Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αποκριά και Κούλουμα στην Ευρυτανία

 Με χαμηλές θερμοκρασίες και άστατο καιρό γιόρτασαν φέτος την Καθαρά Δευτέρα και τα παραδοσιακά Κούλουμα, οι Ευρυτάνες, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν διοργανωθεί το διήμερο της Αποκριάς. Το Σάββατο 16 Μαρτίου, ξεκίνησαν οι αποκριάτικοι ρυθμοί στο Καρπενήσι με Σκι στο Βελούχι, τσάι του βουνού στα μικρά καφέ της πόλης και των γύρω χωριών και καλό φαγητό στις παραδοσιακές ταβέρνες.

Ανήμερα της Κυριακής της Αποκριάς πραγματοποιήθηκε στο Καρπενήσι με τεράστια επιτυχία η εντυπωσιακή παρέλαση με τους καρναβαλιστές να κερδίζουν δίκαια το χειροκρότημα από την παρουσία τους και από τις πολλαπλές και επίκαιρες εμπνεύσεις τους.
Μετά το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου, στην ασφυκτικά γεμάτη κεντρική πλατεία της ευρυτανικής πρωτεύουσας, ξεκίνησε ένα μοναδικό street party, με τους KOZA MOSTRA λίγο πριν την εμφάνισή τους στο διαγωνισμό της Eurovizion να γεμίζουν με τις μουσικές τους το κέντρο της πόλης. Ζεστό κρασί, τσίπουρο και ντόπιοι μεζέδες συνόδευσαν τη μουσική, δίνοντας σε όλους μπόλικη ενέργεια για χορό και αποκριάτικο ξεφάντωμα.
Βραβεία δόθηκαν και φέτος καθώς ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και όλα τα άρματα έκλεψαν τις εντυπώσεις.
Το Πρώτο Βραβείο δόθηκε στο Γενικό Λύκειο Καρπενησίου και στο ΕΠΑΛ Καρπενησίου. Το Δεύτερο κέρδισαν ο Φούρνος «Γιαννόπουλος» και τα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια |ΝΙΝΕΜΙΑ»  και το  Τρίτο το Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών της Ρένας Αμπλιανίτη.
Την επομένη, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Αθλητικό κέντρο για να γιορτάσει τα κούλουμα.
Ο πολιτιστικός σύλλογος με τους κουδουνάδες, τον γανωτή και το γαϊτανάκι διασκέδασε τους παραβρισκόμενους, οι οποίοι μπήκαν στη συνέχεια στο χορό, με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής ορχήστρας.
Ο Σύλλογος Γυναικών ανέλαβε να σερβίρει στους δημότες και τους επισκέπτες τα παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασε ο Συνεταιρισμός Γυναικών και οι εργαζόμενοι της Μαθητικής Εστίας. Ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος προσέφερε άφθονο κρασί και τσίπουρο.
ΑΠΟΚΡΙΕΣ
ΣΤΟΝ ΤΡΙΠΟΤΑΜΟ
Ο Παραδοσιακός Βλάχικος Γάμος, αναπαραστάθηκε και φέτος στον Τριπόταμο. Για πρώτη χρονιά ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων του χωριού ανέλαβε την διοργάνωση της εκδήλωσης, η οποία στέφθηκε με επιτυχία, παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε. Όσον αφορά το Καρναβάλι της Κρέντης, φέτος δεν πραγματοποιήθηκε καθώς το χωριό είχε βυθιστεί στο πένθος, όμως παρά το γεγονός αυτό το βράδυ διοργανώθηκε από τον δυναμικό Σύλλογο Νέων του χωριού ένα ξεχωριστό γιορτάσι στο Σχολείο που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 
ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΚΑΤΟΥΝΑ

Στην Παλαιοκατούνα εορτάστηκαν τα Κούλουμα στο Δήμο Αγράφων. Παρά το τσουχτερό κρύο, αρκετοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν την Καθαρά Δευτέρα το πρωί στην διαμορφωμένη αίθουσα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού για να γιορτάσουν και τα διασκεδάσουν. Αν και ο καιρός δεν ήταν σύμμαχός τους για το πέταγμα των χαρταετών, οι παραβρισκόμενοι δεν έχασαν το κέφι τους και γεύτηκαν τα πλούσια εδέσματα που προσέφερε ο Δήμος Αγράφων. Η νόστιμη Φασολάδα, εξαίρετη δημιουργία της κυρά Αρετής, μαγείρισσας του οικοτροφείου Γρανίτσας, (φωτο)η ζεστή λαγάνα, ο γευστικός χαλβάς και το γλυκό κρασί είχαν την τιμητική τους.
ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΕ ΑΝΑΤ. ΚΑΙ
ΔΥΤΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ

Και ο Σύλλογος Γυναικών Δυτ. Φραγκίστας για ακόμη μια φορά γιόρτασε τα Κούλουμα, με τις
Γυναίκες να μαγειρεύουν λαχταριστή φασολάδα και να μοιράζουν στους παρευρισκόμενους, λαγάνα, χαλβά και κρασί, ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρέλαση του καρναβαλιού που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ανατ. Φραγκίστα.
Δήλωση Δημάρχου Καρπενησίου, Κώστα Μπακογιάννη
«Ευχαριστώ» από το Δήμαρχο Καρπενησίου σε όλους όσοι συμμετείχαν στις Αποκριάτικες Εκδηλώσεις
Με σύμμαχο τη μεγάλη συμμετοχή και τη δημιουργική διάθεση καταφέραμε όλοι μαζί να οργανώσουμε και φέτος τις Απόκριες, ξεχωριστές εκδηλώσεις.
Σύλλογοι, επαγγελματίες, μαθητές, γονείς, απλοί πολίτες συνέβαλαν στην ενίσχυση του τουρισμού μα πάνω απ’ όλα στη δημιουργία μιας γιορτινής ατμόσφαιρας για εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας.
Αποδείξαμε ότι όλοι μαζί με τη συνεργασία, την προσφορά, τη χορηγία, την παρουσία μας μπορούμε να κάνουμε πολλά.
Η επιτυχία ανήκει στον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν από το Δήμο Καρπενησίου.
Και του χρόνου!