Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ερώτηση Κοντογεώργου για την συνέχιση της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες


Με Ερώτησή τους στους αρμόδιους Υπουργούς, 25 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και μεταξύ αυτών ο Κώστας Κοντογεώργος, ζητούν από τους κ.κ. Στουρνάρα και Βούρτση να τους απαντήσουν τι προτίθενται να κάνουν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χορήγησης της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες και αν μπορούν να προβούν σε αυτή τη ρύθμιση τι θα πράξουν έτσι ώστε να συνεχίσει να καταβάλλεται η ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα που είχε εδραιώσει σχετικό δικαίωμα πριν την ψήφιση του Νόμου 4093.
Τέλος οι ερωτώντες Βουλευτές ζητούν από τους αρμοδίους Υπουργούς να τους ενημερώσουν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των πολύτεκνων μητέρων που λάμβαναν ισόβια σύνταξη και ποια ποσά έχουν καταβληθεί για το σκοπό αυτό την τελευταία πενταετία, στο σύνολο και κατ΄ έτος.
Πρόκειται για  πολύ σημαντική κίνηση των 25 κυβερνητικών Βουλευτών που έστω και έτσι κατάλαβαν ότι οι πολύτεκνοι δεν έπρεπε να μπουν στην μέγγενη της ΤΡΟΙΚΑ και πόσο μάλιστα οι ηρωίδες πολύτεκνες μητέρες.

Ακολουθεί η Ερώτηση
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Κ.Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΞΚΑΙ ΠΤΟΝΟΙΑΣ
Θέμα: «Συνέχιση χορήγησης της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες»
Με το άρθρο 63 του Νόμου 1892/1990, όπως στη συνέχεια αυτό τροποποιήθηκε, είχε καθιερωθεί η χορήγηση ισόβιας σύνταξης ποσού 102 ευρώ στις πολύτεκνες μητέρες, οι οποίες δεν δικαιούντο πλέον πολυτεκνικών επιδομάτων επειδή τα παιδιά τους είχαν συμπληρώσει το προβλεπόμενο ηλικιακό όριο των 23 ή 25 ετών, κατά περίπτωση.
Το άρθρο αυτό, το οποίο πρέπει να σημειωθεί να σημειωθεί ότι είχε τον τίτλο «Μέτρα για το δημογραφικό πρόβλημα», καταργήθηκε με την υποπαράγραφο ΙΑ2 του Νόμου 4093/2012.
Με τον τρόπο αυτό, όμως, τροποποιήθηκε μονομερώς η «συμφωνία» μεταξύ Πολιτείας και πολύτεκνης μητέρας για την χορήγηση ισόβιας σύνταξης, η οποία αποτελούσε και κίνητρο και επιβράβευση και αναγνώριση, για την εν δυνάμει ή και την ήδη πολύτεκνη μητέρα.
Για αυτό το λόγο άλλωστε η ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας δεν συναρτάται ούτε με την ύπαρξη ασφαλιστικής σχέσης ούτε με τις προϋποθέσεις που προσιδιάζουν  σε ασφαλιστική παροχή (ΣτΕ 2654/2000), αλλά συνιστά αυτοτελή παροχή, που καταβάλλεται ανεξάρτητα από κάθε άλλο επίδομα, μισθό, σύνταξη, αμοιβή ή αποζημίωση, δεδομένης μάλιστα της αδυναμίας ή της εξαιρετικά περιορισμένης δυνατότητας της πολύτεκνης μητέρας να εργαστεί.
Ο δε ισόβιος χαρακτήρας της παροχής αυτής τεκμαίρεται όχι μόνο από τον χαρακτηρισμό της ως «σύνταξης», αλλά και από το γεγονός ότι σε περίπτωση θανάτου της δικαιούχου, μητέρας, αυτή καταβάλλεται στον πατέρα (ΣτΕ 314/2007).
Άλλωστε, οποιαδήποτε διαφορετική άποψη παραγνωρίζει τη λογική και το σκοπό του νομοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο η πολυτεκνική ιδιότητα διατηρείται ισοβίως.
Η ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα, όπως προκύπτει ευθέως από τη διατύπωση όλων των σχετικών νομοθετικών κειμένων, αλλά και από τη νομολογία, δεν συνιστά οποιουδήποτε είδους επίδομα, αλλά κίνητρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.
Το δημογραφικό πρόβλημα συνιστά το πρώτο εθνικό πρόβλημα με εξαιρετικά σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, η δε αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων διασφαλίζει την εθνική συνέχεια και αποτελεί τη βάση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Δεδομένης της όξυνσης του δημογραφικού προβλήματος, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης, προοιωνίζονται ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2050, σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες θα είναι ηλικίας πάνω από 65 χρονών.
Συνεπώς, η συγκεκριμένη αρωγή στην πολύτεκνη μητέρα δεν πρέπει καν να ανάγεται σε υποχρέωση του Κράτους, αλλά να συνιστά παρακαταθήκη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ώστε το δημογραφικό πρόβλημα να μην καταστεί οριστικά μη αναστρέψιμο.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.Προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της χορήγησης της ισόβιας σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες;
2.Εάν δεν προτίθεται να προβεί στη ρύθμιση αυτή, παρά την κοινωνική και δικαιϊκή ορθότητά της, προτίθεται να θεσπίσει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα συνεχίσει να καταβάλλεται η ισόβια σύνταξη στην πολύτεκνη μητέρα που είχε εδραιώσει σχετικό δικαίωμα πριν την ψήφιση του Νόμου 4093/2012;
3.Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των πολύτεκνων μητέρων που λάμβαναν ισόβια σύνταξη και ποια ποσά έχουν καταβληθεί για το σκοπό αυτό την τελευταία πενταετία (στο σύνολο και κατ’ έτος);
Οι ερωτώντες Βουλευτές
1.Ανδρέας Σπ. Μαρίνος
2.Φεβρωνία Πατριανάκου
3.Θεόφιλος Λεονταρίδης
4.Ιωάννης Λαμπρόπουλος
5.Κων/νος Κόλλιας
6.Χριστογιάννης Δημήτριος
7.Καράμπελας Γιάννης
8.Κοντογεώργος Κώστας
9.Στύλιος Γιώργος
10.Κυριαζίδης Δημήτριος
11.Αυγενάκης Λευτέρης
12.Κουκοδήμος Κων/νος
13.Βογιατζής Παύλος
14.Γιάννης Μιχελάκης
15.Γιώργος Καρασμάνης
16.Ηλίας Βλαχογιάννης
17.Κοψαχείλης Τιμολέων
18.Τσουμάνης Δημήτρης
19.Κουτσογιαννακόπουλος Κων/νος
20.Κέλλας Χρήστος
21.Αντωνίου Μαρία
22.Παπαδόπουλος Μιχάλης
23.Κωνσταντινίδης Στάθης
24.Κλειτσιώτης Κων/νος
25.Ορφανός Γεώργιος