νομό μας με όποιον τρόπο επιλεγεί τελικά, στο ύψος της τιμής ανά λίστρο των 80 λεπτών για οικογενειακό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ετησίως και 90 λεπτών/λίτρο  για οικογενειακό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ ετησίως.
Κοιν.: Βουλευτή, Κόμματα, βουλή των Ελλήνων