Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Στερεάς στο 8ο Διεθνές Επενδυτικό Συνέδριο (World Investment Conference)


Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (2-4 Ιουνίου 2010) στη Γαλλική, παραθαλάσσια στον Ατλαντικό πόλη, La Baulle το 8ο Διεθνές Επενδυτικό Συνέδριο (World Investment Conference) στο οποίο η πρώτη και μόνη Ελληνική συμμετοχή ήταν αυτή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η ελληνική αποστολή επικεφαλής της οποίας ήταν η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου αποτελούνταν από τους εκπροσώπους των εταιρειών:
- Ο κ. Γεώργιος Κουκάς από την εταιρεία "SABO".
- Ο κ. Μενέλαος Ιωαννίδης από την "Build-it".
- Η κα Κωνσταντίνα Ανδρεούλη από την "ΕΚEΠΥ" (Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυριμάχων).
- Ο κ. Σπύρος Κασδάς από την "ALUMINUM OF GREECE-MYTILINEOS GROUP".
- Ο κ. Θεόδωρος Ρέντζος από την "RAMEUROPE" (εναλλακτική διαχείριση απορρυμάτων).
- Ο κ. Άρης Βενέτης από την "ATLAS TAPES"
- Ο κ. Σοφοκλής Πιταροκοίλης από την "ODITEC" (Οπτική Ψηφιακή Τεχνολογία) και
- Ο κ. Γιάννης Καραγιάννης από τη SICAP

Με τη συμμετοχή της σε "ντιμπέιτ" περιφερειαρχών, η κα Διαμαντοπούλου, προέβαλε τις δυνατότητες επενδύσεων στην Στερεά Ελλάδα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Αναφέρθηκε όμως γενικότερα στις αλλαγές και στα νέα κίνητρα για επενδύσεις που δίνονται στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως ευκαιρία για αναζήτηση κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου ενημέρωσε ακόμα για το νέο αναπτυξιακό νόμο καθώς και για το νόμο Fast-Track (για τη διευκόλυνση μεγάλων επενδύσεων με γρήγορη αδειοδότηση) ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την αραβική επένδυση στον Αστακό. Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επικέντρωσε στις δυνατότητες επενδύσεων στον Τουρισμό (ιαματικές πηγές, εναλλακτικός τουρισμός κλπ) και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς μέχρι το 2020 η χώρα, σύμφωνα με το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να παράγει ακόμα 9,000 MW ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές.
Κατά την ομιλία της στο συνέδριο η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κα Κατερίνα Διαμαντοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :
«Η ειρωνική φράση του Μαρκ Τουέιν που είπε διαψεύδοντας το θάνατο του: “θεωρώ ότι η αναγγελία του θανάτου μου είναι αρκετά υπερβολική.”, εκφράζει εμάς τους Έλληνες σήμερα. Είμαστε μια χώρα με μορφωμένο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, με ανεξάντλητους πόρους και πολιτισμό. Η κρίση που βιώνουμε είναι γνωστή σε όλους αλλά όπως κάθε κρίση έχει δύο όψεις: αυτή του κινδύνου και αυτή της ευκαιρίας. Από τη στιγμή που μπήκαμε στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κίνδυνος έχει μειωθεί και η ευκαιρία έχει μεγαλώσει.»
Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται οι επαφές της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κας Κατερίνας Διαμαντοπούλου με την Υπουργό Οικονομίας του Λιβάνου Raya Haffar El Hassan, πρώτη γυναίκα Υπουργό στον Αραβικό κόσμο, τον Francis Bailly Αντιπρόεδρο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της General Electric, τον David Fisher Πρόεδρο της Dynamic Architecture Group , τον Hermann Hauser Ιδρυτή της Amadeus Capital Partners Ltd , τον Gilles Miche Πρόεδρο της French Strategic Investment Fund και τον Raphael Goldstein υπεύθυνο του τομέα φωτοβολταικών του Γερμανικού Κέντρου Εμπορίου και Επενδύσεων αλλά και με άλλους επενδυτές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ζαν Μπερνάρ Γκερέ, Διευθύνοντος Συμβούλου του Παγκόσμιου Συνεδρίου Επενδύσεων (World Investment Conference):
“Eίχαμε την ευκαιρία η Ελλάδα να έχει μια δυναμική παρουσία και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα» καθώς και των εκπροσώπων των ελληνικών εταιριών που συμμετείχαν στην αποστολή.
Το συνέδριο της La Baulle, που υποστηρίζεται από την Commission, ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος "Europe Plus" και της συμβουλευτικής εταιρείας επιχειρήσεων "Ernst & Young". Πρωταρχικός στόχος της ετήσιας αυτής συνάντησης στην La Baulle, ήταν η προσέλκυση επενδύσεων στην βορειοδυτική αυτή περιοχή της Γαλλίας. Σταδιακά όμως πήρε διεθνή διάσταση. Πέρσι συμμετείχαν για πρώτη φορά η Κίνα και επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Ελλάδα πήρε μέρος, μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για πρώτη φορά. Πρόκειται για το μοναδικό Συνέδριο στην Ευρώπη που έχει ως αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία στις επιχειρήσεις, τις επενδύσεις και τις πολιτικές που φέρονται ως ικανές να τονώσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.