Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Στους νέους άρχοντες των Δήμων και της Περιφερειακής Διοίκησης της Ευρυτανίας Αναπτυξιακές προτεραιότητες

Οι νέοι τοπικοί άρχοντες με τις αυξημένες αρμοδιότητες που θα έχουν, πρέπει να αναλάβουν τις αποτελεσματικές αναπτυξιακές πρακτικές και όχι εκείνες της απλής διαχείρισης των τοπικών προβλημάτων. Οδηγός των πρωτοβουλιών και του έργου τους η θεραπεία της αποκαλούμενης υπανάπτυξης και κοινωνικο-οικονομικής κατάρρευσης πολλών περιοχών του ευρυτανικού χώρου.
Να επιδιώξουν επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και κυρίως με τις υγιείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και τους προοδευτικούς εθελοντικούς πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς και όχι με τους καιροσκόπους τοπικούς παράγοντες, που επιδιώκουν την εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων.
Η πλαισίωση των τοπικών αρχόντων από επαΐοντες, ειδήμονες όλων των σύγχρονων τεχνικο-οικονομικών γνώσεων, η εξάλειψη της χρονοβόρου γραφειοκρατίας και η επικράτηση των αρχών της καινοτομίας, της αποτελεσματικότητας και της χρηστής διαχείρισης, ελπίζουμε ότι θα επιτρέψουν να μελετήσουν, να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν με ιεράρχηση όσα πρέπει να γίνουν, για να περάσει η Ευρυτανία στη δικαιούμενη σύγχρονη ανάπτυξη.
Προτεραιότητα πρώτη, οι σύγχρονοι εθνικοί και επαρχιακοί οδικοί άξονες, που θα αποτελέσουν τις αρτηρίες αιμοδοσίας για την ανάπτυξη τουριστικών, παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων. Άμεση ανάγκη η μελέτη και υλοποίηση τουριστικών υποδομών και οδικών αξόνων, που θα εξασφαλίσουν σύγχρονες και ασφαλείς τουριστικές διαδρομές.
Επιγραμματικά θα μνημονεύσουμε την ανάδειξη και προστασία των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων καθώς και την αποπεράτωση του αρχαιολογικού μουσείου στο Καρπενήσι, την αξιοποίηση του υδατικού πλούτου της Ευρυτανίας και της γεωργοκτηνοτροφικής εκμετάλλευσης. Η μεγαλύτερη έκταση της Ευρυτανίας παρουσιάζει εικόνα ερημική. Τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων και την αμέριστη συνδρομή σε αυτούς για να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους.
Επενδύουμε στην πείρα, στην πρόθεση, στο όραμα και στην επιστημονική συγκρότηση των νέων αρχόντων και τους ευχόμαστε καλή δύναμη.
kostasmitsios@yahoo.gr