Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Λεωνίδας Παπαδόπουλος: Η αδικία για τη “Μεσοχώρα” μπορεί και πρέπει να αρθεί

Για αδικία που μπορεί και που πρέπει να αρθεί, για το θέμα που προέκυψε με το νέο Πολεοδομικό Σχέδιο που απαγορεύει πλέον την ανέγερση κατοικιών στην περιοχή “Μεσοχώρα” της πόλης του Καρπενησίου, μιλά ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Ο πρώην αρμόδιος για το θέμα αυτό Αντιδήμαρχος Καρπενησίου, στην αποκλειστική του συνέντευξη στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ, τονίζει ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής ήτανε η καλύτερη αξιοποίηση των περιοχών γύρω από την πόλη του Καρπενησίου και η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου ήταν η συγκεκριμένη περιοχή να γίνει αθλητικών δραστηριοτήτων και φυσικά να συνυπάρχει μέσα σ’ αυτό η δυνατότητα ανέγερσης κατοικίας με τις προϋποθέσεις εκτός σχεδίου. Για το μείζον αυτό θέμα καθώς και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Καρπενησίου, αλλά και την νέα Δημοτική αρχή, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

κ. Παπαδόπουλε πριν ξεκινήσουμε θα θέλαμε να μας πείτε τι είναι το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο;

Οφείλω να ξεκινήσουμε με 2 – 3 εισαγωγικά όσον αφορά την φιλοσοφία της αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Ο δήμος Καρπενησίου το 1999 είχε προχωρήσει σε μια διαδικασία αναθεώρησης του σχεδίου πόλη που αφορούσε το παραδοσιακό Καρπενήσι.

Μετά από χρόνια η ίδια δημοτική αρχή αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να περιοριστεί στον παραδοσιακό ιστό της πόλης του Καρπενησίου, αλλά για συγκεκριμένους λόγους, έπρεπε να αρθούν ορισμένες αδικίες που αναφέρονταν στα περίχωρα της πόλης του Καρπενησίου, αλλά και σε όλα τα δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα, τα οποία ανήκαν στον πρώην Καποδιστριακό Δήμο Καρπενησίου.

Έτσι δημιουργήθηκε ένα νέο Γενικό πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο θα συμπεριελάμβανε συγκεκριμένες δραστηριότητες και χρήσεις. Έτσι το καλοκαίρι του 2007, υπογράφτηκε η σύμβαση μεταξύ του Δημάρχου και του κ. Μαμουνή, υπεύθυνου του μελετητικού γραφείου «ΓΑΙΑ» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κάπως έτσι άρχισαν οι διαδικασίες εκπόνησης της μελέτης και της αναθεώρησης του Γενικού πολεοδομικού Σχεδίου.

Εσείς πότε ασχοληθήκατε με το θέμα;

Από την αρχή ο δήμαρχος, που είχε πει να ασχοληθώ με το θέμα αυτό από τότε που ήμουν στο προεδρείο του ΔΣ, αλλά ασχολήθηκα πιο ενεργά από τη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα αντιδημάρχου. Θεωρήσαμε σκόπιμο, όλη η ομάδα που αποτελούνταν από δημοτικούς συμβούλους, εγκεκριμένους μηχανικούς και αρχιτέκτονες, να χωρίσουμε σε ζώνες το Καρπενήσι και να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα των αναγκών που έχει η περιοχή του δήμου Καρπενησίου.

Προτείναμε λοιπόν κι έγινε ένας καταμερισμός σε συγκεκριμένες περιοχές ελέγχου, όπως είναι οι περιοχές προστασίας της γεωργικής γης, προστασίας του αγροτικού τοπίου, περιοχές τουρισμού αναψυχής, περιοχές ανάπτυξης δραστηριοτήτων σχετικών με τον εναλλακτικό τουρισμό, κτηνοτροφικές ζώνες και περιοχή αθλητικών δραστηριοτήτων και προετοιμασίας αθλητών.

