Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Τα φαβορί & αουτσάιντερ στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου

Τσιαμάκης, Τάτσης, οι πιθανοί μονομάχοι στον Δήμο Αγράφων, ενώ ακούγονται και τα ονόματα των Χ. Μπούρα, Κ. Τσιγαρίδα και Ν. Γεωργίου. Στάση αναμονής από τον Θωμά Μπόνια, ενώ δεν έχει βλέψεις για παραπέρα ο Χρήστος Τριαντάφυλλος.
Σίγουρη θεωρείτε η υποψηφιότητα του Βασίλη Καραμπά στον Δήμο Καρπενησίου, που ήδη έχει κάνει τις πρώτες του κινήσεις για ισχυρό ψηφοδέλτιο.
Κρατάει κλειστά τα χαρτιά του ο Κώστας Κοντογεώργος. Ο Νομάρχης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει στις Περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής του Ψηφοδελτίου στην Ευρυτανία ή αν θα μετακινηθεί προς τον Δήμο Καρπενησίου.
«Παίζουν» τα ονόματα του Γιάννη Παπαδόπουλου και Κώστα Χονδρού, ενώ δεν αποκλείεται και η υποψηφιότητα έκπληξη !!!


Η ψήφιση του νόμου για τον «Καλλικράτη» και η οριστικοποίηση των γεωγραφικών ορίων των νέων δήμων, ενεργοποιούν αυτομάτως τα ανακλαστικά κομμάτων και ενδιαφερόμενων για το χρίσμα των υποψηφίων δημάρχων στους 2 νεοσυσταθέντες Δήμους της Ευρυτανίας, Καρπενησίου και Αγράφων. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αναμένονται οι πρώτες «αποφάσεις» των κομμάτων για τους υποψηφίους που θα στηρίξουν, καθώς και οι πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις των ίδιων των υποψηφίων.
Ως γνωστόν από το ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία Ανάδειξης Υποψηφίων για τις επερχόμενες εκλογές του πρώτου και δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την κατάθεση προτάσεων ή αυτοπροτάσεων, μέσω διαδικτύου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pasok.gr.

Επειδή η προεκλογική περίοδος των δημοτικών εκλογών δεν είναι τόσο μεγάλη, οι υποψήφιοι που θα εμπλακούν με τις εκλογές, αν είναι νέα πρόσωπα αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα αναγνωρισιμότητας. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δεν υπάρχουν περιθώρια και για δαπανηρές προεκλογικές διαφημιστικές καμπάνιες, καθότι τα κόμματα δεν πρόκειται να συνδράμουν κανένα υποψήφιο, τότε το πρόβλημα των υποψηφίων γίνεται επί της ουσίας ακόμη μεγαλύτερο.


Πολλοί οι κλητοί, ολίγοι οι εκλεκτοί…

Τα ονόματα που ακούγονται ως υποψήφιοι διεκδικητές στους δύο Δήμους της Ευρυτανίας είναι πολλά. Ωστόσο όμως το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα, καθότι αυτοί που θα επικρατήσουν δεν είναι πάνω από τρεις στον κάθε Δήμο.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ

