Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Έκδοση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Ηλ. Μήτσιου «εκ βαθέων…., σκέψεις και προτάσεις για την Ευρυτανία


Ένα νέο βιβλίο προστίθεται στην ευρυτανική βιβλιογραφία από την Πανευρυτανική Ένωση. Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει εκατό (100) επιλεγμένα άρθρα του γνωστού Ευρυτάνα συνταξιούχου Δασκάλου και εν ενεργεία Δημοσιογράφου κ. Κώστα Ηλία Μήτσιου, δημοσιευμένα κατά καιρούς σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες της Ευρυτανίας εκ των οποίων τα περισσότερα στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ. Τα άρθρα αυτά είναι επιλεγμένα από τον ίδιον και έχουν ποικίλο ευρυτανικό ενδιαφέρον (περιβάλλον, θρησκεία, ιστορία, παράδοση, απόδημοι συμπατριώτες μας, πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας κ.ά.),
Όπως αναφέρεται και στον πρόλογό μας στο βιβλίο αυτό ο κ. Κώστας Ηλ. Μήτσιος
«… Ως Δάσκαλος έδωσε ό, τι καλλίτερο μπορούσε να δώσει στους μαθητές του, στους γονείς τους, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, όπου κι αν υπηρέτησε. Ως δημοσιογράφος συνεχίζει να μας διδάσκει με κείμενά του γραμμένα με γνώση και, κυρίως, γεμάτα αγάπη για τη γενέθλια γη. Κείμενα εύχυμα, ξεπεταγμένα από το περίσσευμα της καρδιάς του, τεκμηριωμένα και διανθισμένα με προσεγμένο λόγο και γλαφυρό ύφος, κείμενα γεμάτα ζωντάνια κι εκφραστική λιτότητα....
Οι στοχασμοί , οι θέσεις , οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις του, μέσα από τα πονήματά του, που κατά καιρούς απολαμβάνουμε, αποτελούν μια αληθινή προσφορά στον τόπο μας. Συμπληρώνουν ή ανοίγουν δρόμους που, πολλές φορές, κλείνουν από την αδιαφορία της κρατικής επαγρύπνησης ή και από την ιδιωτική αδιαφορία….».
Όπως προαναφέρθηκε, το παραπάνω βιβλίο του κ. Κώστα Μήτσιου στις 132 σελίδες του περιλαμβάνει εκατό (100) άρθρα με ευρυτανικό ενδιαφέρον, το οποίο και δηλώνουν οι τίτλοι των περισσότερων από αυτά, όπως: «Με το βλέμμα στην Ευρυτανία», «25ετής θεοφιλής Ποιμαντορία του σεβ. Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου», «Η Ευρυτανία επίκεντρο παγκόσμιου ενδιαφέροντος», «Το ευρυτανικό λόμπυ πρέπει να αξιοποιηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», «Συγκράτηση του ενεργού πληθυσμού της Ευρυτανίας», «Τουρισμός και Ευρυτανία», «Ενεργειακή ανασυγκρότηση της Ευρυτανίας», Ευλογία αγίων λειψάνων στον Κλειτσό», «Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Βράχας», «Η κιβωτός της Πανευρυτανικής Ένωσης στο Αραράτ της Ευρυτανίας», «Συνεδριακός Τουρισμός στην Ευρυτανία», «Προσκύνημα στο Μοναστήρι της Τατάρνας» κ.ά.
Η Πανευρυτανική Ένωση θεωρεί ιδιαίτερη τιμή, αλλά και υποχρέωσή της, να προσφέρει στους συμπατριώτες μας αυτόν τον μικρό μεν, σε σελίδες, αλλά με τέτοια δε κείμενα που θα εντυπωσιάσουν για μια ακόμη φορά το ευρυτανικό αναγνωστικό κοινό, γιατί διασώζουν, ερμηνεύουν, εξηγούν, αναλύουν και σχολιάζουν ποικίλα θέματα του τόπου μας και, επομένως, σίγουρα διδάσκουν….