Έγινε η πρώτη μελέτη, όπως παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, και μετά από 5 στάδια ολοκληρώθηκε μέσα στα τελευταία 2 χρόνια.
Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί;

Η περιοχή, που το τελευταίο διάστημα γίνεται ντόρος και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μας και έχει δημιουργηθεί συγκεκριμένο πρόβλημα, έχει χαρακτηριστεί Κέντρο Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού (ΚΕΠΑΤ). Καταρχάς οφείλω να εξηγήσω και να ξεκαθαρίσω ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής ήτανε η καλύτερη αξιοποίηση των περιοχών γύρω από την πόλη του Καρπενησίου. Γι’ αυτό το λόγο μετά την επέκταση των περιοχών στα Παλιάμπελα Αγίου Γεωργίου και στην περιοχή Μύλοι, διαπιστώθηκε από όλους ότι υπάρχει κορεσμός, υπερπροσφορά οικοπέδων και οποιαδήποτε ένταξη τους στο σχέδιο πόλης θα γινόταν μετά από 30 ή και περισσότερα χρόνια. Έτσι κινηθήκαμε, με βάσει το ότι θα πρέπει οι περιοχές που γειτνιάζουν σ’ αυτές τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, να αξιοποιηθούν εντασσόμενες στην ζώνη Β’ κατοικίας ή Παραθεριστικής.

Αναφέρω 2- 3 χαρακτηριστικά παραδείγματα από αυτή την πρόταση. Οι περιοχές αυτές που χαρακτηρίστηκαν Β’ κατοικίας, είναι αυτές που είναι μεταξύ ενταγμένου σχεδίου και εκτός σχεδίου, έχουν καλύτερες προϋποθέσεις για τους δημότες. Π.χ. ένα αγροτεμάχιο ενός στρέμματος, ενώ τώρα που είναι εκτός σχεδίου δεν κτίζεται, εάν εντάσσονταν στην συγκεκριμένη ζώνη θα ήταν δυνατόν να οικοδομηθεί. Εκτός σχεδίου έχουμε συντελεστή δόμησης 0,05 με αποτέλεσμα στα 4 στρέμματα να χτίζονται 200 τ.μ. μια περιοχή που εντάσσεται στη Β’ Κατοικία θα είχε μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης και θα είχαμε τη δυνατότητα να είχαμε οικοδομές στα 4 στρέμματα που να άγγιζαν ακόμα 700 με 800 οικοδομήσιμα τ.μ., δίνοντας την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη να αξιοποιήσει και τουριστικά το συγκεκριμένο ακίνητο. Έτσι λοιπόν από την αρχή φαίνεται η πραγματική πρόθεση της δημοτικής αρχής.

Τότε ποιο είναι το πρόβλημα;

Η συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή στο νότιο τμήμα του λόφου του Αγίου Δημητρίου και κάτω από το δρόμο παράκαμψης της πόλης του Καρπενησίου, είχε προταθεί να γίνει Β’ κατοικίας, που σημαίνει όλα τα προηγούμενα για την αξιοποίηση της γης από τους ιδιοκτήτες. Επειδή, όμως, το βόρειο τμήμα της περιοχής αυτής εφάπτεται μιας άλλης περιοχής που είχε χαρακτηριστεί ΕΜΟ 2 και τελικά ΒΙΟΠΑ, που σημαίνει μια ζώνη που μπορούν να εγκατασταθούν χαμηλής όχλησης εγκαταστάσεις, δηλαδή μικρές βιοτεχνίες, μας αναφέρθηκε ότι απαγορεύεται να γειτνιάζουν η μια περιοχή με την άλλη. Ενώ αρχικώς είχε προταθεί σαν μια ζώνη αθλητικών δραστηριοτήτων, η εισήγησή μας δεν ανέφερε πουθενά απαγόρευση ανέγερσης κατοικίας. Επομένως η δική μας πρόθεση ήταν ναι στις αθλητικές δραστηριότητες στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά με ταυτόχρονη δυνατότητα αξιοποίησης των 4 στρεμμάτων, όπως είναι ισχύει μέχρι σήμερα για τα εκτός σχεδίου.
Όταν είχατε πάρει την απόφαση, δεν γνωρίζατε το νόμο που απαγόρευε την ανέγερση κατοικιών;

Η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου ήταν η συγκεκριμένη περιοχή να γίνει αθλητικών δραστηριοτήτων και φυσικά να συνυπάρχει μέσα σ’ αυτό η δυνατότητα ανέγερσης κατοικίας με τις προϋποθέσεις εκτός σχεδίου. Δεν γνωρίζαμε ότι δεν επιτρεπόταν. Στη συνέχεια συμμετείχαμε σ’ ένα από τα περιφερειακά συμβούλια, όπου έγινε στη Λαμία, κι εκεί καταθέσαμε τις προτάσεις μας.

