Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΞΩ ΑΠ΄ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ Η 2η ΔΟΣΗ - ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

* Γιόρταζε η Παναγία μας προχθές και πήγα να προσκυνήσω τη Χάρη Της στο Μοναστήρι της Τατάρνας. Πήγα από την παραμονή και ειλικρινά ηρέμησα και η ψυχή μου αγαλλίασε. Ανήμερα της εορτής είπα να εκκλησιαστώ στον εορτάζοντα Ιερό Ναό της Παναγίας στη Δυτική Φραγκίστα.
Λειτουργήθηκα, μετάλαβα των αχράντων μυστηρίων και αφού πήρα το αντίδωρό μου, βγήκα στον προαύλιο χώρο του Ναού και εκεί πήρα, με μεγάλη μου έκπληξη, κι άλλο δώρο. Οι γυναίκες του χωριού μοίραζαν στους πιστούς χειροποίητα γλυκά, τυλιγμένα πολύ όμορφα, για τη γιορτή της Μεγαλόχαρης. Μου έκανε τρομερή εντύπωση η όλη ενέργεια και ειλικρινά συγχαίρω το Σύλλογο Γυναικών Δυτ. Φραγκίστας γι’ αυτή τους την κίνηση. Έτσι πρέπει να είναι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και όλοι μαζί να αναδεικνύουν τα χωριά τους, αλλά και την άριστη προσπάθεια που κάνουν. Και πάλι Μπράβο σας.

* Μιλώντας για Γυναίκες, έμαθα πως μέσα στον Αύγουστο, έγινε στη Βελαώρα συνάντηση των γυναικών του χωριού με τη Δημοτική Σύμβουλο Αγράφων Βάσω Φεγγούλη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, οι γυναίκες ενημέρωσαν την κ. Φεγγούλη για θέματα που απασχολούν το χωριό, αλλά και ζήτησαν να ενημερωθούν για την κατάσταση του Δήμου. Όπως έμαθα, μεταξύ άλλων, οι γυναίκες με παράπονο, είπαν ότι έχουν ξεχαστεί από τη Δημοτική Αρχή και θέλουν επιτέλους κάτι να γίνει και στο χωριό τους. Κύριος στόχος είναι η δημιουργία μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, κάτι που δεν διαθέτει το χωριό. Η ίδια συνάντηση είχε γίνει και πριν ένα χρόνο, όπου οι γυναίκες με επιστολή τους προς το Δήμο Αγράφων ενημέρωσαν το Δήμαρχο για την συνάντηση αυτή και γνωστοποίησαν τα αιτήματά τους. Δυστυχώς, οι γυναίκες δεν έλαβαν ουδέποτε καμία απάντηση και με τη νέα αυτή συνάντηση που είχαν, ευελπιστούν να δουν κάτι να φαίνεται «στο βάθος του τούνελ».

*Σημαντική Ημερίδα θα διοργανώσει η Ένωση Απανταχού Ευρυτανισσών για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ευρυτανίας» με θέμα « ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ –– ΑΕΙΦΟΡΟΣ –ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ» στις 30/09/2012, ΩΡΑ 10.30 Π.Μ. – 14.30 Μ.Μ., ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ». Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν ως ομιλητές στην εκδήλωση, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Πρόεδρο της Ένωσης κα Αγγελική Σκοτίδα στο κινητό : 6980764652 ή στην ηλεκτρονική σελίδα : skotida_aggeliki@hotmail.com* Με πείραξε πάρα πολύ η ταινία που παίχτηκε στο φεστιβάλ Αθηνών που είχε ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον ήρωα της Αλαμάνας Αθανάσιο Διάκο, Είναι να απορεί κανείς πως βρίσκουν τη δύναμη οι άνθρωποι αυτοί να αμαυρώσουν αιώνια σύμβολα, τα οποία η ιστορία και η ψυχή του λαού έχει υπεράνω πάντων. Σχεδόν 200 χρόνια μετά τον μαρτυρικό του θάνατο, αφού σουβλίστηκε από τους Τούρκους στην Αλαμάνα, ο Αθανάσιος Διάκος διά χειρός και εμπνεύσεως της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Λένας Κιτσοπούλου, παρουσιάστηκε σε ταινία ως βαρύμαγκας ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου με τζιν και τσαρούχια, που βρίζει και δέρνει τη γυναίκα του επειδή τη ζηλεύει, ώσπου εκείνη τελικά τον απατά με Κούρδο λαθρομετανάστη! Στην οργιώδη φαντασία της κυρίας Κιτσοπούλου, ο «κερατάς» Αθανάσιος Διάκος στο τέλος σκοτώνει την έγκυο γυναίκα του σε ένα έγκλημα πάθους...Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε. Κρίμα, κρίμα…

* Ο Αθανάσιος Διάκος, αδέλφια, όπως και όλοι οι μάρτυρες της πίστεως και οι ήρωες της πατρίδος, είναι άσβεστοι φάροι ήθους, λεβεντιάς και αυτοθυσίας. Ποιός όμως κύριοι Βολευτάδες εξουσιοδότησε την πολιτεία να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους αντεθνικά έργα που σπιλώνουν την ιστορία μας; Είναι δυνατόν ποτέ κρατικοί φορείς να συνεργάζονται με ανθρώπους που προσβάλλουν την υπόσταση της πατρίδος; Τι λέτε κι εσείς κ. Κοντογέωργο γι΄ αυτό το αίσχος; Θα μας ενδιέφερε η τοποθέτησή σας.

* Είναι απαράδεκτο επίσης να παρουσιάζεται ο Αθανάσιος Διάκος σαν σουβλατζής και κερατάς και ο Τούρκος σουλεημάν ως πρότυπο ηγέτη. Πρόκειται για ένα ακόμη κατάντημα της ελληνικής τηλεόρασης που μας βομβαρδίζει με όποια τούρκικη σειρά των 1500,00 ευρώ κυκλοφορεί και δυστυχώς υπάρχει τηλεθέαση. Δυστυχώς όμως και στον τομέα αυτό αποδεικνύουμε ότι ως λαός είμαστε απαίδευτος και αυτό λέει πολλά. Κρίμα…

* Αγαπητέ μου Καθηγητά, ούτε από αμέλεια ούτε  από άγνοια, δεν αναφερθήκαμε στο ομολογουμένως τεράστιο έργο των Καθηγητών του Λυκείου Καρπενησίου,  στο οποίο φοιτήσαμε και μεις ως μαθητές. Επίσης κανένας δεν αμφισβήτησε το συνολικό σας έργο και φυσικά ουδέποτε υποτιμήσαμε αυτό το Σχολείο. Η αποστολή σας είναι σπουδαία και το έργο που επιτελείται σπουδαιότερο. Κάθε άλλο σχόλιο περισσεύει. Καλή σχολική χρονιά.