Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Γενικός ξεσηκωμός Γενικός ξεσηκωμός


Σύσσωμοι οι φορείς του τόπου, ζητούν την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο νομό και όχι την περαιτέρω αποδυνάμωσή τους

Δέσμευση του Υπουργού Υγείας, στο συνολικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή 19 Ιανουαρίου 2011, να επανέλθουν τα νοσοκομεία των άγονων και νησιωτικών περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα στο καθεστώς εφημεριών της Ζώνης Γ΄ και μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο Καρπενησίου.



Έτοιμοι για περαιτέρω πιο δυναμικές αντιδράσεις, αλλά αν χρειαστεί και για κινητοποιήσεις, δηλώνουν φορείς και παράγοντες του Νομού Ευρυτανίας για το θέμα του Νοσοκομείου. Άπαντες είναι ανάστατοι, από την ημέρα που ανακοινώθηκε «ο χάρτης υγείας» που αφορά το Νομό μας, βάσει του οποίου με Νομοθετική ρύθμιση το Νοσοκομείο Καρπενησίου εντάσσεται στη Β’ ζώνη εφημεριών από τη Γ’ ζώνη, που ήταν μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε μείωση του αριθμού των εφημεριών που είναι σε θέση να κάνουν οι γιατροί και σε συνδυασμό με την μετακίνηση της παιδιάτρου στο νοσοκομείο Λαμίας, αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου, καθότι όπως υπολογίζεται μετά τις 15 με 20, κάθε μήνα το νοσοκομείο θα μένει χωρίς γιατρούς για τις εφημερίες, ενώ τα ίδια προβλήματα θα επηρεάσουν και το ήδη προβληματικό ΚΥ Δ. Φραγκίστας.
Σύσσωμοι λοιπόν οι φορείς του τόπου, δικαιολογημένα αιτούν την αναβάθμιση του Νοσοκομείου μας και την επαναφορά του στο καθεστώς εφημεριών της Ζώνης Γ΄.
Η ιδιαίτερη γεωγραφία της Ευρυτανίας με ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, η ανεπάρκεια του οδικού δικτύου και το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς της χώρας, είναι σημαντικοί λόγοι που δημιουργούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου να αναβαθμιστεί επί της ουσίας, όπως και το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας, το οποίο υπολειτουργεί.
Το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ευρυτανίας Ηλία Καρανίκα, συζητήθηκε στην συνεδρίαση του ΚΤΕ Υγείας ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία τόσο του Υπουργού Α. Λοβέρδου, όσο και του Υφυπουργού Μ. Τιμοσίδη. Στην συνεδρία
αυτή διαπιστώθηκε η ανάγκη υπαγωγής των συγκεκριμένων νοσοκομείων στο καθεστώς εφημεριών της Γ΄ Ζώνης. Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο του κ. Καρανίκα, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεσμεύτηκε, στο συνολικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή σήμερα Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, να επανέλθουν τα νοσοκομεία των άγονων και νησιωτικών περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα στο καθεστώς εφημεριών της Ζώνης Γ΄ και μεταξύ αυτών και το Νοσοκομείο Καρπενησίου.
Όσον αφορά με την περίπτωση της νεοπροσληφθείσας παιδιάτρου και την απόσπασή της εκτός νομού, μετά από επικοινωνία του κ. Καρανίκα με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον ζήτημα, καθώς από τα τέλη Ιανουαρίου, η εν λόγω Παιδίατρος, εντάσσεται κανονικά στο σύστημα εφημεριών του Νοσοκομείου και θα αποτελεί τακτικό μέλος του μόνιμου προσωπικού του.
Σας παραθέτουμε στη συνέχεια όλες τις κινήσεις των φορέων του Νομού μας για το μείζον αυτό θέμα.
