Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Αγαπητέ μπάρμπα Μήτσο,

Απευθύνω αυτό το γράμμα σε εσένα, που έσκισες τη προηγούμενη εβδομάδα το πανώ που έγραφε «Κανένα Υδροηλεκτρικό στα ποτάμια μας. Καμία ανεμογεννήτρια στα βουνά μας. Η Ευρυτανία δεν Πωλείται.»

Δεν γνωρίζω ποιος είσαι, έτσι πρέπει να σου δώσω ένα ψευδώνυμο. Δεν μπορώ να σε αποκαλώ ούτε με «ψιτ», και σε καμία περίπτωση ούτε με «ρε».
Μπορεί να είσαι ένας άνθρωπος που λέω καλημέρα, μπορεί να είσαι ένας άνθρωπος που κάθεται στο καφενείο, καθώς περνάω έξω στο δρόμο.
Καταρχήν μη μου πεις ότι δεν ήσουν εσύ, ότι το έσκισε ο αέρας. Εκείνη τη νύχτα δεν φύσαγε, αλλά είχε ομίχλη, μέχρι το πρωί. Το πανώ ήταν εφαπτόμενο στο τσιμεντένιο τοιχίο, δεν το χτύπαγε ο αέρας.
Μήπως τα χρώματα και το σύνθημα ήταν κάπως ξεπερασμένα; Μα τότε θα έλεγες: «Παιδιά ας φτιάξουμε ένα πιο όμορφο πανώ, να …!  βάζω και ένα δεκάρικο».
Μήπως σε πρόσβαλε η αισθητική του; - Μα δίπλα ακριβώς υπήρχε μία αφίσα όπου σχηματικά μια κοπελίτσα σαν να έβγαζε το βρακάκι της.
Δε μπορεί, για να το έκανες αυτό, σίγουρα έχεις διαμορφωμένη γνώμη. Θέλεις να έρθουν οι ανεμογεννήτριες. Είναι σεβαστή αυτή σου η άποψη Μπάρμπα Μήτσο. Δεν σου κρύβω ότι και εγώ εκπαιδεύτηκα για να το πιστεύω αυτό, και το πίστευα μέχρι πρόσφατα.
Το έσκισες από άκρη σε άκρη, κατά μήκος. Πρέπει να είχες αγανάκτηση μέσα σου.
Μήπως προσβλήθηκες, για το ότι προβαλλόταν μόνο η αντίθετη άποψη από τη δική σου;  Γιατί λοιπόν Μπάρμπα Μήτσο δεν έβαζες και εσύ ένα πανώ που να έγραφε: «Ανεμογεννήτριες – Ανάπτυξη – Προκοπή». Σε βεβαιώνω ότι δε θα σου το πειράζαμε.
Μήπως δεν είχες χρήματα για να φτιάξεις ολόκληρο πανώ; Σε βεβαιώνω πως και εμείς δεν είμαστε σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τη δική σου.
Μήπως θεώρησες ότι αυτό το πανώ αναρτήθηκε αυθαίρετα από κάποιους περιθωριακούς; - Σε βεβαιώνω ότι ζητήθηκε άδεια εγγράφως από το Δήμο Καρπενησίου, ότι πήραμε επίσημα άδεια από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και ότι την ανάρτηση του πανώ την έκανε το ίδιο το προσωπικό του Δήμου.
Για ποιο λόγο άραγε να θέλεις να έρθουν οι ανεμογεννήτριες; - Να είσαι μεγαλοεργολάβος; Δεν το νομίζω να καταδεχόσουνα να βγεις καν κάτω από την αστραφτερή σου μερσεντές.
Μήπως πρόκειται να είσαι ένας από τους μελλοντικούς τρεις εργαζόμενους, σαν φύλακες που θα επιθεωρούν τα συρματοπλέγματα μήπως μπει κανένας να μαζέψει τσάι και θα σκεπάζουν με πέτρες τα νεκρά αγριοπούλια μπας και τα αναγνωρίσει σαν σπάνια ή ενδημικά κανένας οικολόγος;
- Δεν νομίζω να μπορείς να είσαι τόσο σίγουρος για αυτή τη θέση. Το πιθανότερο είναι ότι κάποιοι συγγενείς ή φίλοι σου θα χάσουν τις δουλειές σου, γιατί αυτά τα βουνά θα έχουν λιγότερους επισκέπτες και τουρισμό.
Μήπως περιμένεις μπας και βγάλεις κανένα μεροκάματο, όταν θα γίνονται τα έργα; Γνωρίζεις ότι οι τοπικοί δασικοί συνεταιρισμοί στη Χαλκιδική όταν τους το ζήτησαν οι χρυσοθήρες, αρνήθηκαν να μπούνε στο δάσος και να κόψουν τα δέντρα, αν και τους πρόσφεραν πολλά χρήματα, αν και δεν είχαν ψωμί για τα παιδιά τους, γιατί το χρήμα αυτό είναι βρώμικο;  
Μήπως είχε κάποτε ο παππούς σου ξωχώραφα στη ράχη; - Δεν νομίζω να είσαι τόσο αφελής που να πιστεύεις ότι θα πάρεις αποζημίωση. Θα σου ζητήσουνε χαρτιά, δικηγόρους, έξοδα, να περιμένεις σε ουρές, για να πάρεις, αν θα πάρεις, μια ελεημοσύνη.
Μήπως πιστεύεις ότι οι ανεμογεννήτριες θα σου δώσουνε ρεύμα δωρεάν; Ναι, κάπου το γράφει σε κάτι χαρτιά, αλλά μέχρι τώρα κανένας απλός άνθρωπος δεν πήρε δεκάρα τσακιστή από τα αιολικά, ούτε επιστροφή από τη ΔΕΗ. Βλέπεις, αλλιώς εφαρμόζονται οι νόμοι για τις εταιρίες και αλλιώς για τους απλούς ανθρώπους.
Μήπως έχεις οικολογική συνείδηση, και θέλεις τη πράσινη ενέργεια; Αν ναι, τότε σίγουρα είσαι ευαίσθητος και συνειδητοποιημένος άνθρωπος. Δώσε τότε την ευκαιρία στον εαυτό σου να ενημερωθεί. Ίσως να εκπλαγείς πολύ, ίσως να θυμώσεις, αν καταλάβεις ότι σε εξαπατούν.
Το ξέρω ότι φοβάσαι. Το ξέρω ότι προτιμάς τη σιγουριά. Το ξέρω ότι δεν σου αρέσουν οι φασαρίες. Το ξέρω ότι θέλεις την ησυχία σου.
Έχε τη γνώμη σου. Άσε όμως και τον άλλον να έχει τη δική του.
Πες τη γνώμη σου. Άσε όμως και τον άλλον να μπορεί να λέει τη δική του.
Που ξέρεις, μπορεί κάποια στιγμή να συμφωνήσουμε…