Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ντόρα Μπακογιάννη: «Σκέφτομαι το ενδεχόμενο νέου πολιτικού χώρου»

Επικριτική για την αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αλλά και με τάσεις αυτοκριτικής για τη διακυβέρνηση της ΝΔ, και την προσωπική της στάση, εμφανίστηκε την Παρασκευή η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ [...]

Η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε δε, ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού χώρου, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον.
«Σκέφτομαι το ενδεχόμενο να υπάρξει νέος πολιτικός χώρος με νέες ιδέες, φιλελεύθερες, και όχι λαϊκίστικες. Θα το δούμε αυτό» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, κατέστησε όμως σαφές ότι «αυτή τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει τίποτε τέτοιο, είναι πρόωρο».

Η πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή προέχει η μάχη για τις ιδέες σου και όχι η διάσπαση της ΝΔ, δεν είμαι εγώ αυτή που θα πει σε κάποιον τι θα κάνει».

Για την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ του μηχανισμού στήριξης η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «ήταν επιλογή μου να ψηφίσω με βάση τη συνείδηση μου. Υπάρχουν κάποιες ψηφοφορίες που θες να κάνεις το συνταγματικό σου δικαίωμα και καθήκον. Ήταν η σημαντικότερη στιγμή στην κοινοβουλευτική μου καριέρα».

Αναφερόμενη στις επαφές του κ. Σαμαρά με τα κόμματα της Αριστεράς, τόνισε ότι «το να έχει κάποιος επαφές με την Αριστερά δεν είναι κακό, αλλά να ακολουθείς την ίδια γραμμή με την Αριστερά, αυτό είναι αδιανόητο».

Όσον αφορά τη διαγραφή της είπε ότι «ο κ. Σαμαράς διέγραψε έναν βουλευτή που πήρε 40% στην εσωκομματική ψηφοφορία για την προεδρία, που εξέφραζε μια τάση στη ΝΔ που μπορεί να μην ήταν πλειοψηφούσα, αλλά πάντως δεν ήταν 10%. Από την ώρα που η ΝΔ παύει να είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα γίνεται κόμμα με σκληρή αρχηγική γραμμή».

Η υπουργός πρόσθεσε ότι «στη ΝΔ υπήρχαν δύο δυνάμεις: Του εκσυγχρονισμού και του κρατισμού. Επικράτησαν οι δυνάμεις του κρατισμού. Ήθελα να πιστεύω ότι ο κ. Καραμανλής ανήκε στην πρώτη», προσθέτοντας ότι και «εγώ περιμένω να μιλήσει ο Καραμανλής».
«Αποτύχαμε ως κυβέρνηση της ΝΔ γιατί δεν είχαμε το θάρρος και την πολιτική βούληση να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο» τόνισε.
Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα προσωπικώς και άλλαξα και εγώ από τη διακυβέρνηση της ΝΔ ήταν η μέριμνα για το συμφέρον του λαού, και γι΄αυτό προέταξα στη βουλή το συμφέρον της Ελλάδας, και όχι το κομματικό σημείωσε.

Επικαλούμενη μια ρήση του Αντώνη Καρκαγιάννη («Είμαι ανίκανος να στραφώ εναντίον της πατρίδας μου») το θάνατο του οποίου χαρακτήρισε μεγάλη απώλεια, τόνισε ότι αυτό το μότο ακολουθεί πολιτικά.
Για τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ ανέφερε ότι «όταν 10.000 ακυρώσεις έρχονται στον τουρισμό μόνο στην Αθήνα, αντιλαμβάνεστε ότι κάθε κίνηση κάποιων συνδικαλιστών δεν στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης, στρέφεται εναντίον των εργαζομένων στον τουρισμό».
Πρέπει να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας επισήμανε, ενώ επιτέθηκε στις καθυστερήσεις που σημειώνονται από την κυβέρνηση στην υγεία, το ΕΣΠΑ και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Για το ασφαλιστικό ν/σ η ανεξάρτητης βουλευτής δήλωσε ότι είναι πασιφανές ότι χρειάζονται μέτρα για το ασφαλιστικό, αλλά κάποια από αυτά δεν θα τα ψήφιζε. «Προϊόν κακής διαπραγμάτευσης η μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων. Μας ενδιαφέρει η δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν έρχεται κάποιος να σου πει πώς θα μαζέψεις τα λεφτά» τόνισε.
Σύμφωνα με την ίδια, οι διαρθρωτικές αλλαγές όπως στον ΟΣΕ, θα εξοικονομούσαν πόρους για τα αδύναμα εισοδηματικά στρώματα όπως τους συνταξιούχους.

Για υπόθεση Siemens
Εγώ όταν ήμουν στην κυβέρνηση είχα πει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τη Siemens. Άλλο να έχεις σοβαρές πολιτικές ευθύνες, και όσοι είναι ένοχοι θα πρέπει να δικαστούν, και άλλο η λάσπη στον ανεμιστήρα δήλωσε η πρώην υπουργός.
«Θα πρέπει να γίνει αναθεωρητική βουλή για να γίνουν αλλαγές, γιατί η τροποποίηση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών του κ. Καστανίδη είναι φενάκη» πρόσθεσε.
(skai.gr)