Ας ξεκινήσουμε από τον Δήμο Αγράφων. Εδώ μέχρι στιγμής στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης από τους εν ενεργεία Αυτοδιοικητικούς παραμένουν οι νυν Δήμαρχοι Απεραντίων Δημήτρης Τάτσης, Αγράφων Χρήστος Μπούρας και Βίνιανης Νίκος Γεωργίου. Οι Δήμαρχοι Φραγκίστας Θωμάς Μπόνιας και Ασπροποτάμου Χρήστος Τριαντάφυλλος, δεν φαίνεται ότι θα θέσουν και πάλι υποψηφιότητα διεκδικώντας ένα πολύ μεγαλύτερο Δήμο για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας. Πάντως αν δεν προκύψει ισχυρή υποψηφιότητα από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μπόνιας πιθανότατα να δεχτεί μεγάλη πίεση για να θέση εαυτόν στην κρίση των δημοτών και τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους Τάτση και Μπούρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Δήμαρχος Απεραντίων από τις πρώτες μέρες που ξεκαθάρισε το θέμα με τους Δήμους, προσπαθεί να πείσει τον Δήμαρχο Αγράφων να κατέβει μαζί του, προκειμένου έτσι να κερδιθεί η έδρα και σε επίπεδο κομματικό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο σχήμα, είναι σίγουρο ότι θα στηριχτεί από την Νέα Δημοκρατία. Πολλοί λένε όμως ότι ο Χρήστος Μπούρας επιθυμεί και αυτός να ηγηθεί μια τέτοιας κίνησης καθότι θεωρεί ότι έχει πολλούς που θα τον στηρίξουν να είναι επικεφαλής Συνδυασμού. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρείτε πολύ δύσκολο έως απίθανο να ακολουθήσει τον κ. Μπούρα ο Δήμαρχος Απεραντίων. Και εδώ πολλά θα ξεκαθαρίσουν στις επόμενες μέρες. Αν κάποια ονόματα από τον Απεράντιο και τα Άγραφα μπουν δυνατά στο παιχνίδι, θα έχουμε εκπλήξεις.
Ο Νίκος Γεωργίου, μέχρι στιγμής δηλώνει παρών, ξεκαθαρίζοντας ότι θα θέσει εαυτόν στην διαδικασία της αξιολόγησης για να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων. Στην περίπτωση του Δημάρχου Βίνιανης πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, καθότι επιθυμεί να κρατήσει πολύ σοβαρή στάση απέναντι στις όποιες κομματικές διεργασίες γίνουν για το ζήτημα αυτό.

ΣΙΓΟΥΡΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΣΙΑΜΑΚΗ

Πέραν από το τι θα πράξουν οι ίδιοι οι αυτοδιοικητικοί αλλά και τα κόμματα, στον Δήμο Αγράφων, σίγουρη θα πρέπει να θεωρηθεί η υπερκομματική υποψηφιότητα του Δημοσθένη Τσιαμάκη. Ο πρώην Βουλευτής Ευρυτανίας, από καιρό τώρα και πριν ακόμη η Κυβέρνηση προχωρήσει στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, σε 16λιδο έντυπο δημοσιοποίησε τις προθέσεις του ότι θα είναι υποψήφιος καταρχάς στον Δήμο Απεραντίων και τώρα στον νέο Δήμο Αγράφων. Καλά διασταυρωμένες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Τσιαμάκης έχει ήδη έτοιμο υπερκομματικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν σπουδαίες προσωπικότητες από την Κεντροδυτική Ευρυτανία αλλά και εν ενεργεία έμπειροι Αυτοδιοικητικοί.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΣΚΛΑΠΑΝΗ

Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Ταξιάρχης Σκλαπάνης βλέπει με θετικό μάτι μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στον Δήμο Αγράφων. Ωστόσο όμως περιμένει να δει κάποιες κινήσεις συγκεκριμένων προσώπων και μετά θα κινηθεί πιο δυναμικά. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Σκλαπάνης είναι από εκείνα τα πρόσωπα που μπορεί να στηρίξει χωρίς ενδοιασμούς το ΠΑΣΟΚ, όμως ακόμη η υποψηφιότητα αυτή, παρότι ισχυρή, δεν θεωρείτε «έτοιμη» απ΄ όλες τις πλευρές.

«ΠΑΙΖΕΙ» Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΩΣΤΑ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑ

Τις τελευταίες μέρες ακούστηκε και το όνομα του Κώστα Τσιγαρίδα, καθότι ο πρώην Υφυπουργός, λόγω της καταγωγής του, έχει ιδιαίτερες σχέσεις με την ευρύτερη περιοχή των Αγράφων. Ωστόσο όμως καμία κίνηση δεν έχει γίνει μέχρι τώρα από την πλευρά του πρώην Βουλευτή, που να φανερώνει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων. Τίποτε όμως δεν αποκλείεται καθότι ο κ. Τσιγαρίδας έχει ιδιαίτερη δυναμική και μέσα στο κόμμα.