Η απόφαση που είχατε πάρει ως δημοτικό συμβούλιο δεν έγινε δεκτή από την Περιφέρεια;

Από εκεί που εμείς είχαμε χαρακτηρίσει τη ζώνη αθλητικών δραστηριοτήτων, στη συνέχεια μετατράπηκε σε ΚΕΠΑΤ. Αυτό, όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια, απαγορεύει την ανέγερση οικοδομών. Μας βρίσκει αντίθετους αυτή η επίσπευση δημοσιοποίησης του σχετικού νόμου (ΓΠΣ) και δηλώνουμε ότι τότε είχαν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Πλέον θα κινηθεί η διαδικασία, και δεδομένου ότι διανύουμε τον πρώτο χρόνο του Καλλικρατικού δήμου, πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα της ορθής επανάληψης, κι αν χρειαστεί θα εισαχθεί το συγκεκριμένο θέμα κι ως κατεπείγον στο δημοτικό συμβούλιο και πιστεύω ότι δεν είναι κανένας με διαφορετική άποψη επί του θέματος, κι αν αυτή, η οποιαδήποτε αδικία έχει προκύψει χωρίς την πρόθεση κανενός, να αρθεί το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι η πρόθεση μας και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια ομόφωνη απόφαση.

Συνοψίζοντας μας λέτε πως η απόφαση σας αναφερόταν σε ζώνη ανάπτυξης αθλητικού τουρισμού, αλλά και ανέγερσης κατοικιών, ενώ η Περιφέρεια άλλαξε την πρόταση και αποφάσισε στη συγκεκριμένη περιοχή μόνο έργα αθλητικού τουρισμού;

Εάν κοιτάξετε το δημοσιευθέντα νόμο θα δείτε ότι και σε άλλες ζώνες προβλέπεται και η χρήση κατοικίας. Και γι’ αυτό το λόγο το θεωρούμε άδικο και πρέπει άμεσα να γίνει άρση της απόφασης αυτής και να αποκατασταθούν τα πράγματα.

Δηλαδή η Περιφέρεια άλλαξε την απόφασή σας;

Η περιφέρεια είχε τελείως διαφορετικό σκεπτικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δύο περιοχών, είναι ότι εμείς ορίζαμε στο δρόμο που πηγαίνει προς στην Αγία Σωτήρα, στο βόρειο μέρος της επέκτασης στον Άγιο Γεώργιο, να δημιουργηθεί Β’ κατοικία, προκειμένου να απεμπλακεί από όλη την διαδικασία της πολύχρονης ένταξης του σχέδιο πόλης. Οι ενδιαφερόμενοι και οι ιδιώτες να έχουν τη δυνατότητα να χτίζουν σε μεγαλύτερα τεμάχια, αλλά όχι σε 4 στρέμματα. Εδώ δεν μας το έκαναν δεκτό, απεναντίας ούτε και στην συγκεκριμένη περιοχή της Αγίας Σωτήρας, το οποίο το χαρακτήριζαν σαν ζώνη αξιοποίησης τουρισμού.

Κ. Παπαδόπουλε θέλω να αλλάξουμε θέμα και να μου πείτε τη γνώμη σας για την ανάπλαση του κέντρου του Καρπενησίου.

Για το συγκεκριμένο έργο είχε υποβληθεί από το Δήμο Καρπενησίου ολοκληρωμένη μελέτη στις 8 Σεπτεμβρίου του 2010 προς την περιφέρεια με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπτυξης». Είχαμε καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, δηλαδή σε συνδυασμό με τη μελέτη που είχαμε από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όσο αφορά την κυκλοφοριακή ρύθμιση και τη στάθμευση των οχημάτων, σύμφωνα με το οποίο θα κάναμε κάποιες αλλαγές στο κέντρο του Καρπενησίου.

Συγκεκριμένα ξεκινούσαμε από τον Ιερό Ναό της Παναγίας καταλήγαμε μπροστά από το Δημαρχείο, κατεβαίναμε την Τσιτσάρα και καταλήγαμε στην Καρπενησιώτου, μέχρι τη διασταύρωση με την Κοσμά Αιτωλού. Ήταν μια παρέμβαση πιο μικρή και στον προϋπολογισμό, ύψους 600.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες που είχαν εκπονηθεί, διατηρώντας βασικά στοιχεία. Όπως, η Ζηνοπούλου διπλής κατεύθυνσης, επέκταση βέβαια των πεζοδρομιών, περιορισμός της στάθμευσης στο χώρο, μπροστά από το τυροπιτάδικο του Παπαϊωάννου μέχρι την Παναγία και από εκεί και κάτω το μέτρο να συνεχίζεται, όπως είναι σήμερα και δίνοντας ελεύθερες θέσεις στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους σε ένα συγκεκριμένο αριθμό περίπου 15 αυτοκινήτων. Και φυσικά να απελευθερωθεί ο χώρος του παλαιού ΚΤΕΛ και να αυξηθούν οι χώροι στάθμευσης.

