Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ MΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Κ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΡΗ «Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡ/ΝΙΑΣ»

Η ομορφιά της ευρυτανικής γης μεταφέρθηκε στην καρδιά της Αθήνας από τον Αρχιτέκτονα Καθηγητή Γεώργιο Γιαννίτσαρη, μέσω του βιβλίου του «Η Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της Ευρυτανίας», (Αθήνα 2010, σελ. 448, 21Χ30), το οποίο παρουσιάστηκε με πρωτοβουλία της Πανευρυτανικής Ένωσης στις 13-4-2011 στην ιστορική Αίθουσα Συνεδριάσεων του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων.

Για μια ακόμα φορά εκατοντάδες Ευρυτάνες, - και όχι μόνο - παρά τη δυσκολία της ημέρας (συλλαλητήριο την ίδια ώρα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και αποκλεισμός του κέντρου), ανταποκρίθηκαν στην σχετική πρόσκληση της Πανευρυτανικής Ένωσης και προσήλθαν στην παρουσίαση του παραπάνω βιβλίου.

Η έναρξη του προγράμματος έγινε από τον φιλόλογο καθηγητή κ. Αθανάσιο Σταμάτη, Γεν. Γραμματέα της Πανευρυτανικής Ένωσης, ο οποίος και συντόνισε στη συνέχεια την εκδήλωση με αριστοτεχνικό τρόπο. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Παπαδόπουλου και του βουλευτή του Νομού μας κ. Ηλία Καρανίκα, και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους εισηγητές της παρουσίασης του μεγαλειώδους αυτού έργου. Την ομάδα των εισηγητών αποτελούσαν οι κ.κ.: Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Θεοφάνης Σαξώνης, δικηγόρος, Κωνσταντίνος Μωραϊτης, αρχιτέκτων, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Μ.Π. και Τάσης Παπαϊωάννου, αρχιτέκτων, Καθηγητής Ε.Μ.Π. Οι εισηγήσεις όλων των παραπάνω ήταν άρτιες και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Δικαιολογημένα όλοι οι εισηγητές δέχθηκαν τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού. Τον κύκλο των ομιλητών έκλεισε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο κ. Γεώργιος Γιαννίτσαρης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το εκλεκτό ακροατήριο για την αθρόα προσέλευση, την Πανευρυτανική Ένωση για τη συμβολή της στην έκδοση του έργου και τον αποκλειστικό χορηγό της έκδοσης έγκριτο Αγραφιώτη μεγαλοεπιχειρηματία κ. Στέφανο Γ. Κωστούλα, παρουσίασε με εντυπωσιακό και εποπτικό τρόπο αποσπάσματα του βιβλίου του. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν δέκα (10), περίπου, ακροατές….

Όπως προαναφέρθηκε το πυκνό ακροατήριο ήταν και εκλεκτό και ποιοτικό. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους, εκτός του Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Ηλία Καρανίκα, ο οποίος και χαιρέτησε, όπως προαναφέρθηκε, παρόντες ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Διώτης, ο Ευρυτάνας βουλευτής Υπολοίπου Αττικής και τ. Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Μπούρας, η τ. βουλευτής Α΄ Αθηνών και Υφυπουργός κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο τ. Βουλευτής και Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, η Διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου κ. Όλγα Οικονόμου, οι πολιτευτές κ. Γεώργιος Λάγαρης, κ. Έλσα Σταμέλου και κ. Κώστας Μπουμπουρής, ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, η δημοσιογράφος κ. Λίτσα Χατζηφώτη, εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο γνωστός τραγουδιστής κ. Λάκης Χαλκιάς, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και συλλόγων του τόπου μας και, φυσικά, ο αποκλειστικός χορηγός της έκδοσης και ευεργέτης της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Στέφανος Κωστούλας.

Μηνύματα σχετικά απέστειλαν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Πρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας (εκπροσωπήθηκε από την κ. Κέλλυ Μπουρδάρα), ο κ. Ντίνος Μπομποτσιάρης, αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καρπενησίου, ο κ. Γιάννης Σταμάτης, Δημοτικός Σύμβουλος Καρπενησίου και τ. Δήμαρχος Δομνίστας, ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης, εκπρόσωπος της Πανευρυτανικής Ένωσης στις Η. Π. Α. κ.ά.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε με τα θερμά και τα ειλικρινή συγχαρητήρια των παρισταμένων προς τον συγγραφέα κ. Γεώργιο Γιαννίτσαρη και τους συντελεστές του θαυμάσιου αυτού βιβλίου, το οποίο, όπως τονίστηκε από ομιλητή «δεν είναι μόνο ένα καθαρά επιστημονικό έργο, αλλά είναι και ιστορικό και λαογραφικό. Είναι ένα έργο μνήμης, νοσταλγίας και διδαχής. Είναι ένα έργο, που κλείνει μέσα του τη ζωή προηγούμενων γενεών και μεταγγίζει ζωή στις επόμενες γενιές».