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Μάχιμος στην Αυτοδιοίκηση δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στον Ε.Π. ο Δήμαρχος Καρπενησίου. Ο Βασίλης Καραμπάς τονίζει ότι πάντα τον ενδιέφερε η αυτοδιοίκηση, όπως τον ενδιαφέρει και τώρα, από εκεί και πέρα όμως περιμένει τα μηνύματα που θα πάρει από τους πολίτες και από το κόμμα του που τον στήριξε στις προηγούμενες εκλογές. «Περιμένουμε να λήξουν οι διεργασίες από πλευράς των κομμάτων, να δούμε με ποιόν τρόπο θα γίνουν, γιατί ακούγονται πολλά, με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτή η διαβούλευση επιλογής των υποψηφίων», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ καταλήγοντας με νόημα στην συνέντευξή του ότι «Όπως και να έχει, εγώ είμαι μάχιμος στην αυτοδιοίκηση»
Με βάση τις δηλώσεις του αυτές αλλά και τις κινήσεις του το τελευταίο διάστημα, θεωρείτε σίγουρη η υποψηφιότητα του Βασίλη Καραμπά και η κομματική στήριξη, καθότι και στο ΠΑΣΟΚ καλύτερη λύση δεν βλέπουν. Επίσης ένα ακόμη θετικό υπέρ της υποψηφιότητας του Καραμπά είναι και το γεγονός της «αποκατάστασης» των σχέσεών του με τον Βουλευτή – επί της ουσίας ποτέ δεν έγινε τίποτε – με τον οποίο το είναι συνεχώς παρέα τις τελευταίες μέρες.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ

Ο Κώστας Κοντογεώργος μέχρι στιγμής, παρά τις όποιες ερμηνείες δόθηκαν κατά καιρούς σε διάφορες δηλώσεις του, κρατά στάση αναμονής. Ο Νομάρχης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα συμμετάσχει στις Περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής του Ψηφοδελτίου στην Ευρυτανία ή αν θα μετακινηθεί προς την «πλατεία» για να διεκδικήσει τον Δήμο Καρπενησίου. Πάντως σε επίπεδο Περιφέρειας το όνομα του Κώστα Κοντογεώργου παίζει πολύ δυνατά καθότι είναι από τους «κολλητούς» του Νομάρχη Φθιώτιδας Θανάση Χειμάρα, που φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί εκ μέρους της Ν.Δ. για την Περιφέρεια, ενώ και ο ίδιος ένα τέτοιο ενδεχόμενο συμμετοχής του στις Περιφερειακές εκλογές ως επικεφαλής του Ψηφοδελτίου στην Ευρυτανία, το βλέπει θετικά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια ή στον Δήμο, απλά περιμένει να δει τις πρώτες εξελίξεις στο θέμα και ανάλογα θα πράξει.

ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Για άλλους υποψηφίους, μέχρι στιγμής έχουν ακουστεί τα ονόματα του Γιάννη Παπαδόπουλου καθώς και του Ν.Σ. Κώστα Χονδρού. Μέχρι στιγμής όμως, από την πλευρά και των δυο Αυτοδιοικητικών του τόπου μας δεν έχει γίνει καμία κίνηση.
Κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί το τοπίο, όσον αφορά τις υποψηφιότητες στους 2 Δήμους του Νομού μας αλλά και αυτές για την Περιφέρεια. Η επικαιρότητα όμως, αλλάζει μέρα με την μέρα και ώρα με την ώρα και έτσι όλα τα παραπάνω μπορεί να ανατραπούν αν και αυτό φαντάζει αρκετά δύσκολο να γίνει.
vassoep@yahoo.gr