Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Καθολική η κρίση του πολιτικοκοινωνικού συστήματος

Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι χρεοκόπησε ένα ολόκληρο πλέγμα αντιλήψεων για την κοινωνία και την οικονομία, ένα οικονομικό μοντέλο που έχει κέντρο του το κράτος. Με πρόσχημα την κοινωνική δικαιοσύνη και με ιαχές για τα κεκτημένα, το κράτος στην Ελλάδα κατέληξε μια μαύρη τρύπα που απορροφά χρήματα, ανθρώπους και δεξιότητες. Στη φαντασία του Έλληνα, το κράτος ήταν ένα μηχάνημα που παρήγαγε πλούτο και το μόνο που χρειαζόταν ήταν κάποιος να τον μοιράζει.
Στις πραγματικές ανάγκες που έπρεπε να καλύψει το κράτος κόλλησαν πανταχόθεν αιτήματα που η εκπλήρωσή τους είχε μικρό μεν κοινωνικό όφελος, μεγάλες δε απολαβές για λίγους. Οι συντεχνίες κατάφερναν να αποσπούν τρελά επιδόματα, οι πολιτικοί παράγοντες προωθούσαν έργα που δεν είχαν λόγο ύπαρξης με σκοπό να επιδείξουν το «ενδιαφέρον» τους για την εκλογική τους περιφέρεια, οι επιχειρηματίες πετύχαιναν σκανδαλώδεις συμβάσεις και πολλά «ων ουκ έστιν αριθμός».
Η διάχυτη διαφθορά και το βαθύ χάσμα ανάμεσα στην επιφανειακή ισοπολιτεία και στην ουσιαστική ανομία είναι το βαθύτερο χαρακτηριστικό τής μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας, που της έδωσε το διπλό πρόσωπό της: ένα ευρωπαϊκό λούστρο και μια βαλκάνια ουσία, την οποία προσπαθούν απεγνωσμένα κάποιοι να αποκρύψουν. Ο λαός, όμως, με διαδηλώσεις, πλακάτ και συνθήματα στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στις πολιτικές δυνάμεις να αφήσουν τη μικροπολιτική και τη διγλωσσία, να διασφαλίσουν τις θυσίες του, να του δώσουν ελπίδα και προοπτική, να γίνει σε βάθος έρευνα και να επιστραφούν τα κλοπιμαία.
Δυστυχώς οι μεγαλόστομες εξαγγελίες για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν στο λαό, θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα επικοινωνιακά τρικ, οι εντυπωσιασμοί, όπως με τον «παραδειγματικό» διασυρμό φοροφυγάδων, τα κομματικά ξεχωριστά αποτελέσματα της εξεταστικής, η αντικατάσταση του συμψηφισμού της αθωότητας με το συμψηφισμό της ενοχής, δεν πείθουν, προκαλούν τη χλεύη και επιτείνουν την οργή του λαού.
Είναι ανάγκη επομένως η κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί τάχιστα και να επιδείξει θεαματική ικανότητα και αποφασιστικότητα, συνέπεια και ενότητα στις αποφάσεις της, για να οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρώπη.

kostasmitsios@yahoo.gr