Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Στον Εισαγγελέα οι κάτοικοι της Τσούκας για το νερό

Υπόμνημα - Διαμαρτυρία προς το Δήμο Αγράφων απέστειλαν οι κάτοικοι του χωριού Τσούκα, για να τονίσουν ακόμα μια φορά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με το νερό και το συνυπογράφουν παραπάνω από 120 άτομα.  Παρά τις όποιες ενέργειες έχουν κάνει έως τώρα και παρά το γεγονός ότι όλοι σχεδόν η δημοτική αρχή  γνωρίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο χωριό με την ύδρευση, μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα.
Ως γνωστόν το χωριό Τσούκα προμηθεύεται νερό με τεχνική βοήθεια (αντλιοστάσιο) και όχι με φυσική ροή, παρά το γεγονός πως το χωριό βρίσκεται δίπλα από τη λίμνη Κρεμαστών και από ποτάμια. Το αντλιοστάσιο έχει υποστεί κάποιες βλάβες οι οποίες λόγω των όσων συμβαίνουν στο Δήμο Αγράφων, δεν μπορούν να αντικατασταθούν, λόγω των κακών οικονομικών του Δήμου.
Παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες κάνει ο τεχνικός που έχει αναλάβει το έργο και είναι απλήρωτος εδώ και δυο χρόνια, με το παραμικρό τρέχει να διορθώσει ότι διορθώνεται, αλλά χωρίς να μπορεί να προσφέρει περισσότερα, καθώς τα "χέρια του είναι δεμένα" και τα ανταλλακτικά κοστίζουν.
Έτσι οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι αγανάκτησαν στην κυριολεξία να μένουν κάθε λίγο και λιγάκι χωρίς νερό μέσα στο κατακαλόκαιρο, αποφάσισαν συλλογικά ως οικισμός να διαμαρτυρηθούν επίσημα και σε εντονότερο βαθμό, καθόσον η κατάσταση με την ύδρευσή μας βαίνει από στο κακό στο χειρότερο. Πιστεύουν πως ως Δημοτική Αρχή ήλθε ο καιρός να αναλάβει τις υποχρεώσεις της στο θέμα αυτό καθώς και τις ευθύνες που της αναλογούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο υπόμνημά τους.
Σε επικοινωνία που είχαμε με κατοίκους του χωριού, μας είπαν πως στις 16 Ιουνίου 2014 το υπόμνημα κατατέθηκε στο Δήμο από τον κ. Δ.Ν και πήρε αριθμ πρωτ. 6065/19-06-2014. Από εκείνη την ημέρα μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ο Δήμος Αγράφων όχι μόνο δεν προχώρησε σε κάποια ενέργεια για τη διόρθωση του προβλήματος, αλλά δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει επισήμως στους κατοίκους.
Μετά τη "σιωπή" του Δήμου, οι κάτοικοι γνωστοποίησαν το υπόμνημα τους στην Εισαγγελία Ευρυτανίας και περιμένουν πλέον από τη δικαιοσύνη να βρουν το δίκιο τους και να έχουν επιτέλους νερό στα σπίτια τους, χωρίς προβλήματα. 
Το υπόμνημα των κατοίκων έχει ως εξής:



ΠΡΟΣ
ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ
ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ-
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ
Των κατοίκων του Οικισμού Τσούκας Τοπικής Κοινότητας Παλαιοκατούνας Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας

Εμείς που υπογράφουμε παρακάτω υποβάλλουμε ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ προς τον Δήμο Αγράφων στον οποίο υπαγόμαστε, καθόσον από πλευράς υδρεύσεως του Οικισμού όπου διαμένουμε ΜΑΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΤΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ. Διαβιούν μόνιμα στον Οικισμό μας εκατό (100) άνθρωποι διαφόρων ηλικιών από νήπια μέχρι υπερήλικες.
Συγκεκριμένα η ύδρευσή μας γίνεται τμηματικά και όχι καθημερινά, όπως θα έπρεπε για μια περιοχή της Ελλάδος, όπου αφθονούν τα νερά και ειδικότερα στην περιοχή μας. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι παραμελήσατε το δίκτυο ύδρευσης παρά τις έντονες και επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας που μέχρι σήμερα ήταν προφορικές και ατομικές από το καθένα από εμάς. Αυτήν την στιγμή υπολειτουργούν δύο (2) αντλίες νερού ύδρευσης και ευρισκόμαστε στην αρχή του Καλοκαιριού. Κάνουμε μπάνιο και υδρευόμαστε με θολό νερό αμφίβολης ποιότητας και επικίνδυνο για την υγεία μας. Η κατάσταση θυμίζει Αφρικανική Ήπειρο.
Ήδη με το παρόν ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ συλλογικά ως Οικισμός να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ επίσημα και σε εντονότερο βαθμό, καθόσον η κατάσταση με την ύδρευσή μας βαίνει από στο κακό στο χειρότερο. Πιστεύουμε πως ως Δημοτική Αρχή ήλθε ο καιρός να αναλάβετε τις υποχρεώσεις σας στο θέμα αυτό καθώς και τις ευθύνες που σας αναλογούν.
Προς τούτο και με την ρητή επιφύλαξη κάθε άλλου νομίμου δικαιώματός μας ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ όπως ΑΜΕΣΑ αποκαταστήσετε την ύδρευση του Οικισμού μας, όπως άλλωστε έχετε εκ του νόμου την υποχρέωση και την ευθύνη. Διαφορετικά ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι εάν παρέλθει χρονικό διάστημα πέραν του τριημέρου από της παραλαβής του παρόντος, θα προσφύγουμε με μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευρυτανίας.

Τσούκα 16 Ιουνίου 2014