Σάββατο 12 Ιουνίου 2010
ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΩΑΝ. ΑΡΜΑΓΟΥ, Μνήμες Καρπενησίου (1930-1950), Καταγραφή, φιλολογική επιμέλεια, σχόλια: Αθ
Η Πανευρυτανική Ένωση στην πολύπλευρη προσπάθειά της να καταγράψει και να προβάλει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας αθόρυβα, με χαμηλούς τόνους και μεθοδικά έχει προβεί, κυρίως τελευταία, στην έκδοση αρκετών πολύτιμων τόμων με την τοπική ιστορία μας. Αποτελεί ευτύχημα για τον τόπο μας το γεγονός ότι πολλοί συμπατριώτες μας, ιστορικοί ερευνητές και φιλίστορες, ανταποκρίθηκαν και ανταποκρίνονται στο σάλπισμά της για τη συγκέντρωση και καταγραφή πρωτογενούς ιστορικού υλικού, το οποίο και το παραδίδουν προς αξιοποίηση. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και από την αθρό9α συμμετοχή πολλών και εκλεκτών εισηγητών στα συνέδρια και τις ημερίδες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της τακτικότατα. Ένας, λοιπόν, από τους πολύτιμους αυτούς συνεργάτες της είναι και ο Γεώργιος Ι. Αρμάγος., ο οποίος ανασκαλεύοντας τις «σκονισμένες ατραπούς της μνήμης του» μας χάρισε τις πολυτιμότατες αναμνήσεις του, που περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο με τον τίτλο «Μνήμες Καρπενησίου (1930-1950)».
Ο Γεώργιος Ι. Αρμάγος, γόνος παλιάς και ισχυρής, οικονομικά, οικογένειας του Καρπενησίου, με τις αστείρευτες και πολύτιμες αναμνήσεις του αλλά και με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει, μας μεταφέρει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού «στο Καρπενήσι του Μεσοπολέμου, στο Καρπενήσι της Κατοχής, στο Καρπενήσι του Εμφυλίου, όπως ο ίδιος το βίωσε ως παιδί και ως έφηβος…». Μας μεταφέρει στο Καρπενήσι της περιόδου 1930-1950, σε ένα Καρπενήσι «που βρισκόταν στη φάση της μετεξέλιξης από μια ορεινή αγροτοποιμενική κωμόπολη σε ένα υποτυπώδες αστικό κέντρο».
Οι μνήμες που καταγράφονται στον τόμο αυτόν από τον Γεώργιο Αρμάγο μας δείχνουν πώς είδαν οι άνθρωποι της εποχής τη συγκλονιστική δεκαετία της ειρήνης (1930-1940) και την κατακλυσμιαία δεκαετία του πολέμου (1940-1950). «Οι αναμνήσεις του», όπως γράφεται στον πρόλογο, «καταγράφηκαν σε πολυάριθμες συναντήσεις και πολύωρες κουβέντες του με τον επιμελητή της έκδοσης έγκριτο φιλόλογο και Γενικό Γραμματέα της Πανευρυτανικής κ. Αθανάσιο Σταμάτη», ο οποίος «έμπειρος και ειδικευμένος στις καταγραφές αναμνήσεων και στην επιμέλεια και παρουσίαση παρόμοιου υλικού, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιστημοσύνη, μας δίνει εκτός των αναμνήσεων του συγγραφέα και το δικό του «επίμετρο», συμπληρώνοντας έτσι πληρέστερα την εικόνα του Καρπενησίου της εποχής εκείνης»….
Το βιβλίο αποτελείται από έντεκα κεφάλαια, επίλογο και επίμετρο του επιμελητή. Τα κεφάλαια αναφέρονται στην οικογένεια του συγγραφέα, στις επιχειρήσεις της, στα παιδικά του χρόνια, στο Καρπενήσι του μεσοπολέμου και την καθημερινότητα, στον Πόλεμο του 1940 και στην Κατοχή, στο σπίτι του που χρησιμοποιείταν ως κατάλυμα προσώπων που έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο κατά την εποχή αυτή (Άρης Βελουχιώτης, Γκρογκόρι Ποπώφ, Γεωργαλάς κ.ά.), στις εχθρικές επιδρομές και το ολοκαύτωμα του Καρπενησίου, στο νέο ξεκίνημα («Η ζωή ανθίζει στα ερείπια»), στις Μνήμες και στους ανθρώπους, στην εγκατάστασή του στην Αθήνα, στις σπουδές του στη Γερμανία κ.ά.
(την εκμετάλλευσή τους είχε προπολεμικά η οικογένεια Αρμάγου), στο Καρπενήσι του Μεσοπολέμου, στο Καρπενήσι προ της Καταστροφής (του Δήμου Τσακνιά) κ.ά.
Τέλος, το έργο αυτό, έργο ιστορικής μνήμης αλλά και έργο ηθογραφικό και διδακτικό, εμπλουτίζει σίγουρα την τοπική ιστορία μας αλλά και την εθνική μας βιβλιογραφία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το προμηθευτούν από τα Γραφεία της Πανευρυτανικής Ένωσης, το βιβλιοπωλείο της «ΕΣΤΙΑΣ» στην Αθήνα και το βιβλιοπωλείο της κ. Σπυριδούλας Κρουστάλλη στο Καρπενήσι.