Ηλίας Καρανίκας:
«Το θέμα του Νοσοκομείου Καρπενησίου απασχόλησε τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Υγείας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ»
Την Πέμπτη 13-1-2011 ο Bουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας στα πλαίσια της τακτικής συμμετοχής του στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Υγείας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ, επεσήμανε την ανάγκη αναπροσαρμογής του πλαφόν των εφημεριών των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, τέθηκε το ζήτημα που προέκυψε σε πολλά από τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, μετά την αναβάθμισή τους από την Γ΄ στην Β΄ Ζώνη. Επειδή στα αναβαθμισμένα νοσοκομεία ισχύει το πλαφόν των εφημεριών 5+2 ανά μήνα, παρουσιάστηκε το φαινόμενο σε ορισμένα από αυτά, όπου το υπάρχον προσωπικό είναι περιορισμένο, να μην επαρκεί για την κάλυψη των εφημεριών.
Ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ΚΤΕ Υγείας, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία τόσο του Υπουργού Α. Λοβέρδου, όσο και του Υφυπουργού Μ. Τιμοσίδη, διαπιστώθηκε η ανάγκη υπαγωγής των συγκεκριμένων νοσοκομείων στο καθεστώς εφημεριών της Γ΄ Ζώνης. Κατά συνέπεια η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεσμεύτηκε, στο συνολικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, να επανέλθουν τα νοσοκομεία των άγονων και νησιωτικών περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα στο καθεστώς εφημεριών της Ζώνης Γ΄.
Επίσης ανακοινώνεται ότι σχετικά με την περίπτωση της νεοπροσληφθείσας παιδιάτρου και την απόσπασή της εκτός νομού, κατόπιν επικοινωνίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Καρπενησίου διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται πλέον ζήτημα, καθώς από τα τέλη Ιανουαρίου εντάσσεται κανονικά στο σύστημα εφημεριών του Νοσοκομείου και θα αποτελεί τακτικό μέλος του μόνιμου προσωπικού του.

Κώστας Μπακογιάννης:
“Η νέα Δημοτική Αρχή είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια της Ένωσης Ιατρών προκειμένου να επιστρέψει το Νοσοκομείο Καρπενησίου στη Γ’ ζώνη εφημερίας”

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, σε συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ. Υγείας Ευρυτανίας, κύριο Κ. Τσιρώνη και τον Γραμματέα κύριο Α.Γ. Σοφό, ενημερώθηκε για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Καρπενησίου. Συγκεκριμένα, έχουν προκύψει δύο σοβαρά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Το πρώτο εκ των δύο ζητημάτων αφορά στον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου μας από Γ’ ζώνης εφημέρευσης σε Β’, σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που μειώνει αυτομάτως τον αριθμό εφημεριών που είναι σε θέση να κάνουν οι γιατροί. Το δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με την υποχρεωτική μετακίνηση της νεοδιορισθείσας στο Νοσοκομείο μας επιμελήτριας παιδιάτρου προς το νοσοκομείο Λαμίας. Η ενέργεια αυτή, σε συνδυασμό με τη σχετική νομοθεσία για τις εφημερίες, υπολογίζεται ότι θα αφήνει το νοσοκομείο Καρπενησίου χωρίς εφημερεύον παιδίατρο για περίπου 16 ημέρες κάθε μήνα. Ο Δήμαρχος δήλωσε: «Το Νοσοκομείο Καρπενησίου ανταποκρίνεται στις ανάγκες όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και όλης της Ευρυτανίας, ενός ορεινού νομού εξαιρετικά δύσβατου και προβληματικού σε σχέση με τη διακομιδή των ασθενών αλλά και τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας του. Επιπρόσθετα, όντας η περιοχή μας ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, το Νοσοκομείο Καρπενησίου