Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Δέσμευση Παπακωνσταντίνου σε Καρανίκα Ναι στη χρηματοδότηση “Διαγνωστικής μελέτης ανάδειξης της λίμνης Κρεμαστών”

Μετά την απελευθέρωση του καθεστώτος χρήσης της επιφάνειας της Λίμνης Κρεμαστών και των παραλίμνιων περιοχών από τη ΔΕΗ Α.Ε. σύμφωνα με την τότε επίσημη ανακοίνωση της τ. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Ντίνας Μπιρμπίλη, με νέα παρέμβαση του ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας εξασφάλισε τη δέσμευση για τη χρηματοδότηση Διαγνωστικής Μελέτης Ανάδειξης  της Λίμνης και της γύρω περιοχής, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Καρανίκας μετά από συνεχείς προσπάθειες και ασφυκτικές πιέσεις στο αρμόδιο υπουργείο κατάφερε να εξασφαλίσει τη δέσμευση του Υπουργού για τη χρηματοδότηση μελέτης για την αξιοποίηση της λίμνης.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προσπάθειάς του ο Γιατρός την περασμένη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, συναντήθηκε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωσταντίνου, προκειμένου να συζητήσουν για το μείζον πλέον θέμα ανάδειξης και αξιοποίησης της λίμνης Κρεμαστών.
Ειδικότερα, στην συνάντησή τους ο Ευρυτάνας Βουλευτής τόνισε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Δυτική Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία η αξιοποίηση της λίμνης των Κρεμαστών, αφού είναι η μεγαλύτερη και ομορφότερη  τεχνητή λίμνη της Ελλάδας και παραμένει εντελώς αναξιοποίητη.
Ο κ. Καρανίκας ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό την χρηματοδότηση «Διαγνωστικής Μελέτης Ανάδειξης της Λίμνης και της γύρω περιοχής», τονίζοντας πως «Η Διαγνωστική Μελέτη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και που πρέπει να γίνει. Η πολιτεία οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αξιοποίησης  της  λίμνης για  να επιτευχθεί ανάπτυξη στην Δυτική Ευρυτανία που είναι μία από τις ομορφότερες, αλλά δυστυχώς από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας».
Απαντώντας ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε ότι καταρχήν βλέπει θετικά το αίτημα του Ευρυτάνα Βουλευτή και δεσμεύθηκε να εξετάσει άμεσα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου την χρηματοδότηση «Διαγνωστικής Μελέτης Ανάδειξης  της Λίμνης και της γύρω περιοχής».
Αν ο κ. Παπακωνσταντίνου προβεί τελικά στην χρηματοδότηση της μελέτης, κάτι το οποίο ευχόμαστε όλοι και η δέσμευσή του υλοποιηθεί, οι τοπικές κοινωνίες θα βγουν από τα οικονομικά αδιέξοδα, θα πάρουν μια μεγάλη ανάσα, την οποία χρειάζονται άμεσα, και θα τους δοθεί το κίνητρο να παραμείνουν στον τόπο τους και να συνδράμουν και οι ίδιοι στην καλυτέρευση και την αλλαγή του τρόπου ζωής τους.
Η διαγνωστική μελέτη είναι το χρήσιμο εργαλείο που χρειαζόμαστε γιατί βάση αυτής θα μπορέσει να σχεδιαστεί ένα master plan, πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι όποιες επενδυτικές κινήσεις.
Εκτός, όμως των επενδύσεων που θα γίνουν στην επιφάνεια της λίμνης, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός, η περιήγηση της λίμνης με σύγχρονα καραβάκια, τύπου ποταμόπλοιων και η χρήση υδροπλάνων, θα μπορέσουμε να επενδύσουμε και στον ιαματικό τουρισμό, διότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές ανεκμετάλλευτες ιαματικές πηγές όπως στο Νέο Αργύρι, στα Λεπιανά, τα υπάρχοντα Λουτρά Κρεμαστών, καθώς και άλλες περιοχές που είναι υπό έρευνα, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερο ρεπορτάζ.
Οι προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης για την περιοχή αυτή, είναι πάρα πολλές, καθότι όλες οι παραπάνω δράσεις τουρισμού θα δώσουν την δυνατότητα για επέκταση της τουριστικής περιόδου της Ευρυτανίας όλο τον χρόνο, στην πραγματικά αξιοζήλευτη περιοχή του Δήμου Αγράφων.