Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Το Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων

Με αφιέρωμα στην Αλληλεγγύη και την Ανθρωπιά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το 34ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, στα ειδυλλιακά Περτουλιώτικα λιβάδια σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς περιβάλλον, τα χορευτικά των Συλλόγων  παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ενώ έγινε και αναπαράσταση εθίμων της ζωής των Σαρακατσαναίων.

Με επιτυχία σημείωσε το 34ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που πραγματοποιήθηκε στα Περτουλιώτικα λιβάδια το τριήμερο 27, 28 & 29 Ιουνίου 2014, όπου και συμμετείχαν Σαρακατσαναίοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό.
Το φετινό αντάμωμα στο Περτούλι Τρικάλων έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα.
Άλλωστε, τι είναι το Αντάμωμα; είναι ο θησαυρός της Παράδοσης που εποπτεύει τη ζωή μας, μας θυμίζει ποιοι είμαστε και μας εμποδίζει να ξεχάσουμε αλλά και να τα χάσουμε...
Ο αριθμός των επισκεπτών του ανταμώματος ξεπέρασε κάθε προσδοκούμενο.
Με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και αναπαράσταση του Καραβανιού... Κάτω από τα έλατα, στα καταπράσινα λιβάδια του Περτουλίου στήθηκαν και φέτος τα κονάκια και η σαρακατσάνικη στάνη δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο σκηνικό όπου αναβίωσαν τα ήθη και έθιμα της σαρακατσάνικης παράδοσης.
Χιλιάδες επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αναπαραστάσεις από τη νομαδική ζωή των Σαρακατσάνων, παραδοσιακούς χορούς και αθλήματα, αφηγήσεις περιστατικών από την ιστορία τους και την καθημερινή τους ζωή και τον χορό των γερόντων, που τον σέρνει ο μεγαλύτερος των γερόντων. Οι Σαρακατσάνοι, περήφανοι για την καταγωγή τους και πιστοί στα έθιμά τους, τηρούν το αντάμωμα κάθε χρόνο και θυμούνται τα ήθη και έθιμα της φυλής τους.
Η κύρια εκδήλωση του προγράμματος του Ανταμώματος, με τη συμμετοχής πολλών επίσημων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, και άρχισε με τον καθιερωμένο Αγιασμό.
Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Μουτσιάνας κάλεσε, τους Έλληνες να ξαναβρούν το δυναµισµό τους και την πίστη τους, αντλώντας δυνάµεις από τους αστείρευτους θησαυρούς της παράδοσης.
Εδώ να σημειωθεί πως η σκέψη των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας είναι το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων του χρόνου να πραγματοποιηθεί στα Άγραφα, όπου εκεί ξεκαλοκαίριαζαν οι Σαρακατσαναίοι.