Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

"Δημοκρατική Συμμαχία" από την Ντόρα Μπακογιάννη Ρεπορτάζ από την εκδήλωση ανακοίνωσης του νέου Κόμματος, ποιοι παραβρέθηκαν από την Ευρυτανία


Άλλος ένας πολιτικός φορέας γεννήθηκε στη χώρα μας. Ανήμερα της 21ης Νοεμβρίου 2010, η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε την ίδρυση του δικού της κόμματος που ονομάζεται «Δημοκρατική Συμμαχία», με χρώματα το μπλε και το πορτοκαλί και σύμβολο ένα δέντρο ελιάς. Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών προσδιόρισε ότι το νέο κόμμα κινείται ξεκάθαρα στο Κέντρο και πως πρόκειται για ανεξάρτητο συμμετοχικό δημοκρατικό κίνημα.
Η εκδήλωση της παρουσίασης έγινε την περασμένη Κυριακή 21/11, στο θέατρο Μπάτμιτον και παρόντες ήταν περίπου πέντε χιλιάδες πολίτες οι οποίοι κλήθηκαν από την κυρία Μπακογιάννη να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος.
Κατά την διάρκεια της εντυπωσιακής αυτής εκδήλωσης, η κυρία Μπακογιάννη ανέπτυξε τις βασικές αρχές και αξίες της "Δημοκρατικής Συμμαχίας", τονίζοντας ότι τάσσεται κατά των νέων φόρων και την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή στην " περιοχή" του 20%. Επίσης στην ομιλία της επεσήμανε ότι η "Δημοκρατική Συμμαχία" επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και συμφωνία για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του, ενώ ξεκαθάρισε ότι η "Δημοκρατική Συμμαχία" θα συγκρουστεί με φαινόμενα αδιαφάνειας και τόνισε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά συμπεριφορές συντεχνιών που οδηγούν σε ομηρία του συνόλου.
Συγκεκριμένα πρότεινε τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τον συνδικαλισμό ώστε να καθιερωθεί μυστική καθολική ψηφοφορία για τις μεγάλες απεργίες και να μην απαλλάσσονται από την εργασία οι συνδικαλιστές .
Μίλησε για μία δεύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και για καθιέρωση συνταγματικού δημοσιονομικού κανόνα που θα εξασφαλίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Κάνοντας αυτοκριτική απάντησε παράλληλα και σε όσους αμφισβητούν ότι μπορεί να έχει θέση στη νέα εποχή επειδή ανήκε ως τώρα στο σύστημα. "Έχω και εγώ αλλάξει , διότι με άλλαξε η ζωή. Ξέρω πολύ καλά πως είναι να πέφτεις και να πρέπει να σηκωθείς", είπε, αναφέροντας πως έχει απομυθοποιήσει την εξουσία.
Επίσης υπερασπίστηκε την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ της χρηματοδότησης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ." Διαφωνούσα και διαφωνώ με πάρα πολλά από τα μέτρα και της ρύθμισης του Μνημονίου, αλλά εκείνη την ώρα, τον περασμένο Μάιο, το δίλημμα ήταν αδυσώπητο για όλους: Η έγκριση του Μηχανισμού στήριξης ή άμεση χρεοκοπία".
Υπογράμμισε και άφησε σαφείς αιχμές για τη ΝΔ προσθέτοντας ότι όσοι κρύβουν από τον ελληνικό λαό αυτό το δίλημμα και δημαγωγούν κάνουν τεράστια ζημιάς στους Έλληνες.
"Η επιλογή να αρνηθείς τη ψήφο σωτηρίας της χώρας για να μην επωμιστείς το πολιτικό κόστος που σου αναλογεί, είναι ο ορισμός του πιο ακραίου και ανεύθυνου λαϊκισμού. Εγώ δεν πρόκειται ποτέ να το κάνω", πρόσθεσε, ενώ άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο αλλά και για τις αλλαγές που επιχειρεί να προχωρήσει.
Οι μεγάλες κρίσεις θέλουν μεγάλες ρήξεις, είπε, και τόνισε πως η "Δημοκρατική Συμμαχία" έχει την υποχρέωση της δράσης και της δέσμευσης. Συμπλήρωσε πως πιστεύει στην εθνική συνεννόηση και τη συνεργασία και είπε ότι το νέο κόμμα έχει ξεκάθαρη φυσιογνωμία και ταυτότητα και είναι κεντρομόλος δύναμη που αναπτύσσεται στην καρδιά του πολιτικού συστήματος.
Παρόντες ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Κώστας Κιλτίδης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, οι πρώην βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ Γιώργος Καλός, Γιώργος Παπαγεωρίου, Στέλιος Νικηφοράκης και Θ. Βασιλείου, ο πατέρας του νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην βουλευτής Ανδρέας Καραγκούνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κοτσώνης και από την Ευρυτανία παραβρέθηκαν ο νέος Δήμαρχος Καρπενησίου και γιός της πρώην Υπουργού Κώστας Μπακογιάννης, οι πολιτευτές Σεραφείμ Λιάπης, Ηλίας Χορμόβας, ο Αντινομάρχης Άλκης Παπασπύρου, ο Δημήτρης Καρατσίκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Καρπενησίου Ελευθερία Φραγκάκη, Χρήστος Σκαρμούτσος, Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος, ενώ δεν παραβρέθηκαν , ο Νομάρχης Κώστας Κοντογεώργος και ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας Δημήτρης Χρυσικός.
Από την γειτονική Φθιώτιδα διακρίναμε μέσα στο πλήθος τον πρώην Νομάρχη Ευρυτανίας κ. Χρήστο Ράπτη, τον αντινομάρχη Φθιώτιδας κ. Ηλία Κυρμανίδη, τον πρώην πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Βασίλη Τζιανέτα, τον Ευρυτάνα νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο Λαμίας κ. Γιώργο Καββαδία, τον κ. Ταξιάρχη Ζαλοκώστα κ.α.
Η κυρία Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος θα γίνει τον Μάρτιο.