Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΣΚΛΑΠΑΝΗ - Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο ορεινός οδικός άξονας που ενώνει τις Περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας – Φθιώτιδας – Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδος

Την ανάγκη κατασκευής του έργου "Παλαιοχώρι – είσοδος σήραγγας Τυμφρηστού".
τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κατσίκας, έχοντας ένθερμο υποστηρικτή τον Ταξιάρχη Σκλαπάνη περιφερειακό σύμβουλο Ευρυτανίας.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό δρόμο, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και είναι αίτημα δεκαετιών των κατοίκων των ορεινών χωριών της Δ. Φθιώτιδας, Γαρδικίου – Παλαιοχωρίου – Πουγκακίων αλλά και της Ευρυτανίας. Με την ολοκλήρωση αυτού του τμήματος του δρόμου συνδέονται οδικώς μέσω ενός μοναδικού σε ομορφιά και ανεκτίμητης τουριστικής σημασίας ορεινού τοπίου οι Περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας – Φθιώτιδας – Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδος, 4 Περιφερειακές ενότητες και 2 Περιφέρειες.
Ακριβώς εδώ γίνεται πράξη η Περιφερειακή αναπτυξιακή συνείδηση γιατί δεν πρόκειται για ένα απλό δρόμο, αλλά για  τμήμα μιας κεντρικής ορεινής οδικής αρτηρίας που συνδέει τη Ράχη Τυμφρηστού από την Ανατολική πλευρά της σήραγγας Καρπενησίου με Πουγκάκια – Παλαιοχώρι – Γαρδίκι – Γραμμένη Οξιά  – Αρτοτίνα –  Πενταγιού –  Ναύπακτο και καταλήγει στην Πάτρα.
Επίσης ο οδικός αυτός άξονας είναι στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας και πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευτεί για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την αναβάθμιση του πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Στην αρχαιότητα αυτή η οδική αρτηρία ήταν κατά μήκος της κορυφογραμμής από όπου σήμερα διέρχεται το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. ( Ράχη Τυμφρηστού – Κοκάλια – Οξυά κ.λ.π). Αλλά και το 279 π.χ όταν οι Γαλάτες θέλησαν να βρεθούν στο Μαντείο των Δελφών  παρακάμπτοντας τον Σπερχειό ποταμό, αυτό το μονοπάτι χρησιμοποίησαν. Το σημείο του δρόμου που έγινε η μάχη το αναφέρει  ο Παυσανίας και ονομάζεται σήμερα Κοκάλια. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής οι αντιστασιακές ομάδες επικοινωνούσαν μεταξύ τους από αυτόν το δρόμο.
Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιάννη Κατσίκα, δυναμικό εκφραστή αυτής της προσπάθειας, με την ολοκλήρωση του τμήματος αυτού του οδικού άξονα τερματίζεται η απομόνωση των ορεινών χωριών και δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης και οι καλύτερες προϋποθέσεις για:.
1. Συγκράτηση σημαντικού αριθμού του πληθυσμού στη γενέτειρά του.
2. Σταδιακή επιστροφή στον τόπο τους.
3. Διευκολύνεται η τουριστική ανάπτυξη μιας ευρείας ορεινής περιοχής, από τις ομορφότερες της χώρας μας, με πολλές προϋποθέσεις που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτες, με ότι σημαίνει αυτό.