Για τη δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών επί του θέματος τι έχετε να μας πείτε;

Παρακολούθησα τη δημόσια διαβούλευση και άκουσα με πολύ προσοχή όλη την προτεινόμενη λύση, μου δημιουργούνται ορισμένες απορίες και φυσικά κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις. Η πρώτη προσέγγιση, την οποία γνωστοποίησα στο δήμαρχο και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, είναι ότι δε συμφωνώ με τη κατάργηση του χώρου της παλιάς λαϊκής και την μετατροπής μιας ελεύθερης πλατείας σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Το είπα και στο δημοτικό συμβούλιο, θεωρώ ότι έχουμε ανάγκη σαν πόλη του Καρπενησίου από μια δεύτερη πλατεία και ειδικότερα σε μια γειτονιά, η οποία είναι πολύ φορτωμένη.

Η δεύτερη αρνητική προσέγγιση είναι η μετατροπή της Καρπενησιώτου σε άνοδο.

Η τρίτη ένσταση ήταν η προσέγγιση στο Κέντρο της πόλης από 2 διαφορετικές κατευθύνσεις. Μεταφέρω εδώ την άποψη του Καθηγητή του Μετσόβιο Πολυτεχνείου του κ. Τσιαμούλα, ο οποίος είπε ότι δεν νοείται η Ζηνοπούλου να μην είναι διπλής κατεύθυνσης, διότι το Καρπενήσι είναι μέσα σε μια ρεματιά και δεν έχει εναλλακτική λύση, δεν έχει δηλαδή ένα δεύτερο παράλληλο δρόμο.

Είναι μια διαδικασία δύσκολη. Μπορεί σαν μοντέλο να το βλέπουμε και να είναι αρεστό, το ζήτημα είναι αν θέλουμε αυτή την πόλη να αλλάξει και να γίνει δύσκολη η ζωή των κατοίκων του Καρπενησίου. Αναμένω και το έθεσε το θέμα την τεχνική υπηρεσία να μου πουν που θα πάνε τα αυτοκίνητα των μονίμων κατοίκων που θα βρεθούν όλες αυτές οι θέσεις γιατί καταργούνται περίπου 230 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, που θα πάνε. Περιμένω να δω και θα εκφράσω την άποψή μου μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα ζητήσω από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να το εισάγει εκτός ημερήσιας διάταξης σα συζήτηση προκειμένου να καταθέσουμε τις απόψεις μας, γιατί στη προχθεσινή διαβούλευση, θεώρησα σκόπιμο να μην φάμε το χρόνο από τους πολίτες γιατί ήταν μια ευκαιρία να ακουστούν οι πολίτες να ακουστούν οι έμποροι. Πιστεύω ότι μέσα από την διαδικασία της ελεύθερης έκφρασης, αλλά και τις συγκλίσεις, δεν είμαι της άποψης να μηδενίζουμε την όποια προσπάθεια και θεωρώ ότι πρέπει να συγκλίνουμε να βρούμε την καλύτερη λύση και αυτή να εφαρμοστεί.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε πως βλέπετε τη νέα δημοτική αρχή;

Με συμπάθεια. Βλέπω τόσο στον κ. δήμαρχο, όσο και στους συνεργάτες του ότι υπάρχει μια διάθεση προσφοράς, μια διάθεση για εργασία. Ασφαλώς και υπάρχει μια απόσταση από την πραγματικότητα που επικρατεί πάντοτε μέσα σε ένα δήμο και σ’ ένα δήμο με πολλές απαιτήσεις. Ξεκαθάρισα στο κύριο δήμαρχο ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε ενέργεια κινείται προς θετική κατεύθυνση, για την επίλυση πάγιων και χρόνιων προβλημάτων αυτής της πόλης και του δήμου γενικότερα, και θα είμαστε στο πλευρό του και θα βοηθήσουμε εφόσον πρόκειται για μια πραγματική και ειλικρινή διάθεση επίλυσης προβλημάτων.