Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Νίκος Γεωργίου Δήμαρχος Βίνιανης: «Θέτω εαυτόν στην διαδικασία της αξιολόγησης


Στα πλαίσια της συχνής μας επικοινωνίας με τους Αυτοδιοικητικούς του τόπου μας μέσα από τις στήλες του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ, σήμερα φιλοξενούμε τον Δήμαρχο Βίνιανης. Ο Νίκος Γεωργίου σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Βάσω Φεγγούλη, μιλάει για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να επιλεγεί το Κερασοχώρι ως έδρα του νέου Δήμου Αγράφων, για την πορεία των έργων στον Δήμο και φυσικά για τον αν θα είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές.
Η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Δημάρχου Βίνιανης έχει ως εξής:


1. Κύριε δήμαρχε, ο «Καλλικράτης» ψηφίσθηκε στη Βουλή. Τι νέο, θεωρείτε, φέρνει για την Αυτοδιοίκηση;

Κάθε νέο μέτρο, όπως και κάθε αλλαγή, μπορεί να φέρει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Πόσο μάλλον δε, όταν πρόκειται για ένα νέο μέτρο που θα εφαρμοστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα επηρεάσει άμεσα τους πολίτες αυτής της χώρας. Θέλω να πιστεύω ότι ο Καλλικράτης θα γίνει ένα σημαντικό εργαλείο, μία τομή για την αυτοδιοίκηση, ένα σχέδιο το οποίο αν εφαρμοστεί σωστά και αποτελεσματικά, θα αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία στην τοπική αυτοδιοίκηση, αρκεί να δοθούν στους νέους Δήμους εκείνοι οι πόροι, από τους οποίους θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα δύσκολα δεδομένα που θα δημιουργηθούν, αλλά και να στελεχωθούν με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό.
Όταν επιβαρύνεται ένας δήμος με νέες ευθύνες, θα πρέπει πρώτα να διασφαλιστεί η δυνατότητα κάλυψης των νέων δαπανών, ειδάλλως θα παραμονεύει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.

2. κ. Γεωργίου τελικά το Υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε το Κερασοχώρι ως έδρα του νέου Δήμου Αγράφων. Θεωρείτε δίκαιη αυτή την απόφαση και γιατί;

κ. Φεγγούλη η απόφαση του Υπουργείου είναι πέρα για πέρα δίκαιη γιατί το Κερασοχώρι πληροί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για έδρα του νεοσυσταθέντος Δήμου Αγράφων. Θεωρώ ότι ο ογκώδης φάκελος που υποβάλλαμε στον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος περιείχε όλα εκείνα τα στοιχεία που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να επιλεγεί το Κερασοχώρι ως έδρα του νέου Δήμου, έπεισε την αρμόδια Επιτροπή του Σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, και όρισε οριστικά το Κερασοχώρι ως έδρα του Δήμου.

3. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Κερασοχωρίου.

Πέραν των ιστορικών λόγων και των υποδομών που διαθέτει το Κερασοχώρι, πιστεύω ακράδαντα ότι ο κύριος λόγος της τελικής επιλογής, είναι η γεωφυσική του θέση. Το Κερασοχώρι βρίσκετε στο κέντρο του νέου Δήμου Αγράφων, καθότι ισαπέχει από όλα τα μεγάλα χωριά και τις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και το βασικότερο ότι είναι συγκοινωνιακός κόμβος όλης της Δυτικής Ευρυτανίας. Από το Κερασοχώρι διέρχονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τα Άγραφα και τα υπόλοιπα χωριά του, την Παλαιοκατούνα, τον Τριπόταμο μεγάλα χωριά που ανήκουν στο Δήμο Φραγκίστας, τη Γρανίτσα καθώς και για τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Απεραντίου και Ασπροποτάμου.
Εν κατακλείδι το Κερασοχώρι είναι η καλύτερη επιλογή για έδρα του νέου Δήμου, για τους εξής λόγους:
•Έχει ΜΕΓΑΛΟ αριθμό ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ δημοσίων υπηρεσιών (Ειρηνοδικείο, Αστυνομία, Ταχυδρομείο, Περιφερειακό Ιατρείο κλπ).
• Λειτουργεί Γυμνάσιο – Λύκειο και μαθητική εστία, εξυπηρετώντας και μαθητές του Δήμου Φραγκίστας.
• Έχει επάρκεια κτιριακής υποδομής και ελάχιστο κόστος διαμόρφωσης & στέγασης νέων υπηρεσιών, στο υπάρχων Δημαρχείο 600 τ.μ. • Έχει κατάλληλη ηλεκτρονική υποδομή.
• Έχει επάρκεια υπηρεσιών διαμονής & μετακίνησης.
• Είναι η πρωτεύουσα του ιστορικού Δήμου Βίνιανης.
• Αποτελεί διαχρονικά το κέντρο της ευρύτερης περιοχής».