εξυπηρετεί καθημερινά και τους επισκέπτες του Νομού. Αντί λοιπόν για ενέργειες που υποβαθμίζουν το Νοσοκομείο, όπως οι προαναφερθείσες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οφείλουν να μεριμνήσουν για την κατάλληλη στελέχωση του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών και η επάρκεια του σε βασικά τμήματα. Η Νέα Δημοτική Αρχή είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ. Υγείας Ευρυτανίας προκειμένου να επιστρέψει το Νοσοκομείο Καρπενησίου στη Γ’ ζώνη εφημερίας, να επιστρέψει η παιδίατρος στην θέση που διορίστηκε αλλά και να συνεχιστεί η στελέχωση του Νοσοκομείου έτσι ώστε τόσο οι κάτοικοι της Ευρυτανίας όσο και οι επισκέπτες της να απολαμβάνουν το αυτονόητο δικαίωμα στην περίθαλψη». Το ζήτημα του Νοσοκομείου Καρπενησίου θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19/01/2011 και ώρα 6 μ.μ., όπου ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης θα εισηγηθεί στο Συμβούλιο την έμπρακτη στήριξη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ. Υγείας Ευρυτανίας, με ψήφισμα, το οποίο και θα αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κ. Υγείας Ευρυτανίας (ΕΙΝΚΥΕ)
ΨΗΦΙΣΜΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
Πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής και Περιφερειακής Διοίκησης που αφορούν άμεσα τη λειτουργία και την ύπαρξη των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ στην ορεινή περιοχή μας (χαρακτηρισμένη ως άγονη και προβληματική περιοχή Α΄ κατηγορίας) μας ανάγκασαν να απευθυνθούμε στον Ευρυτανικό λαό και στις τοπικές αρχές και δομές, ζητώντας την έμπρακτη στήριξη του Νοσοκομείου και των υπόλοιπων υγειονομικών σχηματισμών.
Με το Ν.3896/2010 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου και τα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία που υπάγονται σ’ αυτό μετακινήθηκαν από τη Γ΄ Ζώνη Εφημέρευσης στην Β΄ ζώνη . Αυτό πρακτικά σημαίνει σε πρώτη φάση την άμεση μείωση των εφημεριών που εκτελούνται από τους επιμελητές ειδικούς γιατρούς από 11 μέρες το μήνα σε 7 (δηλαδή μείωση κατά 36%) . Το γεγονός αυτό οδηγεί σε έκπτωση της εφημεριακής κάλυψης του Νοσοκομείου και του Κ. Υγείας Δ. Φραγκίστας και κίνδυνο για την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού της προβληματικής περιοχής μας, στην οποία οι μετακινήσεις είναι πάντα δύσκολες και πολλές φορές εξαρτώνται και από τις καιρικές συνθήκες, ενώ οι αποστάσεις που πρέπει να καλύπτουν ασθενείς και ασθενοφόρα δεν είναι δυνατό να εκτιμώνται μόνο με τα χιλιόμετρα, αλλά κυρίως με το χρόνο που απαιτείται για τη διάνυσή τους.
Επί πλέον με απόφαση του Αναπληρωτή Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, μετακινήθηκε ήδη στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας η νεοπροσληφθείσα στο Νοσοκομείο μας Επιμελήτρια Β΄ Παιδιατρικής για την κάλυψη των εκεί αναγκών. Το γεγονός αυτό επιβαρύνει την ήδη προβληματική κάλυψη των εφημεριών του Νοσοκομείου με έλλειψη Παιδιάτρου για αρκετές μέρες το μήνα. Να σημειωθεί ότι, ενώ στην απόφαση μετακίνησης της ιατρού αναφέρεται ότι «τα έξοδα μετακίνησης, η ημερήσια αποζημίωση – διαμονή και οι εφημερίες της ανωτέρω ιατρού θα βαρύνουν το Γ.Ν. Λαμίας», σε επικοινωνία με την ενδιαφερόμενη μας αναφέρθηκε ότι, πλην των εφημεριών, αυτό δεν είναι δυνατό, γιατί το νοσοκομείο μετακίνησης (Λαμίας) και το νοσοκομείο προέλευσης (Καρπενησίου) απέχουν λιγότερο από 120 km! Αυτό εξαναγκάζει έναν άνθρωπο είτε να μετακινείται καθημερινά οδικώς σε διαδρομή κατά το 1/3 ορεινή 150 km (πήγαινε-έλα) είτε να πληρώνει διπλή διαμονή σε Λαμία – Καρπενήσι!