4. Ποιες ήταν οι δικές σας ενέργειες για την επίτευξη αυτού του στόχου και τι ρόλο πιστεύετε ότι έπαιξε σε αυτό το αποτέλεσμα η απόφαση του Δήμου Αγράφων;

Ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής, καταρχήν σεβάστηκα στο απόλυτο την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου αλλά και την επίσης σύμφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγράφων, να οριστεί το Κερασοχώρι ως έδρα του νέου Δήμου. Στην συνέχεια, κινήθηκα με την πρέπουσα σοβαρότητα και έχοντας στα χέρια μου σημαντικά στοιχεία για το θέμα, τα οποία και κατέθεσα στους αρμοδίους, πιστεύω ότι δημιούργησα όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να φανεί ξεκάθαρα το δίκαιο αίτημά μας, να επιλεγεί το Κερασοχώρι ως έδρα του νέου Δήμου.

3. Πολλοί όμως λένε ότι καθοριστικό ρόλο στο θέμα αυτό έπαιξε ο Βουλευτής Ευρυτανίας. Έτσι έχουν τα πράγματα;

Δεν πιστεύω ότι για το θέμα της έδρας ενεπλάκη ο Βουλευτής. Απ΄ ότι γνωρίζω, καθότι συμμετείχα όπως γνωρίζετε στην διαβούλευση για το Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, ο κ. Καρανίκας είχε τοποθετηθεί μόνο υπέρ των δυο Δήμων στην Ευρυτανία.

4. Ναι κ. Γεωργίου αλλά από την πλευρά της Φραγκίστας λέγεται ότι ο Βουλευτής ήταν αυτός που «αποφάσισε» τελικά για την έδρα παρά τις δηλώσεις του ότι ήταν στο θέμα αυτό ουδέτερος.

Σας είπα και προηγουμένως ότι ο Βουλευτής κράτησε θέση ουδέτερη για το ζήτημα αυτό. Μάλιστα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλο αυτό το διάστημα ουδέποτε κουβεντιάσαμε οτιδήποτε γι΄ αυτό το θέμα. Όμως ότι έγινε – έγινε. Το μεγάλο ζητούμενο για μένα είναι η επόμενη μέρα κ. Φεγγούλη και αυτό πλέον θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά. Με το νέο Δήμο πολλά θα αλλάξουν και σε αυτά τα νέα δεδομένα δεν περισσεύει κανένα χωριό, κανένας συνδημότης. Για να πετύχουμε θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, σε μια δύσκολη μάλιστα συγκυρία για την χώρα μας. Και εγώ, όπως και πολλοί από τους Δημότες μου, φυσικό είναι να είχαμε μια πικρία αν δεν επιλέγονταν το Κερασοχώρι ως έδρα, όπως συνέβη και από την πλευρά του Δήμου Φραγκίστας. Όμως από δω και πέρα θα πρέπει να δούμε το αύριο και αυτό είναι θεωρώ ότι το μεγάλο στοίχημα με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, τόσο της Κυβέρνησης όσο βέβαια και όλων μας που διακονούμε την Αυτοδιοίκηση.