Η νομοθεσία επιτρέπει στην Κεντρική και Περιφερειακή Διοίκηση, τη συνένωση νοσοκομείων, μετακίνηση προσωπικού, κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων κλπ., με αποτέλεσμα να έχουμε βάσιμες υπόνοιες ότι στο προσεχές μέλλον με βάση και τα όσα αναγγέλλονται από τον Υπουργό Υγείας το Νοσοκομείο μας κινδυνεύει είτε να καταργηθεί υποβιβαζόμενο σε Αστικού Τύπου Κέντρο Υγείας είτε να συρρικνωθεί από πλευράς αριθμού εργαζομένων, ποσότητας και ποιότητας υπηρεσιών. Ο σχετικός διάλογος αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου και οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούλιο 2011 . Ήδη ο Διοικητής του Νοσοκομείου, μας ενημέρωσε ότι, ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου μας μειώθηκε από το αίτημα των 4,6 εκ. € σε 2,7 εκ. (σχεδόν 50%) και παράλληλα ανακοίνωσε μειώσεις των αντιδραστηρίων για εξετάσεις αίματος πάνω από 60% και για ορθοπεδικά χειρουργικά υλικά πάνω από 70%. Αν αυτά δεν αποτελούν συρρίκνωση παροχής υπηρεσιών, τότε τι είναι;
Ήδη το Νοσοκομείο μας λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χάρις την εθελοντική – και πέραν των υπηρεσιακών υποχρεώσεων – προσφορά γιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται με τις πρόσφατες αποφάσεις και ρυθμίσεις και πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την επακόλουθη συρρίκνωση – υποβάθμιση του Νοσοκομείου και των σχηματισμών που υπάγονται σ’ αυτό. Στους «διαδρόμους» έντονα κυκλοφορεί η φήμη ότι το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας «είναι τελειωμένο». Η άγονη και προβληματική περιοχή της Ευρυτανίας που ήδη έχει βιώσει και βιώνει την απώλεια της βιομηχανίας της, την υποβάθμιση και συρρίκνωση του ΤΕΙ της, τη συρρίκνωση των Δημόσιων Υπηρεσιών της χωρίς παράλληλη μείωση των προβλημάτων της (αντίθετα τα βλέπει να διογκώνονται) δεν θα αντέξει και την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Καλούμε όλους τους Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς της Ευρυτανίας να συνδράμουν και να δράσουν άμεσα και αποφασιστικά ώστε:
1)Το Νοσοκομείο και οι δορυφορικοί του υγειονομικοί σχηματισμοί να επιστρέψουν άμεσα στην Γ΄ ζώνη εφημερίας.
2)Η μετακινηθείσα Παιδίατρος να επιστρέψει άμεσα στη θέση που διορίστηκε στο Νοσοκομείο μας.
3)Να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι προσλήψεις του εγκριθέντος προσωπικού, ιατρικού και μη.
Και επί πλέον:
Να μη γίνει πράξη η συρρίκνωση του Νοσοκομείου και των Υπηρεσιών Υγείας στη ορεινή Ευρυτανία, γεγονός που θα έχει επίπτωση στη ζωή μας, στον τουρισμό μας και στον αριθμό του πληθυσμού μας!
•ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΜΑΣ!
•ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!
•ΝΑΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ!
•ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!
ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΙΝΚΥΕ ΠΑΜΨΗΦΕΙ

Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία» ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Με απόφαση του υπουργείου υγείας το νοσοκομείο Καρπενησίου και το κέντρο υγείας Δ. Φραγκίστας, από την κατηγορία Γ ζώνη εφημεριών μεταφέρθηκε στην κατηγορία Β ζώνη, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση των εφημεριών των επιμελητών ειδικών γιατρών από 11 εφημερίες μηνιαίως σε 7 !!!
Παράλληλα η προσφάτως προσληφθείσα παιδίατρος αποσπάστηκε ταχύτατα στη Λαμία επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική κάλυψη εφημεριών με αποτέλεσμα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο περιστατικά μικρών παιδιών να προωθούνται στο νοσοκομείο Λαμίας.
Η ανάγκη για μείωση δαπανών στο χώρο της υγείας, φαίνεται ότι επιχειρείται να καλυφθεί με δραστική υποβάθμιση των απολύτως απαραίτητων λειτουργιών και παροχών σε μια περιοχή όπως η δική μας στην οποία η μετακίνηση και η άμεση αντιμετώπιση δεν είναι ούτε δεδομένη ούτε εύκολη.
Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε πλέον σε δείγμα συστήματος υγείας, δηλαδή θα απολαμβάνουμε ολίγη υγειονομική περίθαλψη, ολίγη αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και μάλλον οι υπεύθυνοι θα ελπίζουν, σύμφωνα με τις επιλογές τους, να έχουμε και ολίγες ημέρες ζωής ώστε να μην επιβαρύνουμε τους οικονομικούς δείκτες με την παρουσία μας.
Κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα όμως δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε σχεδιασμούς που ανατρέπουν το αυτονόητο, δηλαδή να έχουμε την ελάχιστη ιατρική φροντίδα όταν υπάρξει ανάγκη.
Αναμένουμε την αντίδραση και τις πρωτοβουλίες του Βουλευτή, που τυγχάνει και ιατρός ώστε να εξασφαλισθεί η αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου Καρπενησίου.
Από την πλευρά μας θα θέσουμε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Καρπενησίου ώστε να μεθοδευτεί από την πλευρά του δήμου η ενδεδειγμένη αντίδραση.
Η συναίσθηση των δυσκολιών και η ανοχή μας σε αποφάσεις που ανατρέπουν τη ζωή μας έχει όρια, καιρός να αντιδράσουμε ως πολίτες δυναμικά.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ντίνος Μπομποτσιάρης
Θανάσης Καραγιαννοπουλος
Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τις
εξελίξεις στο Νοσοκομείο

Η ένταξη του Νοσοκομείου Καρπενησίου στη Β’ ζώνη εφημεριών, δίνει άλλο ένα σοβαρό χτύπημα στο δικαίωμα στην υγεία των κατοίκων της Ευρυτανίας αλλά και στο ίδιο το Νοσοκομείο και το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση που πέρασε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον ν.3896/2010, έγινε με την θετική ψήφο όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ. Έγινε με κριτήριο την περικοπής των δημόσιων δαπανών. Αποτελεί μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου, και κινείται στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που οδηγούν σε συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, τη λειτουργία του με επιχειρηματικά κριτήρια, τη μετατροπή της υγείας σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Σ ΄αυτή την κατεύθυνση είδη αποφασίστηκε το χαράτσι των 5 ευρώ για κάθε επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία και η πληρωμένη από τους ασθενείς, ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις και την «αποκέντρωσή τους» μέσω του Καλλικράτη έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες. Θα επιδεινώσει την ήδη προβληματική στελέχωση του νοσοκομείου. Θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αριθμού