5. Ας αφήσουμε αυτό το θέμα και ας δούμε λίγο τα του Δήμου. Κ. Δήμαρχε σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς είστε από τους Δήμους της Ευρυτανίας με τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κονδυλίων για την κατασκευή έργων μέσα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αλλά και άλλα Προγράμματα.

Και εδώ κ. Φεγγούλη κινηθήκαμε με σχεδιασμό και σοβαρότητα. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου και έχοντας υπόψη όλα τα σοβαρά προβλήματα των Δημοτικών Διαμερισμάτων, ζήτησα από τους συνεργάτες μου, να τρέξουμε για να προλάβουμε. Πρώτος στόχος μας ήταν η εκπόνηση μελετών και δεύτερος η άσκηση πολιτικής για να χρηματοδοτηθούν. Είναι γεγονός ότι τα πήγαμε καλά στην απορρόφηση κονδυλίων και στην κατασκευή σημαντικών έργων.

6. Από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί θα μπορέσετε να τα υλοποιήσετε στα πλαίσια της θητείας σας, μια που ο χρόνος διεξαγωγής των επερχόμενων δημοτικών εκλογών είναι σύντομος;

Τα έργα που είχαν δρομολογηθεί όσον αφορά το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έχουν ολοκληρωθεί. Ένα έργο είναι σε εξέλιξη το οποίο θα αποπερατωθεί μέσα στο καλοκαίρι, δεν χρειαζόμαστε τους πέντε μήνες που υπολείπονταν μέχρι τις εκλογές. Φροντίσαμε όχι μόνο να μην μας μείνουν έργα την τελευταία στιγμή, αλλά να έχουμε μελέτες ώριμες και μάλιστα πληρωμένες τις τάξεως των 2.500.000 €, για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα τα επόμενα χρόνια.

7. Στα τριάμισι έως τώρα χρόνια της θητείας, τι λάθος έχετε κάνει ή τι θα αλλάζατε από αυτά που έχετε κάνει;

Όλα αυτά τα χρόνια εργαζόμαστε με συνέπεια για την επιτυχία των στόχων μας. Φυσικά και υπάρχουν λάθη, όπως και παραλείψεις. Έχουμε όμως το προτέρημα της καθημερινής επαφής με τους δημότες μας, οι οποίοι και κριτική ασκούν και τα λάθη επισημαίνουν. Με σύμμαχο λοιπόν τον κάθε πολίτη που αγωνιά για την πορεία του τόπου προσπαθούμε και τα λάθη μας να διορθώσουμε και τις παραλείψεις μας να ελαχιστοποιήσουμε.

8. Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση της αυτοδιοίκησης. Κ. Γεωργίου θα διεκδικήσετε τη δημαρχία του νέου Δήμου Αγράφων;

Ήμουν και συνεχίζω να είμαι υπέρ της αξιολόγησης των προσώπων ειδικά μάλιστα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αξιολόγηση, με κριτήρια, για όλους και για όλα, παντού και πάντα. Η μέχρι τώρα ανταπόκριση των συνδημοτών μου στο έργο που έχουμε επιτελέσει ως Δημοτική Αρχή αλλά και οι τελευταίες μου επαφές με δημότες των άλλων Δήμων που θα συγκροτήσουν το νέο Δήμο Αγράφων, δείχνει το δρόμο για τις επόμενες εκλογές. Ναι κ. Φεγγούλη, μετά από πολύ ώριμη σκέψη, θέλω να γνωστοποιήσω στους δημότες μου αλλά και σε όλους τους κατοίκους της Δυτικής Ευρυτανίας και προσεχώς συνδημότες μου, ότι θέτω εαυτόν στην διαδικασία της αξιολόγησης για να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Αγράφων.