των εφημεριών, αφήνοντας ακάλυπτη για μεγάλο διάστημα κάθε μήνα μια εξαιρετικά δύσβατη περιοχή όπως η Ευρυτανία. Ήδη το νοσοκομείο Καρπενησίου αδυνατεί πλέον να καλύψει ολόκληρο το μήνα με εφημερίες. Μετά τις 15 με 20 κάθε μήνα το νοσοκομείο θα μένει χωρίς γιατρούς για τις εφημερίες, ενώ ανάλογα προβλήματα δημιουργούνται και στο ΚΥ Δ. Φραγκίστας Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την δραστική περικοπή του προϋπολογισμού του πάνω από 40% (εγκρίθηκαν μόλις τα 2,7 από τα 4,6 εκ που ζήτησε!) επιδεινώνει τα ήδη σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ : - Σοβαρές ελλείψεις ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων. - Έλλειψη υποδομών και προσωπικού που υποχρεώνει να διακομίζονται όλα τα δύσκολα περιστατικά (λχ δεν υπάρχει μονάδα εμφραγμάτων, δεν αναλαμβάνονται τοκετοί κτλ). - Δεν λειτούργησε ποτέ ο αξονικός τομογράφος. - Δε λειτουργεί εδώ και χρόνια ο μαστογράφος. - Ο τεχνητός νεφρός λειτουργεί ανεπαρκέστατα με τη βοήθεια αγροτικών ιατρών. - Κάκιστες συνθήκες για τους εφημερεύοντες ιατρούς. - Το νοσηλευτικό προσωπικό κατά το ήμισυ αποτελείται από μαθητευόμενους νοσηλευτές που κάνουν την 6μηνη πρακτική τους και ουσιαστικά εργάζονται δωρεάν. - Ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού από απλά πράγματα όπως σύριγγες έως κολάρα Φιλαδέλφεια για κακώσεις στο λαιμό, αντιδραστήρια κα Και βέβαια, οι εργαζόμενοι θα βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη μετά την πρόσφατη αύξηση του απαράδεκτου χαρατσιού για τα εξωτερικά ιατρεία σε 5€, ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν για εξετάσεις κτλ. Η κυβέρνηση – ΕΕ – κεφάλαιο κλιμακώνουν την επίθεσή τους: Με το υπο κατάθεση νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση δρομολογεί τον «οδοστρωτήρα» στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, που οδηγεί στη σύνθλιψη των υπηρεσιών, σε νέες περικοπές των παροχών αλλά και σε νέα χαράτσια. Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, υλικές, επιστημονικές και τεχνολογικές για την πρόληψη, προστασία και αποκατάσταση της υγείας του λαού. Λύση υπάρχει στο δρόμο πάλης, της σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική. Με κοινό αγώνα εργαζομένων –επαγγελματιών – αγροτοκτηνοτρόφων. Με αποδυνάμωση των κομμάτων του κεφαλαίου, που είναι υπεύθυνα για την κατάσταση και οι εκπρόσωποί τους (βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες) στηρίζουν αυτή την πολιτική. Με συστράτευση με το ΚΚΕ: Διεκδικούμε: - την άμεση αποκατάσταση των νέων σοβαρών προβλημάτων που η κυβερνητική πολιτική πρόσθεσε στις υπηρεσίες υγείας της Ευρυτανίας (επαναφορά στη Γ ζώνη του Νοσοκομείου και του ΚΥ Φραγκίστας, πλήρη χρηματοδότηση του νοσοκομείου – όχι στις περικοπές, κάλυψη όλων των κενών θέσεων του, άμεση στελέχωση του αγροτικού ιατρείου Φουρνάς.) - κατάργηση όλων των χαρατσιών, ιδιαίτερα του προκλητικού 5ευρου και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλους από τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. - Μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στον τομέα Υγείας. - Να μην καταργηθεί καμία δομή υγείας στην περιοχή (νοσοκομείο, κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία, ΕΚΑΒ κτλ). Πλήρης εξοπλισμός και στελέχωσή τους για εξασφάλιση πλήρους κάλυψης όλου του πληθυσμού - Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, κεντρικά σχεδιασμένου, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης. Με κοινωνικοποίηση όσων επιχειρηματικών μονάδων της Υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις.